keskiviikko 10. marraskuuta 2010

Ilta-Sanomat: "Värivikaisen" hot dog -myyjän etsinnästä poliisitutkinta Joensuussa

Ilta-Sanomat: "Värivikaisen" hot dog -myyjän etsinnästä poliisitutkinta Joensuussa 10.11.2010

Joensuun poliisi on ottanut omasta aloitteestaan tutkittavakseen erikoisen työpaikkailmoituksen, jossa muun muassa sanottiin, että tehtävä "ei sovi värivikaisille".

Hot dog -myyjää hakeneessa ilmoituksessa ei täsmennetty, mitä värivikaisella tarkoitettiin. Poliisi tutkii asiaa työsyrjinnän rikosnimikkeellä.

- Tuo määritelmähän rajaa yhden kansanryhmän työpaikan ulkopuolelle, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Leevi Makkonen Pohjois-Karjalan poliisista.

Yhdenvertaisuuslaki kieltää syrjinnän työelämässä muun muassa etnisen alkuperän perusteella.

Makkosen mukaan ilmoituksen laatijaa on kuultu.

- Kertomansa mukaan hänellä ei ole ollut rasistista motiivia. Kyse on ollut lähinnä ajattelemattomuudesta, Makkonen sanoo.

Joensuulaisyritys etsi hot dog -myyjää Työ- ja elinkeinotoimiston mol.fi-nettisivuille jättämällään ilmoituksella.

Työ- ja elinkeinotoimisto poisti rasistiselta vaikuttavan kohdan ilmoituksesta vielä samana päivänä ja palautti sen siistittynä nettisivuilleen, jossa se on nytkin.

Kohuilmoitus oli pantu mol.fi -sivuille lokakuun alussa.

Poliisi tutkii myös työ- ja elinkeinotoimiston osuutta ja vastuuta ilmoitukseen. Epäillystä rikkeestä seuraa korkeintaan sakkoja, jos rangaistukseen päädytään.

Ilmoituksen jättäjän mukaan työssä täytyy myös olla hyvä suomenkielen taito, ulospäinsuuntautuva, huumorintajuinen, näppärä käsistään ja pakkasta pelkäämätön, koska työ tapahtuu kadulla hot dog -kärryn vierellä.

Työaika on noin viisi tuntia perjantai- ja lauantaiöisin.

Myyjän hakija lupasi hyvät myyntitulot ja paljon asiakkaita. "Sinustako Joensuun ykkös hodari myyjä !!!, ilmoittaja kysyi ilmoituksessaan, joka vilisi kirjoitusvirheitä.