keskiviikko 25. toukokuuta 2011

MTV3: Hakkarainen sai omiltaan huomautuksen rasistisista puheistaan

MTV3/STT: Hakkarainen sai omiltaan huomautuksen rasistisista puheistaan 25.5.2011
Helsingin Sanomat: Perussuomalaisilta julkilausuma rasismia vastaan

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on antanut kansanedustajalleen Teuvo Hakkaraiselle huomautuksen rasistisista puheista. Hakkarainen on hyväksynyt huomautuksen.

Hakkarainen herätti alkuviikosta huomiota lehtihaastattelullaan, jossa hän kuvasi, kuinka Helsingissä on "neekeriukkoja torien kulmat täynnä tyhjän panttina". Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini lupasi puuttua Hakkaraisen puheisiin.

Soini sanoi kokouksesta poistuessaan, että asia on tältä erää käsitelty loppuun. Hän ei sanonut asiasta sen enempää, vaan jätti tarkemman kommentoinnin eduskuntaryhmän johdolle.

________________________________________________

YLE Uutiset: Hakkaraiselle huomautus kohupuheista

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on antanut yksimielisesti kansanedustaja Teuvo Hakkaraiselle huomautuksen. Hän saa huomautuksen, koska ei ole toiminnallaan osoittanut kansanedustajalta edellytettävää vakaata, arvokasta ja muita kunnioittavaa käyttäytymistä.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin mukaan Hakkarainen hyväksyy hänelle annetun huomautuksen. Hakkarainen itse ei asiaa kommentoi.

Viimeksi Hakkarainen nousi puheillaan otsikoihin Jämsän Seutu -lehden haastattelussa.

Hakkarainen kiisti eilen eduskuntaryhmän kuulemisessa käyttäneensä neekeriukko-sanaa Jämsän Seutu -lehden haastattelussa. Hakkarainen oli nettihaastattelussa sitä mieltä, että pakolaiset pitäisi laittaa metsätöihin.

Eduskuntaryhmän mielestä kiistatonta näyttöä Hakkaraisen sanomisista lehdessä ei ole.

Eduskuntaryhmä kuitenkin antoi huomautuksen Hakkaraiselle, koska toiminta ei ole sopusoinnussa kansanedustajan vakaan, arvokkkaan ja muita kunnioittavan toiminnan kanssa.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner kommentoi päätöstä eduskunnassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

- En ota kantaa siihen, minkälaisia nämä lausunnot ovat. Ryhmä oli sitä mieltä, että kun kansanedustajan kuuluu käyttäytyä vakaasti ja arvokkaasti ja ketään loukkaamatta, niin tämän rajan yli oli menty. Ja sen takia ryhmä päätyi tähän huomautukseen, puheenjohtaja kertoi ratkaisun taustoista.

Ruohonen-Lernerin mukaan perussuomalaisella eduskuntaryhmällä on vielä opettelemista.

- Meillä on iso ryhmä ja tämä on sisäänajovaihe menossa. Kaikki tietenkin opiskelevat joka päivä lisää tästä kansanedustajan työstä. Työ on mitä vaativin ja vastuullisin. Tässä on haastetta, Ruohoen-Lerner myönsi.

Julkilausuma rasismia vastaan

Puolueen eduskuntaryhmä antoi myös julkilausuman syrjintää, rasismia ja väkivaltaa vastaan. Puolue korost tuomitsevansa kaikenlaisen rasismin ja syrjinnän.

- Tuomitsemme yhtäläisesti kaikki hyökkäykset ihmisen fyysistä koskemattomuutta vastaan riippumatta siitä, mitä etnistä tai muuta ryhmää uhri ja tekijä edustavat, ja riippumatta siitä, onko teon takana rasistisia motiiveja, muita motiiveja vai ei lainkaan motiivia, eduskuntaryhmä viestitti.

