maanantai 19. huhtikuuta 2010

YLE: Asiointitulkeista huutava pula pääkaupunkiseudulla

YLE Helsinki: Asiointitulkeista huutava pula pääkaupunkiseudulla 19.4.2010

Turvapaikanhakijoiden asioita hoitavista tulkeista on kova puute pääkaupunkiseudulla. Helsingin seudun asioimistulkkikeskuksen mukaan pulaa on etenkin arabiaa ja afrikkalaisia kieliä hallitsevista tulkeista.

Tulkkivajauksen vuoksi ulkomaalaiset saattavat joutua odottamaan palvelua jopa viikon.

Ongelmana on myös tulkkikoulutuksen puute ja se, ettei tulkin ammattia ole suojattu. Kuka tahansa voi esiintyä tulkkina, mikä aiheuttaa ongelmia sekä asiakkaille että viranomaisille, murehtii Helsingin seudun asioimistulkkikeskuksen johtaja Tatjana Andrejev.

– Viranomaiset saattavat tilata tulkin jostain muualta, jose eivät ole meiltä saaneet. Sitten saattaa käydä niin, ettei tulkin ammattitaito tai pätevyys riitä siihen, että pystyisi hoitamaan tulkkauksen niin kattavasti kuin se tulisi tehdä.

Kysyntä kasvaa, koulutus vaikeaa

Vantaa, Helsinki, Espoo ja Kauniainen perustivat Helsingin seudun asioimistulkkikeskuksen viisitoista vuotta sitten, kun turvapaikanhakijoiden määrä alkoi nopeasti kasvaa. Keskus tulkkaa nykyisin jo lähes 90 kieltä. Tulkkaustunteja oli viime vuonna 57 000, kun niitä keskuksen aloittaesa oli vajaat 4 300.

Kysynnän kasvu jatkuu lähivuosina, mutta tulkkien rekrytointi on haastavaa. Esimerkiksi harvinaisimmissa kielissä on vaikeaa järjestää tulkiksi pyrkiville näyttökokeita, kun tehtävien laatijoita ja arvioijia ei ole.

Tulkkikeskuksen mukaan asioimistulkin koulutus saattaa alkaa Helsingin Diakonia-ammattikorkeakoulussa parin vuoden kuluessa.