Aamulehti: Poliisi: Pahin pelko ei ole toteutunut vastaanottokeskuksissa 9.4.2016
Turvapaikanhakijoiden väliset yhteenotot ja muu häiriökäyttäytyminen vastaanottokeskuksissa ei ole vähentynyt sitten viime talven, jolloin poliisi ilmaisi huolensa julkisesti.
Tuolloin poliisi kertoi, että häiriökäyttäytyminen on lisääntynyt selvästi vastaanottokeskuksissa tai niiden liepeillä. Tehtävämäärien lisääntymiseen vaikutti luonnollisesti poikkeuksellisen suuri tulijoiden määrä.
Poliisihallituksen valvonnan ja hälytystoiminnan vastuualueen esimies, poliisiylitarkastaja Esko Kesti sanoo, että tehtävämäärät, joissa osallisena on turvapaikanhakija, ovat pysyneet jo kuukausia parissa prosentissa kaikista hälytyksistä.
– Eivät nämä keikat ole poliisilta vähentyneet, Kesti viittaa poliisin hälytystilastoihin ja sanoo, että poliisi seuraa jatkuvasti tilanteen kehittymistä.
Poliisiylitarkastaja sanoo, että tyypillisimmät yhteenotot vastaanottokeskuksissa liittyvät näpistyksiin ja yleiseen turhautumiseen. Alkoholilla on usein osuutta asiaan.
– Kun asutaan suhteellisen ahtaasti laitostyyppisissä olosuhteissa, siellä saatetaan hermostua täältä katsottuna aika pienistäkin asioista, kuten keittiövuoroista.
Vakaumukset eivät ole vaikuttimina
Sen sijaan uskonnolliset tai poliittiset vakaumukset tai heimojen väliset erimielisyydet eivät ole olleet päällimmäisinä taustavaikuttimina kuin muutamissa yhteenotoista.
Kesti myöntää, että poliisi on hieman yllättynyt.
Vielä loppuvuonna poliisi lähetti Maahanmuuttovirastolle toivomuksen, jonka mukaan vastaanottokeskukset pitäisi profiloida esimerkiksi sen mukaan, mistä maasta tai mihin heimoon henkilö kuuluu.
Kestin mukaan profilointia ei ole pystytty toteuttamaan poliisin toivomuksen mukaan.
– Sen tiedän, että yksittäisiä henkilöitä on siirretty vastaanottokeskuksesta toiseen, kun on pyritty rauhoittamaan tilannetta.
Poliisin mukaan pahimpia pelkoja oli ja on edelleen, että kaksi aatteiltaan vastakkaista ryhmittymää alkaa ottaa yhteen vastaanottokeskuksessa.
– Siellä saattaa olla satoja ihmisiä samassa rakennuksessa. Poliisille se olisi erittäin haasteellinen hoidettavaksi.
Tällaisilta konflikteilta on kuitenkin vältytty. Profiloinnille ei ole Kestin mukaan välitöntä tarvetta.
– Uskontojen ja poliittisten erimielisyyksien osalta osataan elää kohtuullisen rauhassa.
Profiloinnille edelleen tarvetta
Kesti on edelleen sitä mieltä, että profilointi olisi hyvä tapa ennaltaehkäistä mahdollisia konflikteja tulevaisuudessa. Hän näkee, että vastaanottokeskukset pitäisi jatkossa täyttää vain samanmielisistä.
– Jokainen, joka asioita lähempää seuraa, ymmärtää, että tietyt poliittiset tai uskonnolliset erimielisyydet tuovat jännitteitä. Turha niitä on rakentaa majoittamalla näitä henkilöitä saman katon alle.
Mutta eikö ole yhtälailla olemassa riski, että tilanne kärjistyisi vastaanottokeskusten välillä?
– Itse ajattelen, että nämä henkilöt eivät ole tulleet Suomeen nahistelemaan keskenään. Jos mitään konkreettista ei tapahdu heidän välillään, mikä aiheuttaisi nousevan vihan, tuskin he suunnitelmallisesti lähtisivät ojentamaan naapurivokin väkeä.
Poliisiylitarkastaja on tyytyväinen Maahanmuuttovirastoon, joka on hänen mukaansa ottanut laajasti huomioon poliisin toiveita loppuvuodesta alkaen. Tuolloin poliisi toivoi profiloinnin lisäksi, että jatkossa vastaanottokeskukset sijoitetaan poliisiasemien läheisyyteen.
– Näitä poliisin mielestä pahimpia paikkoja [vastaanottokeskuksia] on joko lakkautettu tai paikkamäärää on vähennetty. Pahimmilla paikoilla tarkoitan niitä, missä on ollut poliisin kannalta turvallisuusongelmia.
Maahanmuuttovirasto ilmoitti viime viikolla, että 33 vastaanottokeskusta lakkautetaan ja 10 keskuksen määräaikainen sopimus päättyy. Lisäksi useista vastaanottokeskuksista vähennetään majoituspaikkoja.
Vähennysten taustalla ovat uusien turvapaikanhakijoiden määrän vähentyminen ja turvapaikkapäätökset.