Helsingin Sanomat: Viisaudenhammas kertoo turvapaikanhakijan iän 15.4.2016
Oikeushammaslääkäreille tulvii tutkintapyyntöjä. Alaikäisiksi väitetyistä tutkituista kaksi kolmasosaa on osoittautunut täysi-ikäisiksi.
VIISAUDENHAMPAASTA löytyy viisaus silloin, kun oikeushammaslääkäri määrittää alaikäiseksi väitetyn turvapaikanhakijan todellisen iän.
”Hampaiston röntgenkuvasta katsotaan viisaudenhampaiden kehitys. Jos ne ovat täysin kehittyneet, kyseessä on tietyllä todennäköisyydella täysi-ikäinen henkilö”, Pohjois-Suomessa ikämäärityksiä tekevä oikeushammaslääkäri Ismo Räsänen sanoo.
Lisäksi iän määrittämisessä tutkitaan luiden kehittymisastetta ranteen ja kämmenen alueen röntgenkuvasta sekä haastatellaan tutkittava.
Pelkästään viisaudenhampaiden perusteella päästään Räsäsen mukaan yli 90 prosentin varmuuteen iästä. Jos viisaudenhampaita ei ole, määrittäminen on haastavampaa.
”Rajatapauksissa asia tulkitaan aina tutkittavan eduksi”, Räsänen korostaa.
ALAIKÄISEKSI ilmoittautuneiden turvapaikanhakijoiden iänmäärityspyynnöt ovat viime aikoina työllistäneet oikeushammaslääkäreitä.
Suurin osa testattavista osoittautuu täysi-ikäisiksi. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Kaleva.
Ylitarkastaja Juha Kannelmaa Maahanmuuttovirastosta korostaa, että ikäarviotutkimuksia tehdään yhä suhteellisen harvoin. Tutkimusten kasvanut määrä johtuu hakijoiden määrän räjähdysmäisestä kasvusta.
”Testejä tehtiin viime vuonna 149, joista 92 tapauksessa henkilö todistettiin täysi-ikäiseksi. Osuus oli 62 prosenttia. Yhteensä viime vuonna haki turvapaikkaa 3 024 alaikäistä.”
Edeltävänä vuonna täysi-ikäiseksi testatuista osoittautui 56 prosenttia ja sitä edeltävänä vuonna 81 prosenttia.
Kannelmaa arvioi ikäarviotutkimusten määrän moninkertaistuvan tänä vuonna. Jo tähän mennessä tutkimuksia on tehty yli sata.
TARVE IKÄSELVITYKSEEN tulee ilmi Maahanmuuttoviraston puhuttelutilaisuudessa, kun hakija tavataan.
”Henkilöllisyyttä selvitetään aluksi asiakirjojen perusteella. Jos syntyy epäilys tietojen oikeellisuudesta, hakija lähetetään tutkimuksiin”, Kannelmaa selvittää.
Aina ei ole kyse valehtelusta. Kannelmaan mukaan esimerkiksi Afganistanin maaseudulta saapuva kouluja käymätön henkilö ei välttämättä tiedä oikeaa ikäänsä.
Ikäarviotutkimuksessa korostetaan puolueettomuutta. Tutkimuksen tekevä oikeushammaslääkäri ei saa mitään ennakkotietoja tutkittavastaan. Röntgenkuvat lähetetään tutkittavaksi myös toiselle oikeushammaslääkärille, joka tekee niin ikään arvionsa ilman ennakkotietoja.
Lyhyessä haastattelussa henkilöltä kysytään elinolosuhteista sekä mahdollisista sairauksista.
LOUNAIS-SUOMEN alueella ikäarvioita tekevä oikeushammaslääkäri Vivian Visnapuu sanoo, että tutkittavilla voi olla esimerkiksi monenlaisia vitamiinien ja ravintoaineiden puutostiloja.
”Hampaat ovat kuitenkin sillä tavoin geneettisesti suojattu yksikkö, etteivät nämä vaikuta hampaisiin.”
Visnapuu korostaa, että jos henkilö ilmoittaa iäkseen 16 tai 17 vuotta, viisaudenhampaiden kehityksen pitäisi olla kesken.
”Pysyvien hampaiden kehitys loppuu 16 ikävuoden tienoilla, mutta viisaudenhampaat ovat poikkeus.”
Räsäsen mukaan ikäarviotestissä pystytään todistamaan suurella varmuudella miehen iäksi 19 vuotta ja naisen iäksi 18 vuotta.
TURVAPAIKKATUTKINTAAN henkilön ikä ei vaikuta.
”Poliisilla on toki aina mahdollisuus syyttää henkilöä väärien henkilötietojen antamisesta, mutta tietääkseni näin tapahtuu hyvin harvoin”, Kannelmaa sanoo.
Sen sijaan täysi-ikäiseksi todistettu henkilö vaihtaa yleensä saman tien asuinpaikkaansa ala-ikäisten ryhmäkodista täysi-ikäisille tarkoitettuun vastaanottokeskukseen. Samalla hän luopuu koulunkäynnistä. Myös oikeus edunvalvojaan päättyy.