tiistai 9. helmikuuta 2016

Yle: TEM: Turvapaikanhakijoista vain harvalla edes ammatillinen koulutus

Yle: TEM: Turvapaikanhakijoista vain harvalla edes ammatillinen koulutus 9.2.2016

Tyypillisimpiä ammatteja turvapaikanhakijoiden keskuudessa ovat kokki, parturi ja autonkuljettaja. Luku- ja kirjoitustaidottomia on omalla äidinkielellään viidesosa ja englantia osaa kymmenisen prosenttia, kertovat työ- ja elinkeinoministeriön ennakkotiedot.

Viime vuonna Suomeen tulleista turvapaikanhakijoista työikäisiä on noin 25 000, heistä vajaat 4 000 on naisia ja miehiä loput. Tulleista nuoria työikäisiä eli 18–34-vuotiaita on 80 prosenttia.

Turvapaikanhakijoiden koulutustasosta ei vielä ole olemassa täysin valmiita tilastoja, kertoi tiistaina Ylen A-studiossa vieraillut työ- ja elinkeinoministeriön erityisavustaja Sakari Puisto, mutta ennakkotietojen mukaan julkisuudessa esitetyt arviot koulutustasosta ovat olleet ylioptimistia.

– Ammatillista koulutusta ei kovin paljoa ole, sitä löytyy noin 10–20 prosentilta, korkeasti koulutettuja on selvästi alle 10 prosenttia, Puisto luonnehtii.

Lisäksi joka viides ei Puiston mukaan ole edes omalla äidinkielellään luku- ja kirjoitustaitoinen ja englantia hakijoista osaa enimmillään joka kymmenes.

– Tyypillisimpiä ammatteja turvapaikanhakijoiden keskuudessa ovat kokki, parturi, taksinkuljettaja tai muu autonkuljettaja, mutta myös lääkäreitä joukossa on kymmeniä, Puisto kertoo.

Turvapaikanhakijoiden kotouttaminen vaatii yhteisiä ponnistuksia

Kotouttamiselle on Puiston mukaan suuret tarpeet, sen edistämiseksi on perustettu poikkihallinnollisia työryhmiä.

– Kotouttamispolitiikassa on myös uusia virtaviivaisia ajatuksia. Turvapaikanhakijoista valtaosa tulee aika väkivaltaisista olosuhteista. Siitä poisoppimisessa on sarkaa ja sen täytyykin onnistua, Puisto painottaa.

Kotoutumisessa ja työn saannissa yksi mittari on Puiston mukaan osaaminen, mutta on tärkeätä katsoa myös sitä, millä aloilla on työvoiman tarvetta ja kiinnittää huomiota lisäksi asumismahdollisuuksiin. Niiden turvapaikanhakijoiden osalta, jotka saavat myönteisen päätöksen, aiotaan tehdä uusi syvempi kartoitus.

Puisto muistuttaa, että Suomeen aikaisemmin Lähi-idän ja Afrikan alueilta saapuneista viiden vuoden maassa oleskelun jälkeen on työllistynyt 30 prosenttia ja 10 vuoden oleskelunkin jälkeen vasta 40 prosenttia.