Yle: Mentori voi avata muualta tulleen silmät 22.7.2014
Työelämässä jo kannuksensa hankkineet ihmiset auttavat maahanmuuttajia ja ulkomaisia tutkinto-opiskelijoita löytämään töitä Pirkanmaalta. Samalla yritysten kansainvälistyminen helpottuu.
Kun Kathia Pouttu muutti suomalaisen miehensä kanssa Sveitsistä Suomeen kahdeksan vuotta sitten, hän ei osannut arvata, kuinka hankalaksi vakituisen työn löytäminen osoittautuisi.
Sveitsin puolustusvoimissa työskennellyt, alunperin kaupallisen koulutuksen saanut Pouttu kävi Suomessa aluksi läpi puolen vuoden kielikoulutuksen. Sen jälkeen tie johti muun muassa työharjoittelun, sihteerintöiden ja lomakylän emännyyden kautta Tampereelle.
– Olin sitten puolitoista vuotta työtön, ja se oli minulle todella vaikeaa. Ajattelin aina, että minulla on hyvä ammatti ja erinomainen kielitaito – missä siis vika?
Tampereella Kathia Pouttu päätyi työpaikkaa etsiskellessään alueen oppilaitosten mentorointiohjelmaan, jonka tarkoitus on saada maahanmuuttajien ja kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden osaamista alueen yritysten käyttöön.
Mentoroinnin tavoitteena on työllistämisen lisäksi vahvistaa pirkanmaalaisten yritysten kansainvälistymistä.
Kokemus auttaa
Poutun mentoriksi työnhakua helpottamaan osui pankkialan johtotehtävistä hiljattain eläköitynyt Antti Korri.
– Hän sanoi, että työttömyys ei ole minun vikani. Minulla on koulutusta ja työkokemusta, mutta tällä alalla kaikkien on nyt hankala työllistyä, Pouttu kertoo.
– Aloimme pohtia, mitä oikeastaan haluaisin tehdä ja millaisiin töihin Suomessa tarvitaan väkeä. Niin menin sitten kouluttautumaan hotellivirkailijaksi.
Nyt Kathia Pouttu on työharjoittelussa Tampereen Kuninkaankadulla Ståhlbergin kahvilassa. Seuraavaksi on vuorossa harjoittelua Tampere-talon konferenssipuolella, ja tammikuun alussa Pouttu alkaa hankkia kokemusta uudessa tornihotellissa.
– Toivottavasti saisin sieltä vakituisen työpaikan. Suomea pitää kyllä opiskella vielä hiukan lisää, Pouttu hymyilee.
Antti Korri mentoroi parhaillaankin viittä eri henkilöä. Työ on palkitsevaa.
– Kokemuksen kautta voi jakaa sellaista hiljaista tietoa, jota ei välttämättä muualta edes saa, Korri sanoo.
Ilman verkostoja on vaikea edetä
– Maahanmuuttajat ovat usein erilaisessa asemassa työnhaussa kuin suomalaiset. Heillä voi olla työkokemusta mutta ei useinkaan mitään verkostoja. Välttämättä he eivät edes tiedä, millaisiin yrityksiin he voisivat osaamistaan uudessa kotimaassaan tarjota, sanoo projektikoordinaattori Mari Taverne Tredeasta.
Tavernen mukaan viitisen vuotta pyörineet mentorointiohjelmat ovat saaneet aikaan hyviä tuloksia.
– Mentoroitavat ovat kokeneet, että heidän itsetuntonsa työhaussa on parantunut, kielitaito lisääntynyt ja he ovat saaneet paljon uusia kontakteja.
Ensi syksynä alkaa kaikkiaan neljä uutta mentorointiohjelmaa, joista kolme on englanninkielisiä ja yksi suomenkielinen. Niihin etsitään parhaillaan uusia mentoreita.