Julkilausuman oli luonnostellut maahanmuuttopolitiikkaa arvostellut kansanedustaja Jussi Halla-aho. Hän välttäisi neekeri-sanan käyttöä.

- Se sana koetaan nykyään tyypillisesti loukkaavaksi ja on sanakirjamääritelmän mukaan sävyltään loukkaava, joten sen käyttöä on syytä välttää, Halla-aho muotoili.

Lehdestä kantelu JSN:ään

Jämsän Seutu -lehden mukaan Julkisen sanan neuvosto (JSN) on ottanut käsiteltäväkseen kantelun lehden Hakkarais-uutisesta. Helsinkiläinen yksityishenkilö haluaa JSN:n tarkistavan, oliko uutisen nimittelevä kielenkäyttö asiallista vai rikkoiko lehti hyvää journalistista tapaa julkaistessaan Hakkaraisen kannanottoja.

JSN:n puheenjohtaja Risto Uimonen päätti ottaa kantelun neuvoston käsiteltäväksi, koska lausuntojen julkaisulla on huomattava yleinen merkitys, Jämsän Seutu kertoo verkkosivuillaan.

Edellisen kerran Hakkaraisen haastattelusta syntyi kohu kuukausi sitten, kun kansanedustaja puhui neekeriukoista Helsingin Sanomien videohaastattelussa. Parin minuutin haastattelupätkästä tehtiin poliisille kaksi tutkintapyyntöä, mutta apulaisvaltakunnansyyttäjä päätti, ettei videolausunnosta suoriteta rikostutkintaa.

Teuvo Hakkarainen

-  Syntynyt vuonna 1960

- Kotoisin Viitasaarelta

- Keskeytti koulun oppivelvollisuuden loputtua

- Ammatiltaan yrittäjä, sahuri

- Ensimmäisen kauden kansanedustaja

- Valittiin Keski-Suomen vaalipiiristä

- Sai vaaleissa 3 371 ääntä
________________________________________________

Helsingin Sanomat: Hakkarainen sai huomautuksen eduskuntaryhmältään

Perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkarainen on saanut puheistaan eduskuntaryhmältään huomautuksen. Asiasta kertoi eduskuntaryhmän kokouksesta poistunut puolueen puheenjohtaja Timo Soini.

Ryhmä tiedottaa asiasta lisää myöhemmin.

Jo aikaisemmin puheillaan kuuluisuutta saanut Hakkarainen moitti maanantaina Jämsän Seutu -lehden haastattelussa Helsingin torien olevan täynnä "neekeriukkoja" ja sanoi, että laittaisi pakolaiset tekemään metsätöitä.

Soini joutui puhuttelemaan Hakkaraista viimeksi kuukausi sitten neekeri-sanan käytöstä. Tuolloin Hakkarainen vetosi maalaisuuteensa.

________________________________________________


Uusi Suomi: Hakkaraisen tapaus: Jussi Halla-aho astui esiin

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä pitää parhaillaan tiedotustilaisuutta koskien kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen asiattomia puheita.

Hakkarainen sai tänään huomautuksen käytettyään Jämsän Seudun haastattelussa neekeriukko-sanaa.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on antanut nyt julkilausuman rasismia vastaan.

- Perussuomalainen eduskuntaryhmä tuomitsee kaikkinaisen rasismin ja syrjinnän, lausumassa sanotaan.

Lausuman esitteli tiedotustilaisuudessa maahanmuuttokritiikistään tunnettu kansanedustaja Jussi Halla-aho.

- Tämä on vastaus niihin vaatimuksiin, mitä perussuomalaisille on esitetty, Halla-aho sanoi viitaten vaatimuksiin, että puolueen on sanouduttava irti rasismista.

Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Pirkko Ruohonen-Lernerin mukaan Hakkarainen sai huomautuksen, koska hänen käytöksensä soti ryhmän sääntöjä vastaan.

