Ilta-Sanomat: Britannia: Suomessa piilevä terrorismin uhka – ”Hyökkäykset voivat olla summittaisia” 25.4.2016
Britannian Suomea koskeva matkustussuositus varoittaa summittaisten terrori-iskujen mahdollisuudesta.
Britannian viranomaiset listaavat Suomen niiden Euroopan maiden joukkoon, joissa on piilevä terrorismin uhka. Asia käy ilmi maan matkustussuosituksista, joita luetaan lähestyvän matkustuskauden ja Euroopassa tapahtuneiden isojen terrori-iskujen vuoksi yhä tarkemmin.
Britannian viranomaisten mukaan ”hyökkäykset voivat olla summittaisia ja kohdistua myös paikkoihin, joissa vierailee ulkomaalaisia”.
Suomi on Britannian neliportaisella terroriuhan arviointiportaikolla tasolla kolme. Arviota ei ole muutettu ainakaan viime heinäkuun jälkeen.
Pohjoismaista Norja on samalla tasolla Suomen kanssa, mutta Ruotsiin ja Tanskaan kohdistuu Britannian mukaan vakavampi, yleinen terroriuhka.
Supo: Emme arvioi muiden arvioita
Britannia on harvoja Euroopan maita, jossa annetaan maakohtaisia tarkempia määritelmiä terroriuhasta. Esimerkiksi Saksa viittaa kansalaisilleen antamissaan turvallisuusohjeissa Suomen kohdalla vain yleiseen maailmanlaajuiseen terroriuhkaan.
Suomessa terroriuhkaa arvioiva Suojelupoliisi ei kommentoi Britannian määritelmää tarkemmin.
– Emme voi arvioida sitä miten muut arvioivat. Suomella on oma uhka-arvio ja se on Suojelupoliisin uhka-arvio, sanoo ylitarkastaja Tuomas Portaankorva.
Hän ei myöskään halua spekuloida brittiviranomaisten määritelmällä, että myös turistipaikat voivat olla iskukohteina.
– Suomessa uhka-arvio koskee koko maata, siinä ei eritellä.
Iskut eivät nostaneet uhka-arviota
Supo päivitti arviotaan Suomeen kohdistuvasta terroriuhasta viimeksi 3. marraskuuta 2015. Sen jälkeen tapahtuneet Pariisin ja Brysselin terrori-iskut eivät ole uhka-arviota muuttaneet, koska iskujen on katsottu vastanneen yleistä eurooppalaista uhkakuvaa, eikä mitään erityistä Suomea koskevaa tietoa ole tullut ilmi.
– Kahdessa viimeisessä uhka-arviossaan Suojelupoliisi on todennut, että Suomeen kohdistuva terroriuhka on tietyiltä osin noussut. Tähän Supon uhka-arvioon sisältyy yleinen eurooppalainen uhkakuva. Euroopan viimeaikaiset tapahtumat eivät suoraan vaikuta Suomen uhkakuvaan, koska kohteena olleet maat ovat olleet jo aiemmin erityisen uhan kohteena, eli terroristit ovat suoraan nimenneet ne kohteekseen, Portaankorva perustelee.
Supo määritteli marraskuisessa uhka-arviossaan, että radikaali-islamististen väkivallantekojen uhka niin Suomessa kuin muualla Euroopassa on kohonnut. Suomeen on Supon mukaan muotoutunut terrorismia tukevia ryhmiä, jotka pyrkivät radikalisoimaan ja värväämään ihmisiä sekä lisäämään radikaali-islamistisen ideologian kannatusta. Tuoreessa vuosikertomuksessaan Supo lisäksi määritteli, että Suomen terrorismintorjunnan kohdehenkilöiden määrä on kasvanut viime vuosina selvästi, noin 200:sta henkilöstä noin 300:een.
– Nämä seikat on jo sisällytetty Supon arvioon Suomeen kohdistuvasta uhasta, Portaankorva toteaa.