sunnuntai 16. toukokuuta 2010

Aamulehti: Kokoomusnuoret: Vain parhaat Suomeen

Aamulehti: Kokoomusnuoret: Vain parhaat Suomeen 16.5.2010
Aamulehti: Keskustanuoret eivät tyrmää maahanmuuttajien pisteytystä 18.5.2010

Kokoomusnuoret ovat tehtailleet kesäkuussa pidettävään kokoomuksen puoluekokoukseen aloitenipun, jonka sisältö saa monelta karvat nousemaan pystyyn.

Nuoret poliitikot ehdottavat esimerkiksi, että Suomi ryhtyisi pisteyttämään työn perässä maahan muuttavia niin kuin Kanada tekee.

Pisteytysmalli seuloisi hakijoista sellaiset maahanmuuttajat, joilla on parhaat mahdollisuudet sopeutua suomalaiseen yhteiskuntaan.

- Eli käytännössä hakijat pisteytetään sen mukaan, minkä sorttista työvoimaa tänne halutaan. Kanadassa pisteitä saa muun muassa kielitaidosta, koulutuksesta ja kulttuuritaustasta, sanoo kokoomuksen nuorten liiton puheenjohtaja Wille Rydman.

Entä kielitaidottomat maahanmuuttajat, eikö ilman pisteitä pääsisi enää maahan lainkaan?

- Kanada ottaa edelleen myös kiintiöpakolaisia.

Kanadan mallin käyttöönotto selkiyttäisi maahanmuuttoa, ehkäisisi työttömyyden kasvamista ja auttaisi lyhentämään hakemusten käsittelyaikoja.

Pisteytysjärjestelmä ei ole käytössä Euroopassa.

Rydman on jo aiemmin herättänyt huomiota esittäessään, että Suomi luopuisi kiintiöpakolaisista.

__________________________________________________________

Aamulehti: Keskustanuoret eivät tyrmää maahanmuuttajien pisteytystä

Kokoomusnuorten ehdotus pisteyttää työperäiset maahanmuuttajat jakaa voimakkaasti muiden suurten puolueiden nuorisojärjestöjä.

Kokoomusnuoret esittävät, että Suomi ottaisi käyttöön Kanadan mallin mukaisen pisteytyksen. Sen tehtävänä olisi seuloa työn perässä tulevista hakijoista sellaiset henkilöt, joilla on parhaat mahdollisuudet sulautua yhteiskuntaan. Pisteitä heruisi muun muassa kielitaidosta ja koulutuksesta.

Ajatus saa varovaista kannatusta keskustanuorilta, kunhan pidättäydytään tiukasti työperäisessä maahanmuutossa.

- Ehdotuksessa piilee totuuden siemen. Ei ole huono ajatus selvittää, mitkä työvoimatarpeemme ovat, sanoo keskustanuorten puheenjohtaja Antti Kurvinen.

Kurvisen mukaan jonkinasteista pisteytystä voitaisiin soveltaa työperäisiin maahanmuuttajiin ja ehkä myös opiskelijoihin.

- On selvää, ettei minkään muun maan malli sovellu sellaisenaan meille. Kanadan malliin emme voi sitoutua. Jos pisteytysmalli otetaan käyttöön, pitää sen olla myös inhimillinen ja kohtuullinen.

Kurvinen korostaa, ettei ole kenenkään etu ottaa Suomeen maahanmuuttajia, joilla ei ole mitään mahdollisuuksia työllistyä.

Mitä mieltä asiasta on demarinuorten puheenjohtaja Heta Välimäki? Lue juttu kokonaisuudessaan tiistain Aamulehdestä.