tiistai 4. tammikuuta 2011

Karjalainen: Mattoveitsellä uhkailu riitti potkuihin

Karjalainen: Mattoveitsellä uhkailu riitti potkuihin 4.1.2011

Esimiehen uhkaaminen mattoveistä heiluttaen on käräjäoikeuden mukaan ”erittäin painava syy purkaa työsopimus”.

Tällä perusteella Helsingin käräjäoikeus hylkäsi työntekijän työnantajaansa vastaan nostaman kanteen työsopimuksen purkamisesta.

Tapaus juontaa eräälle joensuulaiselle siivoustyömaalle kesäkuussa 2009. Tuolloin runsaat puolitoista vuotta SOL-Palvelut oy:n palveluksessa olleen maahanmuuttajataustaisen miehen ja hänen esimiestensä välille kehkeytyi riita, kun esimiehet menivät antamaan hänelle jo toisen varoituksen työtehtävien laiminlyönnistä.

Kuultuaan esimiestensä asian työntekijä kiihtyi ja tempaisi siivoustarvikehyllystä mattoveitsen. Hän työnsi veitsen terän esille ja heilutti sitä esimiehensä edessä niin, että lähimmillään 10–15 senttiä pitkä terä oli vain parinkymmenen sentin päässä esimiehen kurkusta.

Välittömästi tapahtuman jälkeen työntekijä pyydettiin toimistolle ja hänen työsopimuksensa purettiin.

Työntekijä kanteli asiasta käräjäoikeuteen. Hän kiisti uhkailun ja väitti, että työnantajan edustajat olivat käyttäytyneet häntä kohtaan siten, että hänellä oli syytä olettaa heitä ulkomaalaisvastaisiksi. Hän korosti myös sitä, että oli työskennellyt suhteellisen pitkään ilman varoituksia ja väitti joutuneensa huonompaan asemaan kuin syntyperäiset suomalaiset.

Helsingin käräjäoikeus toteaa kuitenkin esimiesten todistelujen perusteella, että miehelle annetut varoitukset olivat perusteltuja. Oikeuden mukaan mikään ei viittaa siihen, että miehen etninen tausta olisi vaikuttanut varoitusten antamiseen.

Oikeus toteaakin perusteluissaan, että mattoveitsellä uhkailu on erittäin painava syy purkaa työsopimus.