- Kansanedustajan tulee käyttäytyä vakaasti, arvokkaasti ja muita loukkaamatta, Ruohonen-Lerner sanoi.

Ruohonen-Lernerin mukaan puolueen julkilausuma ei kuitenkaan liity Hakkaraiseen. Ryhmän kokous kuitenkin käsitteli Hakkaraisen tapausta.

- Mieluummin olisin keskustellut viimeiset kaksi päivää Portugalista, sanoi Ruohonen-Lerner viitaten Hakkaraisen puheiden nostattamaan kohuun.

__________________________________________________

Helsingin Sanomat/STT: Hakkarainen ei kommentoi eduskuntaryhmänsä huomautusta

Perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkarainen matkalla eduskuntaryhmän kokoukseen, jossa käsiteltiin muun muassa Hakkaraisen neekeriukko-puheita.

Eduskuntaryhmältään huomautuksen saanut kansanedustaja Teuvo Hakkarainen ei suostu kommentoimaan tapahtunutta.

Hakkarainen poistui perussuomalaisten eduskuntaryhmän kokouksesta nopeasti, eikä vastannut yhteenkään toimittajien kysymykseen.

Ryhmäjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner sanoi, että huomautuksen syynä on Hakkaraisen julkisuudessa uutisoitu käyttäytyminen. Uutisoinnin perusteella hän on toiminut vastoin eduskuntaryhmän sääntöjä.

Ryhmäjohtajan mukaan säännöt velvoittavat kansanedustajaa käyttäytymään vakaasti ja arvokkaasti sekä muita loukkaamatta.

"Tämän rajan yli on menty", Ruohonen-Lerner sanoi.

Ryhmän puheenjohtaja ei suostunut ottamaan kantaa siihen, ovatko Hakkaraisen neekeriukko-lausunnot rasistisia.

"Meillä on ollut erilaista informaatiota siitä, mitä on sanottu. Ei ole tarkkaa tietoa siitä, mitä ilmaisuja on käytetty", Ruohonen-Lerner sanoi.

Jo aikaisemmin puheillaan kuuluisuutta saanut Hakkarainen moitti maanantaina Jämsän Seutu -lehden haastattelussa Helsingin torien olevan täynnä "neekeriukkoja" ja sanoi, että laittaisi pakolaiset tekemään metsätöitä.

Soini joutui puhuttelemaan Hakkaraista viimeksi kuukausi sitten neekeri-sanan käytöstä. Tuolloin Hakkarainen vetosi maalaisuuteensa.
_________________________________________________

Helsingin Sanomat: Perussuomalaisilta julkilausuma rasismia vastaan 

Perussuomalaiset päättivät keskiviikkona ryhmäkokouksessaan sanoutua julkisesti irti syrjinnästä ja rasismista.

Päätös syntyi muun muassa kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen (ps) tuoreimman rasismikohun jälkimainingeissa. Eduskuntaryhmä päätti keskiviikkona antaa kansanedustaja Hakkaraiselle huomautuksen tämän käytöksestä.

HS.fi julkaisee alla perussuomalaisten julkilausuman kokonaisuudessaan.


Perussuomalaisten eduskuntaryhmän julkilausuma

SYRJINTÄÄ, RASISMIA JA VÄKIVALTAA VASTAAN

Pääkaupunkiseudun linja-autonkuljettajiin kohdistuneiden väkivallantekojen ja muiden viimeaikaisten tapahtumien yhteydessä Perussuomalaisten kansanedustajilta on pääkirjoituksissa ja poliittisissa puheenvuoroissa vaadittu rasismin ja syrjinnän tuomitsemista ja siitä irtisanoutumista.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä tuomitsee kaikkinaisen rasismin ja syrjinnän ja sanoutuu siitä irti.

Tuomitsemme mihin tahansa etniseen, uskonnolliseen, kulttuuriseen, aatteelliseen, kielelliseen tai poliittiseen ryhmään kohdistuvan yleistävän tai valheellisen mustamaalauksen ja demonisoinnin riippumatta siitä, edustaako ryhmä enemmistöä vai vähemmistöä.

