tiistai 24. toukokuuta 2011

Iltalehti: IS: Soini raivostui Hakkaraiselle

Iltalehti: IS: Soini raivostui Hakkaraiselle 24.5.2011

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini joutuu taas puuttumaan kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen (ps) ulkomaalaispuheisiin, kertoo Ilta-Sanomat.

Ilta-Sanomien mukaan Soini silminnähden raivostui luettuaan Hakkaraisen puheista Jämsän Seutu -lehden haastattelussa eilen. Hakkarainen moitti lehdessä Helsingin torien olevan täynnä "neekeriukkoja" ja sanoi, että laittaisi pakolaiset tekemään metsätöitä.

Soinin mukaan perussuomalaisten ryhmänjohto joutuu pohtimaan seuraamuksia Hakkaraiselle.

- Minä en hyväksy tällaista puhetta, se on ihan selvä asia, Soini ärähti Ilta-Sanomille Espoon kaupunginvaltuuston kokouksen kahvitauolla.

Soini joutui puhuttelemaan Hakkaraista viimeksi kuukausi sitten neekeri-sanan käytöstä. Tuolloin Hakkarainen vetosi maalaisuuteensa.

Iltalehti yritti eilen tavoittaa Soinia puhelimitse tuloksetta.
_________________________________________________

Suomenmaa, pääkirjoitus: ”En se minä ollut, se oli mun veli...”

Ihmettelevää julkisuutta jo aiemminkin saaneesta kansanedustajasta Teuvo Hakkaraisesta puhutaan taas. Nytkään ei ole kyse miehen poliittisista saavutuksista, vaan ihan muusta. Julkisuuteen asian toi 7 päivää -lehti, kuinkas muuten.

Juttu alkaa siitä, että helluntailaiseksi tunnustautuva Hakkarainen kertoi muutama viikko sitten samassa lehdessä olleensa raittiina 20 vuotta. Lehden viime numerossa Hakkarainen kuitenkin poseeraa tanssimassa humalassa puolialastomana naisen edessä kapakassa. Kuvat oli otettu toissa lauantaina.

Lehden mukaan kansanedustaja valehteli ensin olleensa baarissa. ”Se oli mun veli”, hän yritti.

Kun lehti kertoi valokuvista, Hakkarainen myönsi kaiken. Hän kysyi enää: ”Kumpana päivänä kuva on otettu?”

Pitäisikö vaieta jo pelkästä säälistä ja myötätunnosta? Tuollaisesta käytöksestähän nolostuu jo lehden lukijakin. Pari päivää Vesannon Wankkuri-baarissa ja yrittää ensin kiistää kaiken... Vai pitäisikö sittenkin vaatia Hakkaraiseltakin edes jonkinlaista valtiopäivämiehen käytöstä?

Selvää on, että Hakkaraista äänestäneiden äänet ovat menneet enemmän tai vähemmän hukkaan. Jos kansanedustajalla ei ole sen enempää arvostelukykyä kuin mitä Seiska raportoi, hänestä on tuskin lakien laatijaksi.

Vastuu on ennen muuta Timo Soinin puolueen. Äänestäjillä ei ole mitään mahdollisuuksia tuntea henkilökohtaisesti kaikkia ehdokkaita. Puolueiden tehtävänä on pitää ehdokkaiden laatu valtiopäiväedustajan tehtävän vaatimalla tasalla.

___________________________________________

MTV3: Jani Toivola pöyristynyt Hakkaraisen puheista: Sananparret leviävät nuorten kielenkäyttöön

Kansanedustaja Jani Toivola toivoo perussuomalaisilta toimia puolueen rasististen puheiden kuriin saamiseksi.

– Perussuomalaisten yllä on leijunut pitkään muukalaisvihaan ja rasismiin viittaava pilvi. Nyt heidän olisi äärimmäisen tärkeää irtisanoutua puolueena tästä aiheesta ja kertoa, mikä on heidän arvomaailmansa ja asenteensa. Toivoisin, että heidän eduskuntaryhmänsä ja puolueensa tulisivat asiassa selkeästi ulos ja kertoisivat, mitä mieltä he ovat tästä, Toivola sanoo.

Perussuomalaisten kansanedustajan Teuvo Hakkaraisen Jämsän Seudulle antamat rasistiset lausunnot ovat keskusteluttaneet jälleen eilisestä lähtien.

– Mielestäni ei riitä, että puolue sanoo nuhdelleensa kansanedustajaa ovien takana, vaan nuhtelemisen pitää olla hyvin julkista – ennen kaikkea niiden ihmisten takia, joita tämä retoriikka koskee, Toivola sanoo.

"En uskonut, että aikuisenakin kuulen vielä näitä lauseita"

Miltä sitten tuntuu olla töissä sellaisessa paikassa, jossa kollega käyttää tällaista karkeaa kieltä? Toivolan mukaan tunne ei ole kovin miellyttävä.

– Kuulunhan itse samaan joukkoon, ja olen saanut kuulla samanlaisia lauseparsia koko elämäni. Minusta on kummallista, etten edes aikuisena pääse niistä eroon.

Kansanedustaja Toivolaa huolettaa eniten julkisuudessa viljeltyjen sananparsien vaikutus lapsiin ja nuoriin. Leikkikentillä ja koulujen pihoilla kielenkäyttö leviää kuin kulovalkea.

– Tästä saa oivallisia sanontoja koulujen pihoille. Kuka ottaa vastuun näistä nuorista?

Jos kansanedustaja ei toistuvien nuhteluiden jälkeen edelleenkään osaa käyttäytyä ja puhuu sopimattomia, voiko hän jatkaa eduskunnassa? Tämä kysymys on käynyt myös Toivolan mielessä.

– Hänellä on kuitenkin äänestäjiensä mandaatti, johon ei kovin helposti päästä käsiksi. Toivon, että minua enemmän valtaa omaavat ja viisaammat pohtivat, mitä asian kanssa voi tehdä.

– Toivon, ettei tämä olisi käännekohta ainoastaan perussuomalaisille, vaan koko eduskunnalle. Että muutkin puolueet ja eduskunta työyhteisönä määrittäisivät selkeän nollatoleranssirajan tällaiselle kielenkäytölle.