perjantai 27. toukokuuta 2011

Vartti: Romaneille järjestettiin uusia myyntihommia

Vartti: Romaneille järjestettiin uusia myyntihommia 27.5.2011

Romanikerjäläiset ja kantaväestön asunnottomat ovat saamassa uuden tulonlähteen - lehtien myymisen.

Maanantaina myyntiin tulee Iso Numero -niminen kulttuurilehti, jonka kauppaamisesta vähävaraiset saavat myyntituloja. Myyjät voivat ostaa lehden eurolla, myydä sen eteenpäin neljällä eurolla ja pitää kolmen euron myyntivoiton.

Iso Numeron julkaisee Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry. Lehti on kannanotto köyhyyttä ja ihmisten eriarvoistumista vastaan, ja lehden myymisen on tarkoitus olla vaihtoehto kerjäämiselle.

Iso Numeron päätoimittaja Martti-Tapio Kuuskoski kertoo, että lehden jakelu vähävaraisille myyjille aloitetaan Kiasmalla ensi maanantaina aamukymmeneltä. Kiasmalta myyjät voivat jakautua minne tahtovat.

- Vielä ei tiedetä, miten tämä lähtee käyntiin. Romanit ovat ainakin olleet innoissaan, Kuuskoski toteaa.

Hanketta on markkinoitu katumyyjille Vailla vakinaista asuntoa ry:n kautta. Lehtien myynnistä on koottu opaste romaniaksi ja bulgariaksi.

- On hienoa, että lehteä tarjotaan myytäväksi sekä suomalaisille asunnottomille että romaneille. Heitä ei aseteta vastakkain, kuten kaupunki on tehnyt, kommentoi romanikerjäläisille hanketta esitellyt Vapaa liikkuvuus -verkoston edustaja Eetu Viren.

Iso Numerosta on otettu alkuun 2 000 kappaleen painos. Myyjä voi ostaa lehtiä kerrallaan enintään kaksikymmentä kappaletta, ja niitä voi hakea myyntiin Vailla vakinaista asuntoa ry:n toimistosta Sörnäisistä.

____________________________________________

Kansan Uutiset: Iso numero köyhyydestä

Kultti ry. julkaisee uuden Iso Numero -lehden kannanottona köyhyyttä ja ihmisten eriarvoistumista vastaan. Lehden myynti työllistää kerjäläisiä ja muita vähävaraisia.


Suomessa valmisteltiin viime syksynä lakia kerjäämisen kieltämiseksi. Tämä sai Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liittolaiset pohtimaan positiivista, hyvään kannustavaa vaihtoehtoa kerjäläisten kyykyttämiselle.

Syntyi Iso Numero, 68-sivuinen katukulttuurilehti, jonka sisällöstä vastaa yli 20 suomalaista kulttuuri- ja tiedelehteä.

Lehteä voi myydä kuka tahansa, joka tarvitsee tiukan taloudellisen tilanteensa vuoksi lisätuloja. Myyjät maksavat itse lehdestä euron, myyvät lehteä eteenpäin neljällä eurolla ja saavat pitää voiton.

Ajatus on sama kuin brittiläisellä kodittomien The Big Issue - lehdellä ja muilla vastaavilla kadulla myytävillä julkaisuilla.

– Iso Numero on kannanotto köyhyyttä ja ihmisten eriarvoistumista vastaan, sanoo lehden päätoimittaja Martti-Tapio Kuuskoski.

– Suomessa on tultu pisteeseen, jossa tällaista tarvitaan, valitettavasti.

Köyhä on epäihminen

Ison Numeron jakelua koordinoi Vailla vakinaista asuntoa ry, jolla on kokemusta Asukki-lehden myynnistä vuosien ajalta.

Ei sen myyminen tosin helppoa ole, myyntitaktiikkakin on usein aika arkaa, kuvailee Reijo Pipinen.

– Sitä tulee araksi, kun tarpeeksi pompotetaan.

– Köyhä on Suomessa epäihminen, sanoo entinen ”toivoton tapaus”, nyt 9 euron päiväpalkalla Vva ry:ssä työskentelevä Pipinen.

– Nyt on vallalla minäminäminä-ajattelu, empatiaa ja sympatiaa ei tunneta. Köyhiä on Suomessa jo niin paljon että se on mielestäni syntistä, vaikken uskovainen olekaan.

– 417 euron toimeentulotuella ei tule toimeen, sillä ei esimerkiksi osteta ollenkaan vaatteita, sanoo vuosien asunnottomuuden kokenut Pipinen.

Romanien hätyyttely ei auta ketään

Iso Numero -projektia avustaa myös Vapaa liikkuvuus -verkosto, joka on pyrkinyt luomaan romanikerjäläisille inhimillisempiä elinolosuhteita Sosiaalikeskus Satamaan.

Vapaa liikkuvuus -verkoston Eetu Virenin mukaan heidän työnsä lähtökohtana on kannustaa ja tukea ihmisiä parantamaan itse elämänlaatuaan.

– Itä-Euroopan romanien kohdalla se tarkoittaa sitä, että lähdetään Länsi-Eurooppaan ja hankitaan elantoa kerjäämällä, katusoittamalla ja keräämällä pulloja.

Äärioikeisto on nousussa Itä-Euroopassakin ja romanien elinolosuhteet monin paikoin luokattomat.

– Romanien hätyyttely täällä ei auta, niin kauan kuin tilanne Euroopassa ei muutu. Voimme valita vaikeutammeko heidän oleskeluaan täällä vai tuemmeko heitä heidän yrityksissään parantaa omaa elämäänsä.

Viranomaisten taholta on julkisuudessa esitetty huoli romanien asumisoloista Suomessa, muun muassa paloturvallisuudesta. Eetu Viren kuitenkin huomauttaa, etteivät romanien asumisolot kohene, jos heidät lähetetään ”kotiin”.

Hän harmittelee, kuinka eri kansalaisuuksia edustavat köyhät laitetaan vastakkain.

– Suomalaisten köyhien ja asunnottomien ja romanien tilanteen taustalla ovat samat yhteiskunnalliset ja rakenteelliset ongelmat.

Tätä vastakkainasettelua Iso Numerokin on osaltaan lieventämässä.

Iso ja kirjava numero

Ison Numeron sisältö koostuu lähinnä parissakymmenessä kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehdessä aiemmin julkaistuista artikkeleista ja kuvista.

– Tässä näkyy hienosti millainen lehtien kirjo on valtamedian ulkopuolella, sanoo Kultti ry:n toiminnanjohtaja Hanna Kaisa Hellsten.

Numerossa on muun muassa Kaisa Lekan sarjakuva, asunnottomien ottamia valokuvia, kolumneja ja valtavasti luettavaa nukketeatterista elokuvaan ja Kontula-ekstraan.

Iso numero on toimitettu vapaaehtoisvoimin ja toistaiseksi julkaistavaksi on suunniteltu vain yksi numero. Jatkon ratkaisee projektin menestys. Lehti on myynnissä niin kauan kuin sen 2 000 kappaleen painosta riittää.


Iso Numero -lehden myynti alkaa maanantaina 30. toukokuuta. Sitä myydään julkisilla paikoilla, lähinnä Helsingissä.