torstai 8. heinäkuuta 2010

HS: Räsänen blogissaan: Oliko Pride-isku vastareaktio eliitin arvoliberalismille?

Helsingin Sanomat/STT: Räsänen blogissaan: Oliko Pride-isku vastareaktio eliitin arvoliberalismille? 8.7.2010

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen on ottanut kantaa Helsingissä viikonloppuna tehtyyn Pride-iskuun.

Räsänen kysyy blogissaan, voiko kulkuetta vastaan tehdyn väkivaltaisen iskun tulkita vastareaktioksi poliittisen eliitin voimakkaalle arvoliberalistiselle kehitykselle.

Hän muistuttaa, että demokraattisessa yhteiskunnassa tulee erityisesti huolehtia siitä, että perhepolitiikassa sallitaan rauhallinen, avoin keskustelu ja erilaisten mielipiteiden esittäminen.

Räsänen tuomitseekin iskun huolestuttavana.

Kristillisdemokraateilla on useita muita puolueita tiukempi suhtautuminen esimerkiksi sukupuolineutraaliin avioliittolakiin, jonka vihreät haluavat kirjattavan seuraavaan hallitusohjelmaan.

Puolueen tavoitteena on säilyttää avioliitto tiukasti vain miehen ja naisen välisenä.

_________________________________

Päivi Räsäsen blogi: Väkivallan tekoja

Viime päivinä uutistarjontaa ovat varjostaneet ikävät väkivallan teot. Porvoon kolmoissurma järkyttää. Hiljattain ehdonalaiseen päässeen aiemmasta murhasta tuomitun elinkautisvangin surmatyö herättää kysymyksen rangaistusjärjestelmämme asianmukaisuudesta. CNN-uutiskanavan kirvoittamilla keskustelupalstoilla on ihmetelty eurooppalaisten käsitystä ihmisen eliniästä. Miten elinkautinen voi tarkoittaa vain 12 vuoden vankeutta? Ehdonalaiseen vapauteen elinkautisvanki päästetään yleensä 12 vuoden, käytännössä viimeistään 15 vuoden vankeusrangaistuksen kärsimisen jälkeen. Vaikka Helsingin hovioikeudessa tehtävä päätös on harkinnanvarainen, siitä on muodostunut säännönmukainen käytäntö. Armahdusautomaatista tulisi luopua. Mielenterveys- tai persoonallisuushäiriöiden lisäämälle rikoksen uusimisriskille pitäisi antaa nykyistä suurempi painoarvo. Ongelmana ovat juuri ne rikoksen tekijät, joita ei todeta täysin syyntakeettomiksi ja joita ei siten voida sulkea pakkohoitoon vankimielisairaalaan.

Myös Helsinki Pride- kulkuetta vastaan tehty kaasuisku on tuomittava ja huolestuttava. Onneksi kukaan ei saanut pysyviä vammoja. Kaikkien kansalaiset perusoikeuksia tulee puolustaa, niin oikeutta henkilökohtaiseen koskemattomuuteen kuin mielipiteen ilmaisun vapauteen. Isku herättää kysymyksen, miten laajalti äärioikeistolaiset ja uusnatsismiin liittyvät ajatukset saavat kannatusta nuorten keskuudessa. Osaltaan ilmiöön saattaa vaikuttaa vaikenemisen kulttuuri maahanmuuttopolitiikassa. Jos maahanmuuttopolitiikan aiheuttamista tosielämän ongelmista kaikissa puolueissa vaietaan, ääriliikkeille jää toimintatilaa. Voiko Pride-kulkuetta vastaan tehdyn typerän hyökkäyksen tulkita myös vastareaktioksi poliittisen eliitin voimakkaalle arvoliberalistiselle kehitykselle? Demokraattisessa yhteiskunnassa tulee erityisesti huolehtia siitä, että perhepolitiikassa sallitaan rauhallinen, avoin keskustelu ja erilaisten mielipiteiden esittäminen.