tiistai 31. toukokuuta 2011

YLE: Poikien ympärileikkauksista tuomittu korkeintaan sakkoja

YLE: Poikien ympärileikkauksista tuomittu korkeintaan sakkoja 31.5.2011

Helsingin hovioikeus on hylännyt kevään aikana kaksi valitusta, joissa syyttäjä on vaatinut poikalasten ympärileikkauksista vankeustuomioita. Syyttäjä on vaatinut vanhemmille rangaistuksia törkeistä pahoinpitelyistä.

Hovioikeus piti toukokuussa voimassa Helsingin käräjäoikeuden sakkotuomion äitiä vastaan, joka oli tilannut ympärileikkauksen noin puolen vuoden ikäiselle pojalleen keväällä 2008. Käräjäoikeus tuomitsi äidin pahoinpitelyyn yllyttämisestä 40 päiväsakkoon ja maksamaan lapselle 500 euron korvauksen.

Äidin kotiin tilaama ympärileikkaus kesti tunnin. Lapsi toimitettiin sairaalaan runsaan verenvuodon vuoksi. Syyttäjän mukaan maallikon suorittama toimenpide täytti törkeän pahoinpitelyn tunnusmerkit.

-Tuomioistuimen linjan pitäisi olla ankarampi. Kyllä syyttäjän on vakavasti harkittava valittamista, Helsingin syyttäjänviraston apulaispäällikkö Tove Myhrberg sanoo.

Oikeuskäytäntö ollut epäselvä

Korkein oikeus on linjannut vuonna 2008, että ympärileikkaus on sallittua uskonnollisessa tarkoituksessa ja sairaalassa tehtynä.

- Hovioikeus on lähtenyt ilmeisesti siitä, että uskonnollista toimenpidettä ei ole tehty pahoinpitelytarkoituksessa. Iso kysymys on, mihin raja vedetään, Myhrberg lisää.

Maaliskuussa hovioikeus hylkäsi kokonaan käräjäoikeuden sakkotuomion. Käräjäoikeus langetti vanhemmille 40 päiväsakkoa yllytyksestä pahoinpitelyyn.

Hovioikeuden mukaan vanhempien oli vaikea ymmärtää menettelyään rangaistavaksi, koska ympärileikkauksia on sallittu pitkään. Vanhemmat olivat tilanneet poikansa ympärileikkauksen englantilaiselta rabbilta keväällä 2008.

Suomessa ei ole lainsäädäntöä ympärileikkauksista. Myös oikeuskäytäntö on ollut epäselvä.