Yle: Poliisin tehostettu ulkomaalaisvalvonta joutuu selvitykseen – etnistä profilointia ei saisi tapahtua 21.4.2016
Helsingin poliisi joutuu selvittämään yhdenvertaisuusvaltuutetulle, onko ulkomaalaisia valvottu väärin perustein.
Poliisi ja rajavartiolaitos ovat järjestäneet lyhyen ajan sisällä neljä ulkomaalaisiin kohdistunutta tehovalvontaiskua Helsingin ydinkeskustassa. Viranomaiset ovat puhutelleet ulkomaalaisia henkilöitä ja tarkistaneet heidän henkilöllisyystodistuksiaan.
Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto aikoo vaatia Helsingin poliisilta selvitystä sen toimista ulkomaalaisten valvonnassa. Toimisto on saanut ilmoituksia ulkomaalaisten tarkastuksista, ja monet ovat kokeneet, että heidät on profiloitu etnisin perustein.
Poliisilla on oikeus tarkastuksiin
Lain mukaan poliisilla on oikeus tarkastaa, onko ulkomaalaisella henkilöllä oikeus olla maassa. Viime aikojen intensiivinen ulkomaalaisvalvonta on kuitenkin herättänyt paheksuntaa sosiaalisessa mediassa.
– Poliisin täytyy huolehtia siitä, ettei etnistä profilointia tapahdu. Tämän päivän Suomessa on täysin vanhanaikaista tehdä päätelmiä ihonvärin perusteella. Meillä on Suomen kansalaisia, joilla on kaikenlaisia ihon värejä, sanoo yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston erityisasiantuntija Robin Harms.
Kun poliisi tekee ulkomaalaisvalvontaa, sen pitäisi tapahtua avoimesti ja tarkan suunnitelman mukaan. Valvontatoimet pitäisi myös dokumentoida, jotta jälkeenpäin voidaan näyttää toteen, etteivät ne liity etniseen profilointiin.
– Kenenkään ei pitäisi joutua kokemaan, että hänet valitaan tarkastukseen ihon värin vuoksi. Jos näin on käynyt, se on vakava rikkomus ja virkavirhe, Harms sanoo.
Ovatko tarkastukset tehokkaita?
Harms pohtii, kuinka tehokas menetelmä ulkomaalaisten tarkastaminen ylipäätään on.
– Vaikuttaa siltä, että tähän on käytetty paljon resursseja ja tätä on tehty aika monissa paikoissa, mutta tarkastetuista vain kourallisella on ilmennyt jonkinlaisia ongelmia maassa oleskelun suhteen.
Helsingin poliisin komisarion Henri Helmisen mukaan ulkomaalaisvalvontaa tehdään yleensä muiden tehtävien yhteydessä. Joissakin tapauksissa poliisi voi kuitenkin tehdä kohdennettuja tarkastuksia henkilöille, jotka vaikuttavat olevan ulkomaalaisia.
– Silloin näiltä yksinkertaisesti kysytään, ovatko he ulkomaalaisia. Tarkastukset perustuvat yleistietoon ja analyysiin siitä, että kyseessä saattaa olla ulkomaalaisia henkilöitä, sanoo Helminen.
Henkilöllisyystodistusta ei tarvitse pitää mukana
Suomen lain mukaan ihmisten ei tarvitse kantaa henkilöllisyystodistusta mukanaan. Jos tarkastettava henkilö ei pysty todistamaan henkilöllisyyttään, poliisi voi tarkistaa hänen tietonsa rekisteristään.
Jos henkilö ei ole ollut tekemisissä suomalaisten viranomaisten kanssa, tietoja ei välttämättä löydy. Silloin poliisi voi käydä henkilön kotona tai hotellihuoneessa nähdäkseen tämän henkilöllisyystodistuksen.
– Tämä riippuu paljon siitä, millaisissa olosuhteissa henkilö tavataan. Jos kyseessä on selvästi turisti, niin tuskin alamme etsimään hänen asiakirjojaan, Helminen sanoo.