Tuomitsemme yhtäläisesti kaikki hyökkäykset ihmisen fyysistä koskemattomuutta vastaan riippumatta siitä, mitä etnistä tai muuta ryhmää uhri ja tekijä edustavat, ja riippumatta siitä, onko teon takana rasistisia motiiveja, muita motiiveja, vai ei lainkaan motiivia.

Tuomitsemme kaiken etniseen taustaan, kieleen, kulttuuriin, uskontoon tai vastaavaan seikkaan perustuvan syrjinnän tai suosimisen työmarkkinoilla, koulutuksessa ja muissa yhteyksissä.

Vaadimme, että poliittiset ja yhteiskunnalliset vaikuttajat ja keskustelijat suhtautuvat yhtäläisellä vakavuudella kaikkeen syrjintään ja kaikkiin väkivallantekoihin, edustivat uhrit sitten enemmistöä tai jotakin vähemmistöä. Kaikkinainen epäsymmetrisyys eri ryhmiin kuuluvien henkilöiden kohtaamien vääryyksien uutisoinnissa ja arvottamisessa lähettää vahvan viestin siitä, että ihmisen arvo riippuu hänen taustastaan.

Katsomme yksiselitteisesti, että julkisen vallan on kohdeltava jokaista ihmistä yksilönä, ei etnisen, kulttuurisen tai muun vastaavan ryhmän edustajana. Ketään ei pidä missään tilanteessa rangaista tai palkita taustansa vuoksi.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä katsoo tällä kaikkinaisen rasismin, syrjinnän ja väkivallan tuomitsevalla julistuksellaan vastanneensa niihin vaatimuksiin, joita sille on median ja poliittisten ryhmien taholta esitetty. Samalla kutsumme muut eduskuntaryhmät liittymään ja sitoutumaan tähän julistukseen sekä rankaisemaan niitä jäseniään, jotka sanoin tai teoin loukkaavat tässä julistuksessa esitettyjä periaatteita.

Eduskunnassa 25.5.2011

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä

__________________________________


Nelonen: Halla-aho nieleskeli - ja esitti rasismin vastaisen pamflettinsa

Neekeriukko-puheillaan kohua herättänyt perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkarainen sai keskiviikkona eduskuntaryhmältään huomautuksen käytöksestään.

Hakkarainen hyväksyi rangaistuksen. Hän poistui perussuomalaisten eduskuntaryhmän kokouksesta nopeasti, eikä vastannut yhteenkään toimittajien kysymykseen.

Perussuomalaiset tasoittelee julkista kohua kansanedustaja Jussi Halla-Ahon laatimalla kannanotolla, jossa tuomitaan tiukasti kaikkinainen rasismi, syrjintä ja väkivalta. Siinä esitettyjä periaatteita rikkonutta ryhmän jäsentä rangaistaan.

Halla-Aho selvitti nieleskellen, että julkilausuma on vastaus niihin vaatimuksiin, joita perussuomalaisille on esitetty muun muassa pääkaupunkiseudun bussinkuljettajiin kohdistuneiden pahoinpitelyjen yhteydessä.

Hakkaraisella ja Jämsän Seutu -lehden toimittajalla oli eri näkemys sanamuodoista. Ruohonen-Lernerin mukaan näyttää siltä, että toimittaja oli "ikään kuin lukenut Hakkaraisen ajatuksia".

-Mahdollisesti Hakkarainen ei ollut käyttänyt koko termiä.

Jutun laatinut toimittaja Ilkka Palmu sanoi Ylen Ykkösaamussa radiossa, että sanaa käytettiin, mutta Hakkarainen ikään kuin nielaisi sen lopun.
-Olen ihan sataprosenttisen varma, että neekeriukko sieltä oli tulossa.