Lapin Kansa: Martti Ahtisaari antaisi perheiden yhdistyä 7.4.2016
Presidentti, rauhannobelisti Martti Ahtisaari ei pidä hyvänä hallituksen aikeita tiukentaa turvapaikanhakijoiden mahdollisuuksia saada perheensä Suomeen.
– En pidä sitä ollenkaan onnellisena. Minusta meidän pitäisi nimenomaan sallia perheiden tulo, Ahtisaari sanoo Lännen Medialle. Perhe on esimerkiksi Lähi-idän maissa laajempi käsite kuin Suomessa. Ahtisaari myös muistuttaa, että kulttuuri on perhekeskeinen.
– Vaikea olisi jättää nuoria taakseen tai vanhempiaan.
Ahtisaaren mielestä maahanmuuttajat nähdään Suomessa ylipäätään väärässä valossa.
Keskustelussa faktat hautautuvat. Ahtisaari sanoo, että vanheneva Suomi tarvitsee vuosittain 20 000–30 000 työntekijää muualta. On tärkeää, että tulijat saavat koulutusta ja sitten työtä.
Ahtisaaren mukaan esimerkiksi Kanada on hoitanut aktiivisesti ja taitavasti maahanmuuttopolitiikkansa.
Sitä avittaa, että Kanadassa käytössä ovat maailmankielet englanti ja ranska.
– Meillä on suomi, ruotsi ja savo.
Siksi Ahtisaari myös toivoo, että Suomi käyttäisi selvästi nykyistä enemmän kehitysyhteistyövaroja muualta tulevien kouluttamiseen täällä.
– Eikä ihmisiä pitäisi pakottaa lähtemään pois heti, kun he ovat saaneet tutkinnon, hän sanoo.
Suomi otti tällä viikolla vastaan ensimmäiset syyrialaiset pakolaiset EU:n ja Turkin sopimuksen mukaisesti. Sopimukseen kuuluu, että Kreikka voi käännyttää sinne saapujat takaisin Turkkiin.
Erityisesti ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet sopimusta.
– Vaihtoehto on, että ihmiset kuolevat salakuljettajien veneisiin, Ahtisaari toteaa.
Hän muistuttaa, että Syyriassa on maan sisäisiä pakolaisia 6,6 miljoonaa. Maasta lähteneitä on lähes 5 miljoonaa, heistä ainakin 2,7 miljoonaa Turkissa.
Pitkällä kansainvälisellä uralla konfliktit, pakolaisuuden syyt, ovat tulleet Ahtisaarelle tutuiksi. Hänen perustamansa rauhanvälitysjärjestö Crisis Management Initiative (CMI) juhlistaa tänään 15-vuotista taivaltaan.
Ahtisaarta suututtaa, että YK:n turvaneuvosto hukkasi tilaisuuden rauhan välittämiseen Syyriassa. Mahdollisuudet konfliktin ratkaisuun olivat olemassa jo vuonna 2012, mutta länsimaat hukkasivat tämän pitäytymällä vaatimuksessaan, että presidentti Bašar al-Assadista on päästävä heti eroon. Ahtisaari muistuttaa, että koko hallinnon tuhoamisella on vain huonoja seurauksia. Niitä on nähty niin Egyptissä kuin Irakissa.
Jos suurvallat ja YK olisivat heränneet tilanteeseen ajoissa, terrori-iskut Euroopan ytimeen olisivat ehkä voineet jäädä toteutumatta.
Nyt Ahtisaari näkee taas valon pilkahduksen. Yhdysvallat ja Venäjä on saatu samaan pöytään.
– Toivon ja rukoilen, että Yhdysvallat ja Venäjä kykenevät saamaan Syyrian rauhanprosessin liikkeelle.
Ahtisaari arvioi, että jos Venäjä on avulias Syyrian suhteen, jotakin edistystä voi sen jälkeen tapahtua myös Ukrainassa.
Ahtisaari oli rakentamassa Indonesian Acehissa rauhan mahdollistavaa erityisautonomiaa. Hänestä olisi syytä pohtia, olisiko samanlaista ratkaisua mahdollista hakea Itä-Ukrainassa.
– Sitä ennen kaikki separatistien aseet pitää luovuttaa tai tuhota.