Verkkouutiset: Soininvaara peräänkuuluttaa uusia pelisääntöjä pakolaispolitiikkaan: "Annamme ihmissalakuljettajien valita tänne pääsevät pakolaiset" 6.2.2016
Osmo Soininvaara pitää outona, ettei pakolaispolitiikan tulevaisuudesta käydä julkista keskustelua, vaikka pakoon lähtevien määrä tulee tulevaisuudessa kasvamaan entisestään.
Entinen kansanedustaja ja ministeri Osmo Soininvaara (vihr) ennustaa blogissaan, että Eurooppaan saapuvien pakolaisten määrä tulee tulevaisuudessa kasvamaan jopa kymmenillä miljoonilla henkilöillä. Kun jo nykyinen tilanne on saanut hänen mukaansa Euroopan sekaisin, olisikin nyt aika miettiä turvapaikka- ja pakolaispolitiikan pelisääntöjä. Hän kertoo pitävänsä outona sitä, ettei asiasta käydä keskustelua.
Soininvaaran mukaan vastaanotettavien pakolaisten määrä tulisi kiinnittää ja miettiä sitten, mikä on paras tapa sen puitteissa valita pakolaiset. Jokainen maa voisi kiinnittää määrän sille tasolle, jonka itse kokee sopivaksi.
– Nykyinen tapa valita pakolaiset ei ole lähelläkään optimaalista, jos tarkoitus on tuon kiintiön puitteissa helpottaa pakolaisista aiheutuvaa hätää mahdollisimman paljon. Annamme erittäin hyvän oikeusturvan niille, jotka jotenkin ovat onnistuneet EU:n sisälle pääsemään, ja jätämme armotta tapettaviksi ne, joilla ei ole tähän rahaa ja voimia. Tämä ei voi olla järkevää, jos tarkoituksena on helpottaa maksimaalisesti pakolaisongelmasta aiheutuvaa inhimillistä hätää, Soininvaara linjaa.
Soininvaaran mukaan nykyistä tilannetta rationaalisempaa olisi valita pakolaiset jo heidän lähtöpaikoissaan. Nykytilanteessa matkaan pääsevät useimmiten ne, joilla on varaa maksaa ihmissalakuljettajille. Hän ohjeistaa pohtimaan tarkkaan keskustelussa vellovia arvovalintoja, vaikkei kunnollisia vastauksia olisikaan olemassa.
– Olisiko oikein valita pakolaiset sen perusteella, keillä on parhaat mahdollisuudet sopeutua Suomeen ja työllistyä täällä? Onko siis parempi valikoida 200 000 hyvin sopeutuvaa sen sijaan että valitaan 50 000 huonosti työllistyvää, jos nämä vaihtoehdot rasittavat kansantalouttamme yhtä paljon? Onhan se lähtömaata ajatellen vähän ikävä asia, että parhaiten koulutetut lähtevät. Tosin maa, joka ei tarjoa väestölleen turvallisia oloja, ei voi vaatia ihmisten pysymistä maassa. Koulutettuihin pakolaisaalto painottuu nytkin, koska köyhillä ei ole varaa maksaa salakuljettajille, hän pohtii.
Hän toteaa myös, että mikäli olisi taipuvainen uskomaan salaliittoteorioihin, "voisi jopa ajatella, että annamme ihmissalakuljettajien valita tänne pääsevät pakolaiset, koska näin saamme pystyvämpää väkeä."
Soininvaara kertoo aiemmin ehdottaneensa, että irakilaisten turvapaikanhakijoiden keskuudesta valittaisiin suoraan esimerkiksi akateemisen tutkinnon suorittaneet. Heille tarjottaisiin mahdollisuutta päästä maahan siirtolaiskriteerein, jos he peruvat turvapakkahakemuksensa. Silloin Soininvaaran mukaan henkilö vastaisi itse omasta toimeentulostaan.
Lisäksi Soininvaara kehottaa pohtimaan pakolaisten asuttamista ja sitä, tuleeko pakolaisille antaa samat taloudelliset oikeudet kuin mitä kantaväestöllä on nyt.
Soininvaaran mukaan tulevaisuudessa ei voida poissulkea sellaistakaan tilannetta, jossa Venäjä ryhtyisi horjuttamaan EU:ta tarjoamalla pakolaisille vapaan reitin maansa läpi EU:n rajoille. Geneven pakolaissopimus pitäisi hänen mielestään päivittää nykyoloja paremmin vastaavaksi.
– Oudon helpoksi on liikkuminen Venäjän ennen niin tarkoin varioidulla rajavyöhykkeellä jo nyt muuttunut. Varoitin jo puoli vuotta sitten, että perussuomalaisten vaatimus Dublinin sopimuksen tiukasta noudattamisesta voi osoittautua hyvin epäitsekkääksi, Soininvaara toteaa.