keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Ilta-Sanomat: Rasvapalo roihahti vastaanottokeskuksessa – turvapaikanhakijalle sakot

Ilta-Sanomat: Rasvapalo roihahti vastaanottokeskuksessa – turvapaikanhakijalle sakot 27.4.2016

Joutsenon vastaanottokeskuksessa syttyneestä tulipalosta tuomittiin keskiviikkona sakkoihin vastaanottokeskuksessa asunut mies. Kuuman rasvan kanssa leikkiminen sytytti tulipalon vastaanottokeskuksen keittiössä helmikuussa.

Palo sammui, kun liedellä palanut rasva loppui.

Syyttäjän mielestä teko oli törkeän tuhotyön yritys. Etelä-Karjalan käräjäoikeus katsoi kuitenkin, että kyse oli vain varomattomasta käsittelystä. Vastaanottokeskuksessa oli tuolloin noin 180 ihmistä.

Käräjäoikeus tuomitsi miehen 70 päiväsakkoon, mikä hänen tapauksessaan on 420 euroa.

Syyttäjä vaati rangaistusta toisellekin vastaanottokeskuksen asukkaalle. Toisen asukkaan syytteen oikeus kuitenkin hylkäsi.

Yrittivät puhaltaa sammuksiin

Miehet valmistivat myöhään illalla ruokaa yhdessä. Toinen heistä kertoi oikeudessa, että hänelle tuli mieleen kokeilla, mitä tapahtuu, jos kuumalle liedelle kaataa rasvaa. Kun rasva syttyi, hän kaatoi liedelle vielä lisää rasvaa.

Liekit nousivat noin 30–40 sentin korkuisiksi. Tuli ei kuitenkaan levinnyt. Miehet yrittivät sammuttaa paloa puhaltamalla. Palo sammui, kun rasva loppui. Sen jälkeen miehet lähtivät keittiöstä.

Käräjäoikeuden mukaan ei ollut uskottavaa, että teon taustalla olisi ollut pelkkä uteliaisuus. Oikeus katsoi, että mies sytytti palon tahallaan. Oikeuden mukaan ei kuitenkaan ollut näyttöä siitä, että hän olisi ollut tietoinen tekonsa vaarallisuudesta.

Palon leviäminen epätodennäköistä

Yksi oikeudessa kuulluista todistajista arvioi, että palon leviäminen keittiöstä muualle vastaanottokeskukseen olisi ollut hyvin epätodennäköistä. Keittiön materiaaleina on lähinnä rautaa ja betonia.

Syttymisvaarassa olivat todistajan mukaan lähinnä lieden vieressä ja yläpuolella olevat kaapit. Jos ne olisivat syttyneet, suurin vaara ihmisille olisi ollut palosta syntyvä savu.