Helsingin Sanomat: Oppositio tylytti hallituksen turvapaikkalinjauksia: ”Raha ratkaisee, kenellä on oikeus perheeseen” 12.4.2016
HALLITUKSEN esitys ulkomaalaisten perheenyhdistämisen vaikeuttamiseksi sai eduskunnassa tylyn vastaanoton punavihreältä oppositiolta. Moni oppositiosta luonnehti hallituksen esitystä epäinhimilliseksi.
Esityksen mukaan Suomesta turvapaikan saaneelta edellytetään tiettyä tulotasoa ennen kuin hän saa perheenjäsenensä Suomeen. Suomeen halutaan vain perheitä, jotka pystyvät itse elättämään itsensä ilman turvautumista toimeentulotukeen.
”Kyse on oikeudenmukaisuudesta suomalaisia veronmaksajia kohtaan”, perussuomalaisten eduskuntaryhmän johtaja Sampo Terho sanoi.
Yhden aikuisen nettotulojen pitää olla vähintään tuhat euroa kuukaudessa. Toinen aikuinen lisää summaa 700 eurolla, ensimmäinen lapsi 500 eurolla ja seuraava lapsi 400 eurolla. Jos Suomeen yksin tullut aikuinen haluaa puolisonsa ja kaksi lastaan Suomeen, hänellä pitää olla 2 600 euron nettotulot.
Tuloraja pitää ylittyä aina, kun perheenkokoaja on maassa kansainvälisen tai tilapäisen suojelun perusteella. Turvapaikan saaneiden ja kiintiöpakolaisten perheenjäseniä tuloraja koskee, jos perheenyhdistämistä ei ole haettu kolmen kuukauden kuluessa.
OPPOSITIO piti mahdottomana, että sotaa käyvässä maassa voisi kolmessa kuukaudessa hakea perheenyhdistämistä. Tulorajoja pidettiin tiukkoina ja moraalisesti kestämättömänä perusteena.
”Tulorajat johtavat siihen, että raha ratkaisee sen kenellä on oikeus perheeseen. Se on aivan kestämätön periaate”, Tytti Tuppurainen (sd) sanoi.
”Ensin kysellään, että miksi maahan tulee enimmäkseen miehiä ja nyt suljetaan laillinen ja turvallinen maahantuloväylä naisilta ja lapsilta”, sanoi Hanna Sarkkinen (vas).
Sisäministeri Petteri Orpo (kok) piti uudistusta välttämättömänä. Perheenyhdistämishakemukset ovat rajussa kasvussa ja Orpon mukaan nyt on pikainen tarve tehdä korjauksia ja toimeentuloedellytys on nopeimmin voimaan saatava muutos.
Oleellista on, että Suomi ei näytä muita maita vetovoimallisemmalta maalta. ”Niin kauan kuin EU:ssa ei ole yhdenmukaista turvapaikkajärjestelmää, Suomen pitää reagoida mitä muut jäsenmaat tekevät.”
Orpon mukaan muitakin rajoituksia perheenyhdistämiseen vielä selvitetään.
Salia hämmästytti Sdp:n ryhmänjohtajan Antti Lindtmanin puheenvuoro. Hän yhtyi hallituksen linjaan, että perheenyhdistämistä pitää kiristää. Se sai hallituspuolueet ilkkumaan, mikä Sdp:n linja oikein on.