Helsingin Sanomat, pääkirjoitus: Kova, mutta hyvin monitulkintainen puhe 5.2.2016
Jälkiarviot presidentti Sauli Niinistön puheesta valtiopäivien avajaisissa keskiviikkona ovat olleet kiittäviä, mutta myös hämmentyneitä. Puheessaan presidentti arvioi suorasanaisesti Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan päähuolta, turvapaikanhakijatilannetta.
Niinistön viesti kuuluu, että muuttoliikettä olisi rajoitettava ja turvapaikkaprosesseja kehitettävä, vaikka se saattaa vaatia nykyisestä poikkeavaa tulkintaa kansainvälisistä sopimuksista. Puheen ongelmana on kuitenkin monitulkintaisuus.
Vaikka Niinistö ei mainitse Venäjää, hän on myös itse pitänyt monin tavoin esillä sitä, miten tärkeää olisi saada turvapaikanhakijoiden tulo Venäjän kautta loppumaan. Ei voi välttyä tulkinnalta, että Suomen lainsäädäntö, EU-sopimukset ja pakolaissopimukset joutuvat koetukselle juuri itärajalla.
Suomeen tulee nyt turvapaikanhakijoita lähinnä Venäjän kautta. Saksan, Itävallan, Tanskan ja Ruotsin kansalliset toimet ovat sulkeneet toisen reitin. Myös Saksan-laivojen väylä on tukittu. Tiistaina Suomen ja Viron sisäministerit pohtivat, mitä tehdä, jos Tallinnan-lautoista tulee reitti Suomeen. Sopimukset ovat siis koetuksella myös EU:n sisällä.
Suomi varautuu erityisesti siihen, että itärajalle tulee hyvin paljon tulijoita. Niinistön puhe antaa mahdollisuuden tulkita, että edessä voi olla tilanne, joka vaatisi turvapaikkaprosessien muuttamista. Ulkoministeri Timo Soini (ps) puhui jo itärajan sulkemisesta.
Venäjä testaa Suomen sietokykyä. Se härnää myös sillä, miten Suomi ja EU suhtautuvat kansainvälisiin sopimuksiin. Presidentin puheessa voi nähdä viestin siitä, että Venäjän on turha luulla sopimusten sitovan tyystin Suomen kädet, vaikka EU ei saisi hoidettua osuuttaan.
Puhe on merkki kovenevasta maahanmuuttolinjasta. Nyt olisi kuitenkin tarve selventää, mikä on se juridinen kehys, jonka sisällä Suomi toimii etsiessään ratkaisuja. Jos sopimukset ovat ongelma, Suomen lähtökohdan pitäisi olla se, että niitä parannetaan – ei se, että niistä irrottaudutaan.
Puheensa tulkinnanvaraisuuden vuoksi Niinistö antoi arvovaltansa myös turvapaikanhakijoihin kielteisesti suhtautuvien käyttöön.