MTV3/45 minuuttia: Maahanmuuttokriitikot: Emme ole rasisteja 21.4.2010
Maahanmuuttokriitikot haluavat tehdä pesäeroa rasisteihin. Julkisessa keskustelussa kaikki maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuvat niputetaan usein könttään. Kriitikoiksi lasketaan yhtä hyvin perussuomalaiset kuin rasistitkin. Ääriesimerkkejä keskustelun kiivaudesta ovat netissä esitetyt tappouhkaukset.
- Uhkailu on ikävin suunta, mihin voidaan mennä. Minä en voi sitä hyväksyä. Ymmärrän jossain määrin sitä turhautumista, mikä saa ihmiset sellaista tekemään, Homma ry:n puheenjohtaja Matias Turkkila sanoo.
Maahanmuuttokriitikot ovat järjestäytymässä Muutos 2011-puolueeksi. Sen pitää tosin vielä kerätä tuhat kannattajakorttia, ennen kuin rekisteröityminen puolueeksi onnistuu.
- Henkilökohtaisesti en usko, että mikään muu yksittäinen poliittinen kysymys olisi saanut minut aktivoitumaan politiikan tekoon. Muutama vuosi sitten muuttopolitiikka oli tabu, niin huonosti hoidettu, niin suuria uhkatekijöitä sisältävä asia, että sille oli pakko tehdä jotain, sanoo Muutos 2011 ry:n hallituksen jäsen Jari Leino.
- Koettiin hyvin vahvasti se, että yksikään puolue ei halua ottaa tätä maahanmuuttoasiaa esille tulevissa vaaleissa. Nähtiin että paras tai oikeistaan ainoa tie on oman puolueen perustaminen, Leino jatkaa.
Kriitikko syntyi keskustelun puutteesta
Maahanmuuttokriitikot kokevat, ettei maahanmuutosta saanut Suomessa pitkään edes keskustella.
- Sananvapaus ei ole sitä, että puhutaan mukavia, puhutaan yleisesti hyväksyttyjä mielipiteitä. Sananvapauden nimenomainen tarkoitus on sallia yleisestä mielipideilmastosta poikkeavat mielipiteet ja niiden vapaa esittäminen, Turkkila linjaa.
- Kaksi vuotta sitten julki pääsi ainoastaan maahanmuuttomyönteisiä mielipiteitä. Itsekin joutui pohtimaan, että onko tämä nyt ihan omaa kuvitelmaa - vai onko tosiaan niin, että kritiikkiä ei esiinny. Kunnes tutkittuani asiaa riittävän pitkään huomasin, että ei. Media ottaa huomioon pelkästään tietynlaisen glorifioinnin.
Sittemmin maahanmuuttokeskustelu on voimistunut myrskyksi.
- Asetelma on kääntynyt päinvastoin. Nyt taas kritiikki on niin voimakasta, että pelätään jo esiin astumista, koska pelätään sitä, että persoonaa ruoditaan negatiiviseen sävyyn. Kumpikaan ei ole oikein. Tässä ei pitäisi olla kyse yksittäisistä ihmisistä eikä heidän ominaisuuksistaan, Turkkila sanoo.
Kustannukset kiinnostavat
Kriitikot kieltävät olevansa rasisteja. He sanovat, etteivät vastusta maahanmuuttoa tai maahanmuuttajia, vaan löyhää maahanmuuttopolitiikkaa.
- Humanitäärisestä maahanmuutosta pitää ajatella sitä, että se maksaa. Ihmisille pitää kertoa avoimesti, mitkä ne kustannukset ovat pitkällä ja lyhyellä aikavälillä. Sen jälkeen voitaisiin järjestää vaikka sitova kansanäänestys, Leino sanoo.
Kriitikot kokevat edelleen, ettei heidän mielipiteitään oikein haluta kuulla.
- Meillä tehdään melkoisia virheitä, joiden vaikutukset tuntuvat jo nyt. Meidän tehtävämme on vähän ravistella ja kertoa, mitä vaikutuksia virheillä on, Turkkila sanoo.
Hommaforum kysyi pyynnöstämme sivuston kävijöiltä, keitä he ovat. Keitä ovat maahanmuuttokriitikot, siitä lisää keskiviikkoillan ohjelmassa.