keskiviikko 12. toukokuuta 2010

Vartti: Pakolaisten kotouttamiseen tukitoimia

Vartti: Pakolaisten kotouttamiseen tukitoimia 12.5.2010

Pääkaupunkiseudulla on kehitetty uusia keinoja pakolaisten kotouttamiseen, mutta resurssipula haittaa toimintaa. Soccan eli Pääkaupunkiseudun sosiaalialan osaamiskeskuksen kehittämishankkeen avulla on pystytty tukemaan pakolaisten kotouttamista.

Espoossa järjestettiin kielikoulutusta kotiäideille, sillä vajaa puolet heistä oli luku- ja kirjoitustaidottomia. Helsingissä kehitettiin viranomaisten yhteistyötä ja pakolaisasiakkaiden siirtymistä peruspalvelujen piiriin. Vantaalla tehtiin sopimuksia pakolaisperheiden yhdistämisen helpottamiseksi ja tuettiin muun muassa kouluikäisten lasten vanhempia vanhempainkoulun avulla.

Soccan kehittämishanke toteutettiin vuosina 2007–2009. Se keskittyi pakolaisten kanssa tehtävään yhdenvertaisuutta ja monialaisuutta korostavaan kotouttamistyöhön.

Pakolaisten määrä kasvoi samaan aikaan pääkaupunkiseudulla voimakkaasti. Kasvua oli eniten Helsingissä, jossa maahanmuuttoyksikköjen uusien asiakkaiden määrä yli kaksinkertaistui 700 pakolaiseen. Noin puolet asiakkaista muutti omatoimisesti pääkaupunkiseudulle muualta Suomesta.

Kehittämishankkeen myötä myös kuntien välinen yhteistyö parani.
Resurssipula hankaloittaa kuitenkin työn edistymistä. Riittävää ja oikea-aikaista tukea ei ole saatavilla. Tilannetta vaikeuttaa kiristynyt taloudellinen tilanne ja pakolaismäärien kasvu.