keskiviikko 5. toukokuuta 2010

Svenska YLE: SU: Politikerna måste ta itu med hatbrott

Svenska YLE: SU: Politikerna måste ta itu med hatbrott 3.5.2010
Svensk Ungdomin tiedote: SU:s kampanj mot hatbrott fortsätter
Astrid Thors: Sanat johtavat tekoihin
Kampanjalehti: Hat är ingen lösning

Finlands ledande politiker måste tydligt ta avstånd från hatbrott. Kampen mot hatbrott måste föras i praktik och politik, inte i fina tal, säger Svensk Ungdoms förbundsordförande Oscar Ohlis.

- I Finlands strafflag finns inte brottsrubriceringarna rasistiskt brott eller hatbrott. Enligt skärpningsgrunden i strafflagen kan man dock utdöma ett strängare straff för handlingar med rasistiskt motiv. Hatbrott kränker människan både psykiskt och fysiskt och borde stiftas i lag, fortsätter Ohlis.

Svensk Ungdom startar i dag webbkampanjen Jag är jag & du är du. Målet är att väcka uppmärksamhet kring hatbrott.

- Genom att prata öppet om problemet ökar vi medvetenheten och samtidigt minskar förhoppningsvis tröskeln för att anmäla hatbrott, säger Ohlis.

___________________________________

Svensk Ungdomin tiedote: SU:s kampanj mot hatbrott fortsätter

Idag startar Svensk Ungdoms webkampanj "Jag är jag & du är du" mot hatbrott. Svensk Ungdom vill genom kampanjen uppmärksamma ett ganska vanligt men ändå okänt fenomen. Svensk Ungdom vill samtidigt genom kampanjen visa sitt stöd till minister Astrid Thors för det värdefulla arbete hon utför.
- Finlands ledande politiker måste ta ett tydligt avståndstagande från hatbrott och ett ställningstagande för medmänniskoskap krävs. Kampen mot hatbrott måste föras i praktik och politik, inte i fina tal säger Svensk Ungdoms förbundsordförande Oscar Ohlis.

- I Finlands strafflag finns inte brottsrubriceringarna rasistiskt brott eller hatbrott. Enligt skärpningsgrunden i strafflagen kan man dock utdöma ett strängare straff för handlingar med rasistiskt motiv. Hatbrott kränker människan både psykiskt och fysiskt och borde stiftas i lag, fortsätter Ohlis.

- Genom att prata öppet om problemet ökar vi medvetenheten och samtidigt minskar förhoppningsvis tröskeln för att anmäla hatbrott, avslutar Ohlis.

Gå in på vår kampanjsida och läs mer www.hatbrott.info

______________________________

Astrid Thors: Sanat johtavat tekoihin

Se alkaa vihasävyttyneestä puheesta. Se johtaa tekoihin, jotka pohjautuvat vihaan. Mitä enemmän vihaa sisältävää ilmaisua internetissä esiintyy pakolaisia, maahanmuuttajia, eri uskontojen edustajia ja hbt-ihmisiä kohtaan, sitä suuremmalla riskillä viha koetaan niin oikeutetuksi, että vihan sävyttämät teotkin oikeutetaan. Tästä esimerkkinä nähdään viimeaikaiset vahingonteot Pohjois-Karjalassa, jotka kohdistettiin maahanmuuttajiin.

Rikosten motiivina ei ollut mikään muu kuin aiheuttaa vahinkoa maahanmuuttajille, saada heidät tuntemaan itsensä vähemmän tervetulleiksi, sekä antaa vihalle purkautumistie. Poliisi on laajentanut vuosikertomustaan rasistisista rikoksista koskemaan myös viharikoksia, muillakin perusteilla kuin etnisyydellä. Oli järkyttävää lukea, että jopa kehitysvammaiset ovat viharikosten uhreja.

Me haluamme, että kaikkien ihmisten samanarvoisuus näkyy arkipäivässä, että kaikki tuntisivat olevansa osa yhteistä yhteiskuntaamme. Perusoikeudet perustuslaissamme kuuluvat meille kaikille. Ketään ei saa syrjiä alkuperänsä tai muiden ominaisuuksiensa perusteella. Jotta tämä myös toteutuisi, ei viharikoksille ole tilaa.

Toivotan SU:n viharikosten vastaisen kampanjan tervetulleeksi ja kiitän heitä siitä, että he uskaltavat seisoa näin tärkeän asian takana. Maamme ja demokratiamme vahingoittuu vakavasti jos me politiikassa annamme periksi vihalle.

---

Corinna Tammenmaa: Tyypillistä ihmisille vai tyypillistä ajallemme?

Rikoslaissamme ei ole kriminalisoitu viharikosta sellaisenaan. Vaikka onkin ikävää, että on olemassa ihmisiä, joiden elämän täyttää viha muita kohtaan, niin sitä ei ole kielletty. Vihan tai väkivallan täytyy ilmentyä jollain tietyllä tavalla.
[...]
Näinä aikoina, kun viha ja rasistiset lausunnot pulppuavat tiedotusvälineistä ja Internetistä, voi joku ajatella että rikoslakimme on liian löysä. On vakava väärinkäsitys, että sananvapauteen kuuluu oksentaa kaikki sappi ympäristöönsä niin, että se houkuttelee väkivaltaan viattomia ihmisiä vastaan. Viha ja muukalaisvihamielisyys ei ole uutta. Uutta on se, että kun rasistinen mutina olisi ennen häirinnyt vain lähiomaisia, niin nyt se koskettaa kaikkia nettiä käyttäviä.
[...]
Ensinnäkin rasismi itsessään on rikkomus ihmisoikeuksia vastaan, se on uhka oikeusvaltion periaatteita ja demokratian tasapainoa vastaan. Hieman yksinkertaisemmin sanottuna rasismi on kerta kaikkiaan ihmisarvoa alentavaa ja sitä paitsi pitää muistaa, että oikeusvaltion ylläpitäminen vaatii jatkuvaa työtä. Demokratiamme on hauras, eikä varmaan tarvitse katsoa kovin kauas taaksepäin nähdäkseen, mitä inhimillinen pahuus voi saada aikaan.

Toiseksi, rasismi lisää vastakkainasettelua yhteiskunnassa myös silloin, kun se ei johda suoraan fyysiseen toimintaan. Jos edellä mainitut demokratian perusteet tuntuvat abstrakteilta, niin vastakkainasettelu johtaa hvyin konkreettisiin seurauksiin. Ne, jotka jätämme ulkopuolelle, ovat ulkopuolella. Tällä en tarkoita, että ei saa tai pidä käydä keskustelua maahanmuuton seurauksista ja vaikutuksista. Mutta kun niin sanoituista maahamuuttajakriittisistä puheenvuoroista tihkuu läpi, että lähtötilanne on se, että maahanmuuttajat ovat huonompia, laiskempia, rikollisempia ja tarpeettomampia ihmisinä, niin silloin on kyse rasismista.

(käännös)