Helsingin Sanomat, pääkirjoitus: Hiljaisille annettiin vihdoin puheenvuoro 17.4.2010
Tämän lehden mielipidetoimitus haastoi maahanmuuttajat osallistumaan keskusteluun maahanmuutosta. Lopputulos kirkasti keskustelun näkökulmia (HS 15. 4.).
Suomalainen maahanmuuttokeskustelu on ollut kuin tennispeliä, jossa vastakkaista mieltä olevat kantaväestöön kuuluvat pallottelevat argumentteja toisilleen ja maahanmuuttajat joutuvat seuraamaan itseään koskevaa voimainmittelöä katsomosta. Nyt he pääsivät itse pelikentälle.
Maahanmuuttajien omat kokemukset voidaan tiivistää kolmeen asiaan: suomalaisten suhtautumiseen muualta tuleviin, työn ja kielen merkitykseen uuteen yhteiskuntaan kotoutumisessa sekä maahanmuuttajien omaan haluun kiinnittyä uuteen yhteiskuntaansa.
Maahanmuuttajien kokemukset suomalaisista ovat hämmentyneitä: muualta tulleita ei osata kohdata. "Suomalaiset eivät huomioi toisiaan vaan kääntävät päänsä pois välttääkseen katseitten kohtaamisen", kirjoitti yksi puheenvuoron käyttäjistä.
Maahanmuuttajien kirjoituksissa korostuvat työn merkitys ja halu itse elättää itsensä ja perheensä. Käsitys siitä, että tänne tullaan vain sosiaalietuuksien perässä, on kärjistys ja loukkaa monia maahanmuuttajia. Kirjoituksissa muistutettiin, että yksi työpaikka johtaa toiseen ja – mikä tärkeintä – työ avaa yhteyksiä suomalaiseen yhteiskuntaan ja ihmisiin. Miten valmiita suomalaiset työnantajat ovat antamaan maahanmuuttajalle mahdollisuuden?
Paikallisen kielen oppimisen merkitystä ei voi liikaa korostaa. Suomalaisten viranomaisten on syytä kuunnella tarkalla korvalla maahanmuuttajien kriittisiä arvioita heille annettavasta kieliopetuksesta. Auttaako se ihmistä selviytymään arjessa?
Ehkä kiinnostavinta on keskustelu maahanmuuttajien omasta identiteetistä. Yhteys lähtökulttuuriin on erottamaton osa maahanmuuttajan omakuvaa, mutta siihen ei saisi jäädä kiinni, vaan olisi tärkeätä seurata uuden yhteiskunnan uutisia ja keskustelua.
Parhaiten selviävät ne, jotka näin kiinnittyvät uuteen kotimaahansa. Jos maahanmuuttaja ei seuraa riittävästi Suomen tapahtumia, voi käydä niin, että hän ei ymmärrä suomalaista yhteiskuntaa eikä täällä käytävän keskustelun argumentteja.
Suomalaisille maahanmuuttajien näkemykset osoittavat, miten tärkeätä on saada keskusteluun tasavertaisesti mukaan myös muualta tulleiden näkökulma. Kohtaamme näissä puheenvuoroissa ihmisiä, jotka ovat huolissaan sosiaalietuuksien väärinkäytöstä, eristäytymisestä ja syrjäytymisestä.
Ja ihmisiä, jotka myös pakottavat meitä katsomaan peiliin.