sunnuntai 29. toukokuuta 2011

Uusi Suomi: ”Jussi Halla-aho ymmärsi väärin”

Uusi Suomi: ”Jussi Halla-aho ymmärsi väärin” 29.5.2011

Keskustelu perussuomalaisten rasisminvastaisesta julistuksesta jatkuu. Nyt kolme tutkijaa kirjoittaa Helsingin Sanomien mielipidepalstalla, että koko kansanedustaja Jussi Halla-ahon (ps.) laatima julistus perustuu väärinymmärrykseen ja Suomen perustuslain tuntemuksen puutteeseen.

Perussuomalaisten julkilausumassa tuomitaan sekä positiivinen että negatiivinen syrjintä. Juuri positiivisen syrjinnän tuomitseminen on herättänyt runsaasti keskustelua. Sosiaali- ja kulttuuriantropologian dosentti Reetta Toivanen, filosofian tohtori Mia Matilainen ja kansainvälisen oikeuden emeritusprofessori Lauri Hannikainen kirjoittavat mielipidetekstissään näin:

- Hän [Jussi Halla-aho] ei ole oikeastaaan ymmärtänyt, mistä ihmisoikeuksissa ja vähemmistösuojelussa on kyse.

- Kyse ei ole perussuomalaisten esittämistä erillis- tai lisäoikeuksista vähemmistöille vaan nimenomaan lisäsuojasta tietyille ryhmille. Lisäsuojan tehtävä on taata, että näihin ryhmiin kuuluvien ihmisoikeudet toteutuvat.

Tutkijoiden mukaan esimerkiksi maahanmuuttajien ”suosiminen” Helsingin kaupungin työhönotossa ei tarkoita sitä, että maahanmuuttajiat saisivat jotain lisäoikeuksia vaan sitä, että Helsinki sitoutuu huolehtimaan, että maahanmuuttajalla on yhtäläiset mahdollisuudet työnsaantiin kuin suomalaisperäisillä.

Tutkijoiden toinen esimerkki on ruotsinkielinen kiintiö Helsingin yliopistossa. Heidän mukaansa kiintiö ei suosi ruotsinkielisiä vaan noudattaa perustuslakia, jossa ruotsinkielisten palvelujen säilyminen edellytetään.