keskiviikko 25. toukokuuta 2011

Iltalehti: Varkaat iskevät avuttomiin

Iltalehti: Varkaat iskevät avuttomiin 25.5.2011

Romanian ja Bulgarian alueilta tulleiden varkaiden otteet muuttuvat entistä härskimmiksi.

Maanantaina Helsingin keskustassa kulkenut nainen näki lyhyessä ajassa kaksi tapausta, joissa ulkomaalainen romaninainen yritti varkautta tai todennäköisesti onnistui siinä.

Ensimmäisessä tapauksessa uhriksi valikoitui nuori äiti, joka työnsi lastenvaunuja kauppakeskus Foorumin kulmalla noin kello 18. Silminnäkijän mukaan erittäin huonosti pukeutunut romaninainen alkoi ahdistella äitiä ja yritti viedä lastenvaunujen alaosassa olleet tavarat. Pikkulapsen äiti säikähti tilannetta, mutta hänen onnistui kuitenkin estää hyökkäys.

Vain hetkeä myöhemmin sama silminnäkijä huomasi nuoren romaninaisen juoksevan kovaa vauhtia kohti Elielinaukiota. Naisella oli sylissään kannettava tietokone. Silminnäkijä kuvailee romaninaista nuoreksi, viehättäväksi ja varsin siististi pukeutuneeksi, mutta ei usko tietokoneen olleen tämän oma.

Helppo uhri

Rikoskomisario Juha Laaksonen Helsingin poliisilaitokselta ei ylläty silminnäkijän havainnoista.

- Yhtä kaikki tuo ei ole ainutlaatuinen tapaus, näitä keissejä on paljon. Lompakko- ja kännykkävarkauksia on tapahtunut sillä alueella paljon.

Laaksonen kertoo, että Romaniasta Helsinkiin varkaisiin tulleita on jäänyt myös kiinni. Hän myöntää, että tapausten selvittäminen voi olla hankalaa, koska tekijät lähtevät nopeasti muualle.

- Harvemmin he silloin tekevät mitään tempauksia, kun poliisi on paikalla.

Rikoksentekijät iskevät helppoihin uhreihin.

- Tässäkin tapauksessa äiti ei irrottanut heti otettaan lastenrattaista vaan puolusti tärkeimpäänsä eli huolehti lapsesta.

Myös vanhukset ovat helppoja uhreja. Laaksonen ottaa esimerkiksi iäkkäät naiset, joilta rihkamaa kauppaavat romaninaiset ovat varastaneet kaulakorut. Uhrit ovat 70-80-vuotiaita.

- Taannoin tuli ilmi sarja, jossa oli noin 15 tapausta.

Viime vuosina ovat yleistyneet myös tapaukset, joissa kohtelias ulkomaalainen auttaa matkustajaa nousemaan junaan. Samalla ovat tyhjentyneet autettavan taskut ja käsilaukut.

Vapaasti varkaisiin

Varkaat eivät iske sattumalta.

- He osaavat profiloida sopivat yksilöt ja sellaiset tapaukset, joissa kiinnijäämisriski on niin pieni, että rikos kannattaa tehdä. Rautatieasemalla on ryysistä ja rikos helppo toteuttaa. He osaavat haistaa tilanteet ja tilaisuudet väkijoukosta.

Laaksonen toteaa, että poliisin näkökulmasta "pelikenttä on muuttunut totaalisesti siitä mitä se oli ennen Schengeniä" eli EU-maiden kansalaisten vapaan liikkuvuuden takaavaa sopimusta.

- Se antaa mahdollisuuksia rikoksentekijöille, mikä on heijastunut rikostilanteeseen.

Laaksonen huomauttaa, että kaikki rikoksiin syyllistyvät ulkomaalaiset eivät ole romaneja.