Yle: Turvapaikanhakijakiintiöistä voi tulla Suomelle taas ongelma 21.4.2016
Yle: EU-maat eivät uskaltautuneet puhumaan turvapaikanhakijakiintiöistä
Hallitusohjelmassa lukee, että Suomi hyväksyy turvapaikanhakijoiden siirtelyn vain vapaaehtoispohjalta. Hallitus voi joutua arvioimaan uudestaan kirjaustaan kiintiöistä, sisäministeri Petteri Orpo sanoo.
Euroopan sisäministerit yrittävät ensi kertaa löytää yhteisen näkemyksen, miten turvapaikkapolitiikkaa muutetaan. Ministerit ovat koolla Luxemburgissa.
Suomen hallitus päätti aloittaessaan vuosi sitten, että se ei hyväksy pakollisia kiintiöitä, joilla turvapaikanhakijoita siirreltäisiin maasta toiseen.
– Sinänsä hallitusohjelman linjaus on ihan selkeä, että kiintiöt ja jaot tehdään vapaaehtoisuuteen perustuen. Mutta se on yksi elementti kokonaisuutta, sisäministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi Luxemburgissa.
Asiaan voidaan joutua palaamaan. Vaikka moni EU-maa vastustaa sitovia kiintiötä, ne saatetaan lopulta hyväksyä tiukoin reunaehdoin, EU-diplomaattilähteet arvioivat. Suomikaan ei sulje niitä pois.
– Pitää katsoa kokonaisuutta, millainen uudistus oikeasti on tulossa. Sen jälkeen sitten arvioimme taakanjaon ja kriisimekanismin päätöksentekoa. Se on sitten se hetki, milloin joudumme arvioimaan hallitusohjelman kirjausta, Orpo sanoi Luxemburgissa.
Hallitusohjelmaan on kirjattu irrallinen virke: ”Turvapaikanhakijoiden EU:n sisäiset siirrot perustuvat jäsenvaltioiden vapaaehtoisuuteen”. Myös pääministeri Juha Sipilä on sanonut, että Suomi voi joutua tilanteeseen, jossa sille olisi itselle hyötyä kiintiöistä. Ylen tietojen mukaan myös perussuomalaisista osa voisi olla valmiita joustamaan.
Jo nyt EU:ssa on sitovat kiintiöt, jolla turvapaikanhakijoita on päätetty siirtää. Kun niistä äänestettiin, Suomi painoi perussuomalaisten vaatimuksesta tyhjää.
____________________
Yle: EU-maat eivät uskaltautuneet puhumaan turvapaikanhakijakiintiöistä
Maat ovat yksimielisiä vain siitä, että uudistus tarvitaan. Sisäministerit onnistuivat myös sopimaan yhteisten rajojen valvonnan tiukentamisesta.
EU-maiden sisäministerit kävivät ensimmäisen keskustelun siitä, mitä Euroopan pitäisi tehdä Dublinin sopimukselle ja turvapaikkajärjestelmälle.
Keskustelussa kierreltiin ja kaarreltiin, mutta ei uskaltauduttu väittelemään vaikeimmasta aiheista eli jäsenmaita sitovista kiintiöistä, joita EU-komissio on ehdottanut. Yhtä mieltä oltiin vain siitä, että jotakin nykyiselle järjestelmälle on tehtävä.
– Status quo ei ole vaihtoehto, muuttoliikekomissaari Dimitris Avramopoulos yhteenveti keskustelun.
Suomen sisäministeri Petteri Orpo (kok.) arvioi, että Eurooppa on jakautunut kahteen ääripäähän ja niiden välille: Kreikka ja Ruotsi haluavat täysin eurooppalaisen järjestelmän, jossa kaikki turvapaikanhakijat jaetaan. Puola ja Unkari eivät halua turvapaikanhakijoita lainkaan.
Suomi on kallistumassa sille kannalle, että kriisitilanteissa tarvittaisiin kiintiöitä, joilla autetaan suuren muuttajavirran kohteeksi joutunutta maata.
– Jos ei ole minkäänlaista jakomekanismia edes kriisitilanteisiin, silloin ulkorajavaltiolle jää kohtuuton paine. Tämä pohdinta koskee ilman muuta myös Suomea. Siksi olin tyytyväinen, että tästä käydään keskustelua, koska kun matkan varrella varsinaista lakia tehdään, meillä on mahdollisuus varmasti löytää Suomen kannalta hyvä ratkaisu, Orpo sanoi.
Ministerit onnistuivat sopimaan kaikkien maiden yhteisen näkemyksen rajavartioinnin vahvistamisesta. EU-maa voisi joutua ottamaan vastoin tahtoaan apua muilta EU-mailta rajavartioinnissa, jos maiden määräenemmistö on tätä mieltä. Lain säätämistä jatketaan yhdessä Euroopan parlamentin kanssa.