sunnuntai 29. toukokuuta 2011

Aamulehti: Suomeen on iskenyt virus, jonka oikea nimi on pelko

Aamulehti: Markus Määttänen: Puheenaihe: Suomeen on iskenyt virus, jonka oikea nimi on pelko 28.5.2011
Aamulehti: Rasismi: Lempäälässä toivotaan, että tänne tulleet ja me muut pääsisimme sinuiksi keskenämme 29.5.2011
Aamulehti: Perheenäidin kimppuun hyökättiin Lempäälässä 27.5.2011

Aamulehti uutisoi Lempäälässä tehdystä meksikolaisnaisen pahoinpitelystä 27.5. Nainen korosti, että hän ei pidä suomalaisia rasisteina, vaan rasismi on yksilön ongelma.

Poliisin tietoon tulleiden viharikosten määrä kasvoi vuonna 2009 Suomessa 17 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Myös vuonna 2008 viharikosten määrä lisääntyi Suomessa selvästi edellisvuoteen verrattuna.

Kun poliisi vuonna 2007 kirjasi 454 viharikosta, seuraavana vuonna niitä löytyi poliisin tietokannasta 755 kappaletta. Vuonna 2009 poliisille ilmoitettiin jo 1007 viharikosta.

Vuoden 2010 viharikostilastot valmistuvat niiden määrää seuraavassa Poliisiammattikorkeakoulussa ensi loka-marraskuussa. Vuoden iloisin yllätys olisi se, jos viharikosten määrä olisi kääntynyt laskuun, mutta tällä hetkellä mikään ei valitettavasti anna tällaista toivoa.

Eduskunnassa vihapuheen luonteisia lauseita möläyttelee viitasaarelainen kansanedustaja vailla minkäänlaista omakohtaista kokemusta maahanmuuttajista tai pakolaisista. Hänen puoluetoverinsa ei näe mitään ristiriitaa vihapuheluontoisten blogikirjoitustensa ja hallintovaliokunnan puheenjohtajuutensa kanssa.

Edes Suomen jääkiekon maailmanmestaruudesta ei saa iloita rauhassa, jos ei näytä Teuvo Hakkaraiselta. Turkulainen toimittaja Walli Hashi kertoo Helsingin Sanomissa 27.5. kuinka häneltäkin vaadittiin Suomen paitaa pois päältä jääkiekon MM:n jälkeen. Hashi on asunut Suomessa jo 22 vuotta, kauemmin kuin häntä somaliksi solvannut syntyperäinen suomalainen.

Aamulehdessä lempääläläinen maahanmuuttajaäiti kärsii musertavaa pelkoa ja kertoo hänen päälleen hyökätyn jo kolmesti.

Mikä ihme meitä vaivaa?

Tähän kysymykseen ei ole yksiselitteistä tieteellistä diagnoosia. Tieteellinen selitys vaatisi vähintään laajaa viharikosten uhritutkimusta, jotta saataisiin työkaluja tutkia lopulta viharikosten tekijöitä. Tämä on vuosien urakka ja sinä aikana viharikosten määrä todennäköisesti nousee entisestään.

On siis pakko turvautua keittiöpsykologiaan ja populaarikulttuuriin.

Pelkuruuden muoto

Suomeen on iskenyt virus nimeltä viha. Se etenee samalla tavalla kuin rage-virus 28 päivää myöhemmin -elokuvassa ja muuttaa ihmiset toisiaan kohtaan raivohulluiksi apinoiksi. Viharikosten kasvu kertoo viruksen etenemisnopeudesta.

Viha-viruksen ainoa leviämistie ja käyttövoima on pelko. Rasistit ovat pelkureita ja viharikokset ovat pelkuruuden pahimpia ilmenemismuotoja. Poliitikkojen vihapuheiden luontoiset möläytykset ovat vain asteen hitusen lievempiä pelkuruuden osoituksia.

Suomessa on vähemmän maahanmuuttajia ja pakolaisia kuin muissa pohjoismaissa. Valtiolta kuluu heidän suomalaiseen yhteiskuntaan integroimiseen huomattavasti vähemmän verovaroja kuin muissa pohjoismaissa ja silti viharikosten ja vihamöläytysten määrä näyttää kasvavan tasaisesti.

