maanantai 4. huhtikuuta 2011

YLE: "Halpapizzan hinta otetaan selkänahasta"

YLE Uutiset: "Halpapizzan hinta otetaan selkänahasta" 4.4.2011

Kuuden euron kannattavuusraja jakaa pizzeriayrittäjiä. Matkailu- ja ravintola-alan edunvalvontajärjestö MaRa on viime aikoina toistuvasti todennut, että alle kuuden euron ei voi myydä laillisesti ja kannattavasti pizzaa. TV2:n Silminnäkijä-ohjelman haastattelemat halpapizzojen myyjät vakuuttavat, että viidellä eurolla voi myydä pizzan laillisesti.

Edellytyksenä ovat pitkät työpäivät, perheen osallistuminen ja tyytyminen pieneen palkkaan.

Alle kuuden euron pizzoja myyvät kebab-pizzeriat ovat usein maahanmuuttajataustaisessa omistuksessa. Kuuden euron kannattavuusraja on lanseerattu halpapizzojen myyjien mielestä ainakin osin kilpailusyistä. Isot ketjut haluavat hintojen polkijat pois markkinoilta.

- Väitteet harmaasta taloudesta ovat loukkaavia, sanoo salolainen pizzeriayrittäjä Ardalan Rasul. Pitkät päivät, ja kaiken tekeminen itse ovat hänen mukaansa selitys halpaan hintaan.

Toinen yrittäjä, Ahmed Seikh puolestaan toteaa, että on parempi tehdä pienellä palkalla jotain työtä kuin olla työttömänä. Hän sanoo saavansa palkkaa työstään alle tuhat euroa kuussa.

Hotelli- ja ravintola-alalla on löydetty paljon harmaata taloutta, mutta sen osuus kaikesta harmaasta taloudesta on kuitenkin pieni. Helsingin verotarkastusviraston vuosina 2003 - 2010 tehdyistä yli 800 verotarkastuksesta lähes puolessa tutkituista havaittiin harmaata taloutta. Ravintola-alan osuus harmaan talouden kokonaismäärästä jää kuitenkin alle kahteen prosenttiin. Isoimmat laittomuudet löytyvät rakennus- ja kiinteistöalalta.

Silminnäkijä: Hyvät, pahat ja pizzat maanantaina 22.05, TV2