Svenska YLE: Eva Biaudet: Särbehandling handlar om rättvisa 31.5.2011
De senaste dagarna har begreppet positiv särbehandling dykt upp i offentligheten i och med att vissa politiker har ifrågasatt att positiv särbehandling alls behövs.
Först tog Sannfinländarnas riksdagsgrupp avstånd från rasism, men motsatte sig samtidigt all slags särbehandling av minoriteter.
I går fick Sannfinländarna medhåll av Samlingspartiets ungdomsförbund. Ordförande Wille Rydman slog fast att det endast är kompetens som bör avgöra till exempel vid rekrytering medan kön och etnicitet inte borde få inverka. Han sa också att positiv särbehandling inte främjar jämlikhet.
- För att förstå begreppet positiv särbehandling bör vi först se på begreppet diskriminering, säger minoritetsombudsmannen Eva Biaudet.
- Det finns ett diskrimineringsförbud i lagen. Det betyder att ingen får diskrimineras till exempel på grund av ålder, kön etnicitet, handikapp, sexuell orientering eller andra liknande orsaker.
Rättvisa
- Samtidigt måste någon grupp kanske behandlas på ett speciellt sätt för att det ska bli rättvist och för att lyfta gruppen ur en orättvisa eller för att lyfta den till samma nivå som andra som inte har en sådan egenskap, säger Biaudet.
Som exempel nämner hon att ett handikappat barn bör ha rätt till en assistent i skolan. Det är för att barnet ska ha lika stora chanser, fast lika chanser får man ändå aldrig, men ändå komma närmare det utgångsläget som andra barn har.
Biaudet anser att det är en grundläggande princip. Hela vårt samhälle bygger på att vi försöker minska på de orättvisor som människor råkar i.
Det handlar om egenskaper som inte alls gör en sämre än andra men som gör att andra behandlar en sämre på grund av fördomar de har. Det handlar inte om kompetens, säger Biaudet.
Sannfinländarna anser att positiv särbehandling är lika förkastligt som rasism. Hur ser du på det?
- Jag vet inte riktigt hur de tänker, säger Biaudet.
- Jag är jätteglad över att de har tagit avstånd till rasism och jag tror att det var huvudbudskapet. Det är bra att inget parti i riksdagen godkänner rasism.
Men att behandla någon med positiv särbehandling betyder inte att någon annan får det sämre utan det handlar om att en person som finns i ett sämre utgångsläge lyfts fram så att den är ungefär på samma startlinje.
Hela den nordiska välfärdsmodellen bygger på att vi beskattar folk progressivt. Den som har mera inkomster betalar mera skatt, eller den som har högre inkomster betalar högre dagisavgifter. Eller att man får sjukdagpenning då man är sjuk.
- Det finns många situationer där vi upplever att vi vill rätta till balansen, säger Biaudet.
När det handlar om diskriminering så handlar det om att andras inställning försätter dig i en sämre position än andra.
Hårt samhälle utan särbehandling
Om man tänker sig att positiv särbehandling inte existerar kan samhället se ut så att alla får samma summa euro i början av livet och så ska man klara sig hela livet. Ett sådant samhälle blir väldigt hårt. Det blir djungelns lag. Den starkaste vinner.
Väldigt många människors resurser skulle förbli outnyttjade och de skulle bli utslagna ur samhället. Det handlar om att kunna inkluderas i samhället trots att man till exempel sitter i rullstol eller har diabetes eller ett annat utseende än någon annan.