tiistai 6. huhtikuuta 2010

Svenska YLE: Maahanmuuttajakriittinen vai muukalaisvihamielinen?

Svenska YLE/Carin Göthelid: Invandrarkritisk eller främlingsfientlig? 6.4.2010
Wikipedia: Främlingsfientlighet

Maahanmuuttokeskustelu jatkuu ja kasvaa eri muodoissaan. Ja 2011 eduskuntavaalit lähestyvät. Siksi meidän uutistoimituksessa on syytä miettiä, kuinka kuvaamme ja nimitämme puolueita ja ryhmiä, jotka vastustavat pakolaisten vastaanottoa ja maahanmuuttoa.

Usein käytetty adjektiivi on "ksenofobinen", joka Kansallistietosanakirjan mukaan selitetään näin:

Muukalaisvihamielisyys, muukalaisten vastustaminen tai vihamielisyys heitä kohtaan. Termiä on sodanjälkeisenä aikana yhä enemmän käytetty synonyyminä rasismille, jolloin muukalaisvihamielisyydestä on tullut jopa kokoava käsite pakolaisten ja maahanmuuttajien vastustamiselle. On toki eroa muukalaisvihamielisyyden ja rasismin välillä. Rasistinen lähestymistapa perustuu rotubiologisille ja/tai ideologisille näkemyksille, kuten että ihmisillä joilla on tietty ihonväri tai syntyperä, on arvokkaampia ominaisuuksia kuin muilla, tai että eri taustaisten ihmisten pitäisi elää erillään. Muukalaisvihamielinen lähestymistapa sitävastoin perustuu usein uskomuksille, että eri kulttuurien pitäisi elää erillään, tai että jotkut kulttuurit ovat kehittyneempiä kuin toiset. Siinä toisten ryhmien torjuminen johtuu kulttuurisista, ei fyysisistä syistä. Muukalaisvihamielinen käsitys vain harvoin torjuu kaikki erilaiset "muukalaiset", vaan vastustus kohdistuu yleensä tiettyihin ryhmiin yhteiskunnassa. Yleinen muukalaisvihamielisyys esim. kaikkia ei-ruotsalaisia ryhmiä vastaan on erittäin harvinaista.

Puolueista parhaiten tätä kuvausta vastaa Perussuomalaiset. On myös ryhmiä, jotka yrittävät muodostaa puolueen eduskuntavaaleihin kuten esimerkiksi Muutos 2011 -liike . Ja sitten on yksittäisiä jäseniä ja ryhmittymiä eri puolueissa jotka vastustavat pakolaisia ja maahanmuuttoa.

Perussuomalaiset kirjoittavat ohjelmassaan (www.perussuomalaiset.fi), että "kansanvallan toimintamahdollisuuksia ei saa heikentää erilaisilla lyhytnäköisillä monikulttuurisuushankkeilla". Ja edelleen "maassa maan tavalla on ainoa kestävä lähtökohta".

Itseään nämä poliitikot ja ryhmäläiset haluavat nimittää maahanmuuttokriiittisiksi. Se on jonkinlainen uudissana tai uudelleen määrittely sellaiselle, joka de facto voidaan usein määrittää "muukalaisvihamieliseksi".

Ruotsissa radio- ja tv-tarkistuslautakunta sai viime vuonna ottaa kantaa siihen, oliko Ruotsin Yleisradion Eko-toimitus ollut puolueellinen kuvatessaan uutisissaan Tanskan Kansanpuoluetta muukalaisvihamieliseksi. Lautakunta katsoi että:

"Tanskan Kansanpuolueen periaateohjelman mukaan puolue on kriittinen ulkoeurooppalaista maahanmuuttoa kohtaan ja ajaa tiukkaa ulkomaalaispolitiikkaa. Se myös osoittaa, että puolue uskoo maahanmuuton olevan uhka tanskalaiselle kulttuuri-identiteetille. Tällä perusteella lautakunta ei pidä Tanskan Kansanpuolueen kuvaamista muukalaisvihamieliseksi Ruotsin Yleisradion lähetysluvan vaatiman puolueettomuuden vastaisena."

Perussuomalaisten netistä löytyvissä eri ohjelmissa ei ole muotoiltu UHKAAVATKO ulkomaalaiset/pakolaiset/maahanmuuttajat suomalaista kulttuuria. Perussuomalaisia ei siten puolueena voi kategorisesti kuvata muukalaisvihamieliseksi. Sitävastoin on paljon lausuntoja ja esityksiä eri poliitikoilta ja ryhmittymiltä eri puolueista, joiden yhteydessä voi ilman mitään epäilyksiä ylläolevan määritelmän mukaan puhua muukalaisvihamielisyydestä.

Meidän pitää puhua asioista niiden oikeilla nimillä. Me YLEn ruotsinkielisessä uutistoimituksessa käytämme siksi sanaa "muukalaisvihamielinen" "maahanmuuttokriittisen" sijaan sellaisista lausunnoista/esityksistä/ryhmistä, jotka kuvaavat maahanmuuttajia uhaksi Suomelle tai suomalaiselle kulttuurille. Kyse ei ole kenenkään leimaamisesta vaan selkokielestä.

(käännös)