perjantai 20. toukokuuta 2011

Vartti: Romanit leiriytyivät Hanasaareen

Vartti: Romanit leiriytyivät Hanasaareen 20.5.2011

Hyväksytyn leiriytymispaikan puuttuminen on saanut ulkomailta Suomeen saapuneet romanit etsimään yöpymiseen soveltuvia paikkoja eri puolilta Helsinkiä. Yksi uusimmista aluevaltauksista on tehty Sörnäisten kaupunginosan kupeessa sijaitsevassa Hanasaaressa, jossa on jo muutamien päivien ajan asunut ainakin yksi romaniperhe.

Perjantaiaamupäivänä Sompasaaren lakkautetun sataman tuultenpieksämällä laiturilla seisoi kaksi iäkästä pakettiautoa ja renkailla peitelty kuorma-auton rumilus. Vartin lukijan havaintojen mukaan satamaan tällä viikolla ilmestyneissä autoissa asuu vähintään yksi mies, kaksi naista ja nuori poika. Asumisen jälkiä voi havaita siellä sun täällä. Satamaan jätetyillä tikapuilla lepattaa kuivattavien vaatteiden rivistö. Maassa pyörii käytetyn vessapaperin riekaleita.

– Leirin asukkaat käyvät tarpeillaan työpaikkamme ikkunoiden alla. Aivan kamalaa, että ihmiset joutuvat asumaan näin kurjissa olosuhteissa, Vartin lukija pahoittelee ja arvioi, että lähtömaassaan romaneilla olisi ainakin lämpimämmät oltavat.

Romanivirran alkulähde on vaihtanut paikkaa

Kevään edettyä kesän kynnykselle, on romanien virta Suomeen kiihtynyt edellisvuosien tavoin. Poikkeavuuksiakin edellisvuosiin toki löytyy. Siinä missä aikaisemmin valtaosa romaneista saapui Suomeen Romaniasta, nyt yhä useampi heistä tulee Bulgariasta.

Helsingin sosiaaliviraston johtava asiantuntija Jarmo Räihä kertoo Romanian romanien valitelleen sitä, ettei Helsingissä tahdo ansaita kerjäämällä riittävästi rahaa.

– Omien sanojensa mukaan Romanian romanit ovat harkinneet siirtymistä muihin kaupunkeihin, Räihä toteaa.

Bulgarian romanit ovat Räihän mukaan Romanian romaneihin verrattuna yritteliäämpiä. Kadulla kerjäämisen sijaan he pyrkivät hankkimaan elantonsa muun muassa pulloja keräämällä.

– Tällä hetkellä kerjäläisten määrä katukuvassa näyttäisi olevan melko vähäinen, Räihä sanoo.

Kelvolliset majapaikat ovat vähissä

Valppaan kadullakulkijan on kuitenkin vaikea olla kiinnittämättä huomiota puistojen liepeille pysäköityihin ajoneuvoihin, jotka pursuavat tavaraa ja joiden ympäristössä vilisevät pyykkinarut. Kun romaneille ei ole muita asuinpaikkoja tarjolla, he majoittuvat autoihinsa. Osa romaneista on jatkanut majailuaan myös Sosiaalikeskus Sataman pihalla.

– Leiri on parin Romaniasta saapuneen suvun hallinnassa ja vaikuttaa siltä, että se, ketkä alueella voivat yöpyä, on aika tarkkaan säänneltyä, Räihä kertoo.

Sörnäisissä sijaitsevan ulkomaisten romanien päiväkeskuksen työntekijä Marjatta Vesalainen arvioi, että tällä hetkellä Helsingissä on noin sata Bulgarian romania, joista valtaosa asuu autoissa. Erityisen huolestuttavaa hänen mielestään on se, että romanien mukana Suomeen on saapunut myös paljon lapsia, jotka joutuvat nyt elämään hyvin alkeellisissa oloissa.