lauantai 17. huhtikuuta 2010

Uusi Suomi: Romaneille vallattiin talo - missä ovat?

Uusi Suomi/STT: Romaneille vallattiin talo - missä ovat? 17.4.2010
Vartti: Romanisiirtolaisille vallattiin talo
Helsingin Sanomat/STT: Romaneille vallattiin oleskelutilat Helsingissä
Helsingin Sanomat: Kalasataman tilojen valtaus päättyi

Helsingissä Kalasatamassa vallattiin tyhjillään ollut satamamakasiini romanikerjäläisten käyttöön lauantaina. Kiinteistön omistaa Helsingin kaupunki.

Valtauksesta ilmoittivat medialle romanien elinoloista huolestuneet suomalaisaktiivit itse.

Poliisin mukaan makasiinin edustalla oli iltapäivällä noin 15 suomalaista. Romaneja poliisi ei nähnyt.

Valtauksen tarkoituksena on romanien tukijoiden mukaan tarjota Helsingissä oleskeleville romanikerjäläisille majoitus-, saniteetti-, peseytymis- ja ruuanlaittotilat.

Valtaajien mielestä Helsingin kaupunki ei tarjoa suojaa romaneille, vaan vaikeuttaa heidän elämäänsä. Poliisi aikoi ilmoittaa valtauksesta kaupungille.

_________________________________________________

Vartti: Romanisiirtolaisille vallattiin talo

Joukko yksittäisiä kansalaisia valtasi rakennuksen romanisiirtolaisten käyttöön Helsingin Kalasatamassa lauantaiaamuna.

- Yritämme päästä neuvotteluyhteyteen kaupungin kanssa, jotta tila saadaan romanien käyttöön, kertoo valtauksen tiedottaja Keiju Oksanen.

Hän ei kuitenkaan usko, että valtaajat pääsisivät neuvottelemaan tilanteesta kaupungin edustajien kanssa vielä viikonloppuna.

Valtaajien tarkoituksena on tarjota Helsingin romanisiirtolaisille majoitus-, saniteetti-, peseytymis- ja ruoanlaittotilat. Valtaajat vaativat kaupunkia takaamaan romaneille paikan, jossa nämä voivat majoittua ilman häirintää.

Oksasen mukaan romaneja ei jätettäisi talossa oman onnensa nojaan, vaan tiloja valvottaisiin vapaaehtoisvoimin.

Kaupungin omistama rakennus sijaitsee Kaasutehtaankadulla, ja se on ollut valtaajien mukaan pitkään käyttämättä.

_____________________________________________

Helsingin Sanomat: Kalasataman tilojen valtaus päättyi

Kansalaisaktivistit valtasivat lauantaina satamarakennuksen romanikiertolaisia varten Helsingin Kalasatamasta. Tyhjillään ollut kolmikerroksinen rakennus sijaitsee Kalasataman metroaseman eteläpuolella.

Valtaajat kuitenkin poistuivat kiinteistöstä iltaseitsemän jälkeen. Valtaajien tiedottajan Keiju Oksasen mukaan he päättivät poistua paikalta vapaaehtoisesti kaupungin kanssa käytyjen neuvottelujen jälkeen.

Kaupungin mukaan rakennusta ollaan ottamassa pian käyttöön.

Oksasen mukaan toimintaa kuitenkin jatketaan, kunnes romaneille saadaan tilat, jossa he voivat majoittua ilman häirintää.

Valtauksen tavoitteena oli tarjota romaneille majoitus- ja peseytymistilat. Aktivistit moittivat kaupunkia siitä, että se ei ole osoittanut romaneille asuinpaikkaa.

Valtaajat aikoivat luoda rakennuksen käyttösäännöt yhdessä romanien kanssa. Lisäksi aktivistit haluavat järjestää suomen kielen kursseja.

Osa romaneista ehti jo kiinnostunua rakennuksesta. Nyt he asuvat eri puolilla kaupunkia. ”Osa ainakin on Rastilan leirintäalueella ja osa Sosiaalikeskus Sataman pihassa.”

Helsingin Vihreät Nuoret ja Vapaa liikkuvuus -verkosto ilmoittivat lauantaina tukevansa valtausta.