tiistai 24. toukokuuta 2011

HBL: Piilorasismi vaikeuttaa kotoutumista

HBL: Smygrasism motverskar integration 24.5.2011

Emme me ole apinoita, sai ulkomaalaistaustainen suomalaisäiti selittää lapselleen, jota oli kiusattu koulussa. Suomalaiset pakolaisnaiset kokoontuivat pohdiskelemaan asemaansa suomalaisessa yhteiskunnassa.

Vie kolmesta neljään kuukautta, että suomalainen mies saa thaimaalaisen vaimonsa Suomeen, mutta vie kolmesta neljään vuotta, että pakolainen saa perheensä Suomeen. Tilanteen vertailukelpoisuudesta voidaan keskustella, mutta kolme, neljä vuotta on valtavan pitkä aika saada perhe yhteen katastrofin jälkeen.

Näin kertoi 30-päinen pakolaistaustaisten suomalaisnaisten ryhmä YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n järjestämässä tapaamisessa. Naiset keskustelivat roolistaan suomalaisessa yhteiskunnassa ja sopeutumisvaikeuksistaan.

- Koska monet puolueet ottivat esille maahanmuuttajien roolin, monet tiesivät, että puolueet yrittivät kalastaa ääniä meidän kustannuksellamme. Tilanne oli sekä jännittävä että pelottava, sanoo Mina Zandkarimi.

Hän tuli Suomeen pakolaisena 1996 Iranista ja työskentelee nyt Väestöliitossa. Mina Zandkarimi sanoo, että piilorasismi oli aiemmin kirjaimellisesti piilossa. Nyt kissa on nostettu pöydälle.

- Toisaalta voi olla hyväkin, että keskustelua käydään avoimemmin ja että käy selväksi, mitä mieltä kukin on.

[...]

- Ei saa olla niin, että Timo Soini hyssyttelee tietyille puoluetovereilleen, kun he sanovat jotain negatiivista pakolaisista. On vain hyvä, että ne kansanedustajat, joilla on vihamielinen asenne pakolaisiin, sanovat sen avoimesti. Kuinka kansalaiset muuten tietäisivät, mitä arvoja eduskunnassa edustetaan?

[...]

- Jos nimesi on Kalle, on sinulla aina suuremmat mahdollisuudet saada työtä kuin jos nimesi on Mohammed riippumatta siitä ovatko taidot samanlaiset. Jos nuori saa pakit joka kerta, kun hän hakee töitä, on selvää, että se käy itsetunnolle, sanoo Mina Zandkarimi.

Tietyillä aloilla on helpompaa saada työpaikka, jos on ulkomaalaistaustainen. Esimerkiksi bussikuskina tai siivojana. Mina Zandkarimi ei tästä riemastu.
- Ajattele itse millaisen kuvan se antaa Suomesta, kun täällä kulkee ja huomaa, että kaikki siivoojat ovat maahanmuuttajia. Sitä paitsi on alentavaa, että ainoa työpaikka, jonka korkeasti koulutettu onnistuu saamaan, on siivousta. (käännös)