lauantai 21. toukokuuta 2011

Pressiklubi: Onko rasismia enää olemassa?

YLE: Pressiklubi: Onko rasismia enää olemassa? 20.5.2011

Onko rasismia enää olemassa? Vieraana Hommaforumin Matias Turkkila, kommentaattoreina Saska Saarikoski ja Kaarina Hazard.


23:40
Toimittaja Ruben Stiller
Mutta yksi poliitikko on vaatinut uudelta pääministeriltä selvää kantaa rasismiin. Hänen nimensä on Tuija Brax. Hän on toimitusministeriön oikeusministeri. Haastattelin häntä aikaisemmin tänään.

Toimittaja
Tuija Brax, terve. Sinä olet vaatinut, että uusi pääministeri ottaa kantaa rasismiin. Minkä ihmeen takia nyt pitää pääministerin heti uuden hallituksen alkaessa ottaa voimakas kanta rasismiin?

Tuija Brax
Ei, ei heti uuden hallituksen alkaessa, vaan jos uudelleen joskus, toivottavasti ei, mutta jos tapahtuu yksittäisiä rasistisia tekoja. Että silloin tätä kansakuntaa johdetaan edestäpäin ja siihen puututaan välittömästi. Ylätason julistukset on nimenomaan niitä, joita meillä on ollut tähänkin asti. Mutta se ei musta yksin riitä. Jos tapahtuu esimerkiksi jonkun rehellisen bussikuskin pahoinpitely, jossa siinä on selvästi vihamotiivi, niin silloin mun mielestä valtakunnan johtajien pitää heti asettua uhrin puolelle ja tehdä selväksi, että tämä ei käy.

Toimittaja
Ihan hyvä idea, mutta missä siis sinun mielestäsi nyt rasismin nousu näkyy konkreettisesti Suomessa?

Tuija Brax
No, ihan juristi vastaa, että poliisiammattikorkeakoulun selvitys viharikosten noususta, rasististen rikosten noususta, puhuu kieltään, että rikosten määrä tällä alalla on nousussa. Mutta kyllä tässä ihan laajemmin sellaisesta itsekkyyden ja kovuuden ilmapiiristä, johon siihen pakettiin valitettavasti historiassa rasismi on aina kuulunut, että ei pelkästään rasismi ole se ilmiö, vaan Suomessa on paljon muillakin aloilla tällä hetkellä semmoista, että tärkeintä on huolehtia omista asioista.

Toimittaja
Mikä on sinun mielestäsi suurin yksittäinen syy suomalaiseen rasismiin?

Tuija Brax
Voi kun siihen olisikin yksi syy, mutta on ihan selvää, että jos me katsotaan näitä globaaleja syklejä, niin Suomessa on aika vähän aikaa ollut vasta maahanmuuttajia. Ja siinä on vielä yksi selittävä tekijä, tietty toiseuden, outouden, vierauden pelko. Mutta löytyy muitakin syitä. Yksi on tietysti, että on tullut jotenkin hyväksytymmäksi selittää maailmaa semmoisilla yksinkertaisuuksilla, että tämä on yksiselitteisesti jonkun toisen tai toisen ryhmittymän vika, että on esimerkiksi pelottavaa tai maailmassa on uhkia. Niin kun saa puhua niin, niin se helposti ruokkii, että siitä tulee näkyvämpää silloin semmoisista aiemmin ehkä pinnan alla enemmän olleesta rasismista. Mikä taas saattaa ruokkia rasismia lisää.

__________________________________________________________

Saska Saarikoski

16:10
Minun mielestäni, ei tämä keskustelu loppujen lopuksi niin vaikeaa ole. On sellainen tunne, että se yritetään tarkoituksellisesti hämärtää. Siis keskustelua käydään... (toimittaja: Kuka yrittää, Saska?) No, musta tuntuu, että tässä maahanmuuttokriittisessä porukassa on niitä, jotka leikkii tulella tän rasismin suhteen. Ne leikkii sen maahanmuuttokriittisyyden ja rasismin välisellä rajapinnalla tarkoituksellisesti haluten provosoida mediaa, haluten provosoida näitä heidän kukkahattutäteinä pitämiään ihmisiä. Tai saada sitä reaktiota. Eli musta siinä on sellaista leikkiä. Jos me haluttais sanoa selvästi, että mikä on rasismi, mikä on sopimatonta, mihin se raja pitää vetää, niin ei se niin vaikeata olisi. Ja mun mielestä se raja kannattaisi vetää nimenomaan tällä teidän Homma-foorumin tasolla, koska se poistaisi niitä epäluuloja, että ikään kuin Homma on vaan rasismia salonkivaatteissa.

18:55
Ja varsinkin silloin, kun on kysymys sanotaan maahanmuuttopolitiikan kaltaisesta yhteiskunnallisesta asiasta. Että silloin, jos ihmiset tarvitsee nimettömyyttä esimerkiksi omien henkilökohtaisten asioidensa kertomiseen, sanotaan että käydään vaikka perhesuhteista tai tällaisesta, jossa sille nimettömyydelle on pointti, mutta minkä takia sitten yhteiskunnallisia mielipiteitä nimettömänä?

28:55
Mutta sitä mä en ymmärrä, että jos me ajatellaan, niin kuin mä haluaisin ajatella, että Homma-foorumi on sellaisen älyllisen maahanmuuttokeskustelun foorumi, niin minkä takia sitten, jos joku heittää peliin tällaisen rasistisen rikoksen, niin minkä takia ei ihan rehellisesti vaan sanota, että se on väärin, vaan ruvetaan ikään kuin vähättelemään tätä rasistista rikosta heittämällä toiseen vaakakuppiin esimerkiksi, juuri niin kuin sinä teit, maahanmuuttajien tekemiä rikoksia? Tulee sellainen tunne, kuten mä sanoin aiemmin, että onko Homma-foorumi loppujen lopuksi kuitenkin vaan salonkikelpoista rasismia. Sillä minkä takia ei voida sanoa, että rasismi on väärin, maahanmuuttokeskustelu on eri? Vai onko se vaan rasistinen motiivi, joka sieltä alta löytyy?

30:25
Mutta mä puhuin nyt rasismista. Onko siis rasismi siis sama asia kuin maahanmuuttokritiikki? Koska mä puhuin, että miksi sä et halua erottaa, vaan sä asetut puolustamaan kuitenkin rasismia. Tai vähättelet ainakin.

30:50
Eli teillä on siellä myös huomattavat määrät rasisteja.

31:00
Tää on se, mikä on huolestuttavaa, että minkä takia asiallista maahanmuuttokriittistä keskustelua, tai miksi siihen on niin vaikeaa suhtautua asiallisesti, koska se tuntuu tällaiselta maatuskanukelta, että ensin on maahanmuuttokritiikki, sen sisällä on rasismi ja lopulta meillä on siellä pieni natsinukke. Eli tämäkö se on?

34:00
Mä olen samaa mieltä osittain, mutta palaan tuohon aikaisempaan, että esimerkiksi afrikkalainen kulttuuriin liittyviä kielteisiä tai suomalaisen yhteiskunnan kannalta hankalia ilmiöitä, niistä pitää ilman muuta pysytä keskustelemaan. Mutta jotta ei luiskahdeta rasismin puolelle, niin se raja pitää pitää kirkkaana. Ja sen takia ehdoton pesäero rasismiin olisi Homma-foorumille eduksi.

35:20
Kyllä hän haastattelussa myös antoi aika samansisältöisen lausunnon.