Pohjalainen, pääkirjoitus: Uudenlaista kansalaisvaikuttamista 3.4.2010
Maahanmuuttoa arvosteleva Hommaforum säväytti valtakuntaa hiljaisella viikolla omalla mielipidetiedustelullaan, jossa oli tutkittu suomalaisten asenteita maahanmuuttoon. Aihe on pyörinyt kuumilla kierroksilla jo pitkään, ja eduskuntavaaleja kohti vauhti vain kiihtyy.
Yhdessä gallupissa ei sinänsä ole mitään ihmeellistä. Tässä tapauksessa uutta oli se, että Homma-yhdistys oli teettänyt tiedustelun Taloustutkimuksella omalla kustannuksellaan, ja valtakunnan päälehti Helsingin Sanomat julkaisi tulokset erittäin näyttävästi keskiviikon lehdessään.
Kyse on uudenlaisesta kansalaisvaikuttamisesta. Hommaforumin kaltainen, aika pieni nettiyhteisö voi saada paitsi tarvitsemaansa julkisuutta itselleen myös valtakunnan laajuista keskustelua haluamastaan aiheesta. Tämän jälkeen yhä useampi tietää, mikä on Homma ry ja mitkä asiat sille ovat tärkeitä.
Epäilemättä Homma-yhteisöllä on ollut sellainen tunne, että maahanmuuton kielteiset puolet eivät pääse Suomessa riittävän selväkielisesti esille ja että mielellään painetaan villaisella tietoa siitä, mitä kansalaiset todella noista asioista ajattelevat.
Hyöty on kaksisuuntainen. Myös tutkimustulokset julkaissut lehti sai runsaasti huomiota uutisellaan, jonka se sai julkistaa ensimmäisenä koko Suomessa.
Lisäksi se sai aineiston melkein sivun kokoiseen juttuunsa aivan ilmaiseksi, sillä nettiyhteisö keräsi rahat mielipidetiedusteluunsa oman väen joukosta. Tuollaiset tutkimukset maksavat useita tuhansia euroja.
Samanlaista uutta kansalaisaktivismia on nähty jo useaan otteeseen television puolella. Eläinsuojeluväki on vaivojaan ja varojaan säästämättä kuvannut sikaloiden ja turkistarhojen epäkohtia. Videoiden julkaisukanavaksi ovat vakiintuneet Yleisradion ajankohtaisohjelmat kuten A-studio.
Siinäkin kuvio on sama. Aktivistien joukko haluaa omilla materiaaleillaan vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen ja sitä kautta päätöksentekijöihin. Kahden kaupassa tiedotusvälineille riittää, kun ne saavat julkaista tiedot ja videot yksinoikeudella.
Kiinnostava yksityiskohta on tieto, jonka mukaan pohjalaismaakunnissa olisi ollut viime aikoina liikkeellä "kameraryhmiä" etsiskelemässä ja dokumentoimassa erityisesti maitotiloilla tapauksia, joissa eläinten olosuhteet eivät täytä laatuvaatimuksia.
Sinänsä kansalaisaktivistit ovat osanneet hyvin valita tiedostusvälineet, joita ne käyttävät. Valtakunnan päälehti sopii asiapitoisen mielipidetiedustelun kanavaksi kertomaan, mitä kansa ajattelee maahanmuuttopolitiikasta.
Mikä puolestaan sopisi paremmin välittämään kansalaisille tietoa tuotantoeläinten oloista kuin elävä kuva televisioruudussa.
Kasvava aktiivisuuden muoto antaa myös puolueille paljon aihetta pohdintaan. Ne joutuvat kysymään itseltään, eivätkö ne ole kaikissa asioissa riittävän tehokas vaikutuskanava ryhmille, joilla on todella palava halu saada äänensä kuuluville jossakin yksittäisessä asiassa.
Hommaväen teettämän kyselyn tulokset ovat sinänsä kiinnostavia. Työperäistä maahanmuuttoa kannattaa suunnilleen yhdeksän suomalaista kymmenestä. Vain 13 prosenttia vastustaa maahanmuuttoa, jos se tehdään työpaikan perässä.
Saman suuruinen osa kansalaisista ajattelee, että rikoksista tuomittuja ulkomaalaisia pitäisi voida karkottaa maasta nykyistä helpommin.
Suomalaisille tärkeätä näyttää siis olevan suhde työhön ja rehellisyyteen. Molemmat vanhoja tuttuja hyveitä, joiden soisi nousevan myös kantaväestön parissa uuteen kukoistukseen.