perjantai 27. toukokuuta 2011

YLE: Paperiton nainen synnytti Etelä-Karjalassa

YLE Etelä-Karjala: Paperiton nainen synnytti Etelä-Karjalassa 27.5.2011

Paperiton romanialaisnainen synnytti Etelä-Karjalan keskussairaalassa tällä viikolla. Ilman henkilöllisyystodistusta sairaalaan saapunut nainen oli akuutissa tilassa, joten hänet otettiin sisään, kertoo Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin toimitusjohtaja Pentti Itkonen.

- Ei Suomessa jätetä ihmisiä heitteille, etenkään kun he tarvitsevat apua, Itkonen toteaa.

Naisen henkilöllisyydestä tai taustoista ei ole vielä tietoa. Itkosen mukaan henkilöllisyyttä selvitään seuraavaksi sosiaali- ja maahanmuuttoviranomaisten kanssa.

- Henkillöllisyys pitää selvittää. Edessä on haastatteluja. Tämä voi olla poliisiasia, mutta voi myös olla ettei se ole, Itkonen sanoo.

Eksote selvittää henkilöllisyyttä

Eskoten Perhe- ja sosiaalipalvelujen palvelujohtaja Marja Kosonen ei vielä perjantaina tiennyt tapauksen yksityiskohtia.

- Tämä on yksittäinen tapaus ja todennäköisesti ensimmäinen laatuaan täällä, Kosonen arvioi.

Eksotella on valmiudet selvittää maahanmuuttopalveluiden ja aikuisten sosiaalipalvelujen kautta tarvittaessa paperittoman henkilön olosuhteet, henkilöllisyys ja kotipaikka.

Lapsen tilanteesta ei myöskään ole Kososen mukaan tarkempaa tietoa.

- Sairaala yleensä arvioi lastensuojelun tarpeen sairaalajakson jälkeen. Sairaala myös ottaa yhteyttä jos he katsovat, että lapsella ei ole parhaimpia mahdollisia edellytyksiä kotouttamisessa, Kosonen kertoo.
Laki velvoittaa

Laki velvoittaa antamaan hoitoa akuutissa tilassa oleville. Synnytys oli tiettävästi Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirille ensimmäinen laatuaan.

- Tästä ei kuulu tehdä johtopäätöksiä, että tämä olisi joku trendi. Asia on hyvin herkkä ihan rasisminkin näkökulmasta, toteaa Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin synnytysten ja naistentautien ylilääkäri Antti Valpas.

Antti Valppaan mukaan keskusteluita ulkomaalaisten hoidosta syntyy vähän väliä.

- Jos ulkomaalaiset alkavat käydä useammin Suomessa hoitoa saamassa, niin se pitää resurssoida kunnolla. Se taas vaatii poliittisia päätöksiä. Lääkäreillä ja ylilääkäreillä ei ole siihen osaa.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri selvittää jälkikäteen hoidon maksajan. Maksajana on todennäköisesti Suomen valtio.

- Normaaleissa olotiloissa ulkomaalaisten potilaiden maksut pystytään selvittämään hyvissä ajoin, mutta äkillisissä onnettomuuksissa, esimerkiksi auto-onnettomuuksissa potilas täytyy hoitaa heti. Vasta sen jälkeen ehdimme selvittämään maksuja, Itkonen toteaa.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Etelä-Saimaa -lehti.