Iltalehti: Suomi ei kiinnosta syyrialaispakolaisia Turkin leireillä - "Eri maihin suhtaudutaan eri tavalla" 27.4.2016
Suomalaiset ovat valitsemassa seuraavaa sadan syyrialaisen ryhmää liittyen EU:n ja Turkin sopimukseen.
Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nergin mukaan Suomi ei ole kiinnostava maa syyrialaispakolaisille, koska maassamme on entuudestaan vähän syyrialaisia.
Suomi on sitoutunut ottamaan vastaan 600 syyrialaispakolaista osana Turkki-sopimusta.
Sisäministeriön kansliapäällikön Päivi Nergin mukaan näyttää siltä, ettei Suomi kiinnosta syyrialaisia pakolaisia. EU:n ja Turkin tekemän sopimuksen mukaan käytännössä kaikki Kreikkaan tulevat maahantulijat käännytetään takaisin Turkkiin. Vastineeksi EU ottaa Turkin leireiltä syyrialaispakolaisia Eurooppaan.
Ensimmäiset 11 syyrialaista pakolaista lennätettiin Suomeen kolme viikkoa sitten. Parhaillaan suomalaiset ovat valitsemassa seuraavaa sadan syyrialaisen ryhmää.
Suomessa syyrialaisia ei ole paljon, minkä vuoksi Suomi ei Nergin mukaan näytä kiinnostavan syyrialaispakolaisia.
- Viestit paikan päältä ovat olleet sentyyppisiä, että eri maihin suhtaudutaan eri tavalla. Selvästi näkyy se, että ne maat, joissa on iso syyrialaisvähemmistö jo olemassa, ovat sellaisia, joihin ihmiset ensisijaisesti haluaisivat lähteä, Nerg kertoo Iltalehdelle.
Viime vuonna Suomeen saapui noin 900 syyrialaista turvapaikanhakijaa, kun yhteensä turvapaikanhakijoita tuli maahan yli 32 000.
Nerg huomauttaa, että Turkki-sopimuksen toteuttamisessa ollaan vielä alkuvaiheessa.
- Tiedostamme hyvin, että ei ole niin itsestään selvää, miten tämä prosessi menee.
Toimiiko sopimus?
EU-maat sopivat jo viime vuoden puolella 160 000 turvapaikanhakijan jakamisesta jäsenmaihin, mutta vain murto-osa on saatu siirrettyä. Monet jäsenmaat ovat vastustaneet maakohtaisia kiintiöitä.
Onko riskinä, että myös EU:n ja Turkin sopimus kohtaa saman ongelman?
- Olennaista on, että koko Eurooppa noudattaa sopimusta. Tahtotila on EU:ssa sellainen, että vaikea uskoa, että yksikään maa lähtee tästä ulos. Se on kova puristus kaikilta, Nerg toteaa.
Turvapaikanhakijoiden virta Suomeen on hidastunut merkittävästi viime vuoden vauhdista. Vuoden alusta lähtien Suomeen on saapunut noin 2500 turvapaikanhakijaa.
Onko Suomen vetovoima hiipunut myös muiden maiden keskuudessa?
- Tilanne on erikoinen tällä hetkellä. Olemme hyvin tietoisesti viime syksystä asti viestineet oikeaa informaatiota Suomesta, jotta väärällä informaatiolla ihmisten kulkeminen saadaan pysäytettyä.
Huhujen katkaisemisen lisäksi Nergin mukaan olennaista on ollut tuloreittien rajoittaminen.
- Nythän Suomeen ei pääse oikein mistään tulemaan, kun Ruotsilla on sisärajatarkastukset ja Venäjällä on tilanne hallinnassa.
Sisäministeriö arvioi, että tänä vuonna Suomeen saapuu noin 10 000 turvapaikanhakijaa.
Syyrialaispakolaisten vähäisestä kiinnostuksesta Suomea kohtaan uutisoi ensimmäisenä Savon Sanomat.