Ilta-Sanomat: Uusi laki tulossa voimaan kesällä – turvapaikanhakijan ilmoittauduttava jopa 4 kertaa päivässä 17.4.2016
Hallitus haluaa ulkomaalaislakiin asumisvelvollisuuden, jolloin turvapaikkaa hakenut määrätään asumaan tietyssä vastaanottokeskuksessa.
Hallitus esittää ulkomaalaislakiin muutoksia, jotka vähentäisivät turvapaikanhakijoiden säilöönottoa. Vaihtoehtona hallitus esittää asumisvelvollisuuden lisäämistä ulkomaalaislakiin.
Asumisvelvollisuus tarkoittaisi, että poliisi tai rajaviranomainen voisi määrätä kansainvälistä suojelua hakeneen ulkomaalainen asumaan tietyssä vastaanottokeskuksessa.
Suljetussa säilöönottoyksikössä asumisen sijaan asumisvelvollisen tulisi ilmoittautua omassa vastaanottokeskuksessaan 1–4 kertaa vuorokaudessa. Tahallisesta asumisvelvollisuuden rikkomisesta seuraisi sakkoa.
– Hankkeen tavoitteena on sujuvoittaa turvapaikkaprosessia säilöönoton vaihtoehtoja kehittämällä, varmistaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden maastapoistaminen ja vähentää alaikäisten ja haavoittuvassa asemassa olevien säilöönottoa, kertoo hankkeen vastuuvalmistelija ylitarkastaja Mirkka Mykkänen.
Säilöönottoyksikkö on suljettu asumispaikka, eli sen asukkaat eivät saa poistua sen alueelta. Säilöönottoyksikköön päätyvät maasta käännytettävät tai karkotettavat ulkomaalaiset, jotka eivät jostain syystä ole itse poistuneet maasta, tai sinne voidaan myös majoittaa turvapaikanhakijoita, joiden turvapaikkaprosessi on kesken ja epäselvä.
Säilöönotto on turvaamistoimista tehokkain, mutta samalla ulkomaalaisen oikeuksia eniten rajoittava. Esityksessä ei ehdoteta kokonaan säilöönotosta luopumista, keinovalikoimaa halutaan laajentaa.
Lapsillekin asumisvelvollisuus
Lisäksi hallitus esittää ulkomaalaislakiin lapsen asumisvelvollisuutta vaihtoehtona alaikäisen säilöönotolle. Tällöin alaikäinen turvapaikanhakija ei saisi poistua nimetyn vastaanottokeskuksen alueelta muuten kuin erityisen syyn vuoksi.
Tällä hetkellä 15–17-vuotias yksin tullut turvapaikanhakija voidaan ottaa säilöön vain jos hänelle on annettu kielteinen turvapaikkapäätös.
Lapsen asumisvelvollisuuden kesto olisi kaksi viikkoa, mutta aikaa voitaisiin pidentää kahdella viikolla, jos se olisi välttämätöntä maastapoistamisen turvaamiseksi.
Hallituksen esitysluonnos ulkomaalaislain muutoksista on lähetetty lausuntokierrokselle, joka päättyy toukokuun 13. päivä. Laki on tarkoitus panna voimaan heti.
Asiasta kertoi ensin Keskisuomalainen.