lauantai 21. toukokuuta 2011

Pietarsaaren Sanomat: Afgaaniperheen käännytys keskeytettiin

Pietarsaaren Sanomat: Afgaaniperheen käännytys keskeytettiin 21.5.2011

Hallinto-oikeus määräsi täytäntöönpanokiellon

Pietarsaaressa asuvan Zaherin afgaaniperheen käännytystä ei panna toimeen toistaiseksi. Helsingin hallinto-oikeus määräsi perjantaina käännytyksen toimeenpanokieltoon kahdeksi kuukaudeksi.

_______________________________________________

Svenska YLE: Familjer Zaheri tillbaka i Jakobstad

Planet till Kabul skulle lyfta i dag, men i stället för att vara på Helsingfors-Vanda flygplats, satte sig familjen Zaheri i bilen på väg hem till Österbotten.

Det var en lättad familj som Svenska Yles reporter träffade utanför Krämertsskogs flyktingmottagning i Helsingfors i dag. Helsingfors förvaltningsdomstol beslutade i fredags att familjen åtminstone får stanna i Finland över sommaren. Uppgiften om ett års respit var förhastad.

- Jag får snart träffa mina kompisar, börja skolan igen och fortsätta träna. Allt kommer att bli jättebra, säger den sextonårige landslagsboxaren Bahram Zaheri.

Familjen åker hem till Österbotten med familjevännen Minna Rasmus som kommit med bil från Jakobstad. Hon har tillsammans med hundratals andra kämpat för att familjen Zaheri ska få upphållstillstånd.

- Jag har skämts över att vara finsk medborgare, men alla människor som har engagerat sig har visat att det finns hopp och att människor bryr sig om varandra, säger Minna Rasmus.

Vad hade hänt om familjen inte haft er? - De skulle vara i Afghanistan, i Kabul.