Poliitikoilta vihapuheiden kaltaiset möläytykset ovat pelkuruutta tarttua Suomen todellisiin ongelmiin, kuten valtion velkaantumiseen, työttömyyteen ja terveydenhuollon onnahteluihin. Näiden ongelmien kehittymiseen Suomessa asuvilla maahanmuuttajilla ja pakolaisilla ei ole ollut osaa eikä arpaa. Ne ovat ihan syntyperäisten suomalaisten aikaansaannosta.

Oma kyvyttömyys

Pelko on kuin huume. Siitä ei pääse eroon. Kauko Röyhkä lauloi joskus osuvasti: ”Jos alkaa pelkäämään, saa pelätä koko ikänsä.” Rasistin unelma on yhteiskunta, jossa kaikki pelkäävät toisiaan.

Miksi rasistipelkuri sitten on alkanut pelätä?

Kyse ei voi olla mistään muusta kuin huonosta itsetunnosta ja oman kyvyttömyytensä kammosta. Jos se pakolainen on niin fiksu, että se on onnistunut saamaan itsensä ulos oman maansa totaalisesta sodasta tai diktatuurista, tullut tänne ja opetellut vielä puhumaan suomea täydellisesti, niin pystynkö minä koskaan vastaavaan saavutukseen?

Rasisti ei samaan pysty. Hän näkee peilistä vain oman pelkuruutensa, ja se pelko tarttuu. Karmeinta on, että se tarttuu myös Suomeen muista maista muuttaviin ihmisiin. Se, joka tähän pelkoon keksii lääkkeen, ansaitsee Nobelin rauhanpalkinnon.

Millä Suomi vapautettaisiin pelosta?

__________________________________

Aamulehti: Rasismi: Lempäälässä toivotaan, että tänne tulleet ja me muut pääsisimme sinuiksi keskenämme

Kenelläkään ei ole oikeutta käydä toisen kimppuun siksi, että toisella on erilainen kulttuuritausta ja meille ehkä vieraita piirteitä.

Lempääläläinen Maija Valli pukee sanoiksi niidenkin ajatukset, jotka eivät lauantaina lempääläläisen kauppakeskuksen edessä halunneet tulla nimellään ja kuvallaan haastatelluiksi lehteen.

Kaikille oli tuttu Aamulehden juttu Meksikosta kotoisin olevasta naisesta, joka joutui viiltelyn uhriksi puolitoista viikkoa sitten Lempäälässä.

– Kauheaa, pöyristyttävää, ihmiset toistelivat.

Valli ajattelee, että rasistisen väkivallan tekijältä puuttuu inhimillisyys ja kyky asettua toisen asemaan.

Hän on itse juuri valmistunut nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaksi. Opiskeluun kuului käynti pakolaisten vastaanottokeskuksessa ja opetuksessa käsiteltiin monikulttuurisuutta. Samassa opiskelupaikassa oli myös maahanmuuttajia opiskelemassa suomen kieltä.

– Nuoret omaksuvat rasistiset asenteet kotoa. Vanhemmat eivät saisi käyttäytyä rasistisesti lasten nähden, Valli sanoo.

Lempäälän Kuljusta kotoisin oleva nainen sanoo, että suomalaiset eivät ajattele asuvansa rasistisessa maassa. Hän haluaa pysyä nimettömänä.

Nainen kertoo huomanneensa rasismin vasta kun alkoi seurustella maahanmuuttajan kanssa.

– Silloin minua alettiin varoitella, että joudun perhehelvettiin islaminuskoisen miehen takia. Kun tyttäreni halusi muuten vaan pitää huivia päässä, kyseltiin, pakottaako mies siihen.

Lisää lempääläläisten ajatuksia rasismista ja meksikolaisnaisen pahoinpitelystä sunnuntain Aamulehdessä. Lue myös Asiat-liitteen juttu rasistisesta nettikommentoinnista ja sanavapaudesta.
__________________________________

Aamulehti: Perheenäidin kimppuun hyökättiin Lempäälässä

Meksikolaissyntyinen perheenäiti ei tunne enää oloaan turvatuksi kodissaan Lempäälässä. Hänen kimppuunsa on hyökätty hänen kotinsa lähistöllä omakotitaloalueella jo kolme kertaa, eikä poliisilla ole epäiltyjä.

Naisen olkapäässä punoittaa ilkeän näköinen arpi. Merkki kaiverrettiin olkapäähän puolitoista viikkoa sitten ilmeisesti mattopuukolla.

Pahoinpitely tapahtui, kun nainen käveli bussipysäkille viime viikon tiistaina 17. toukokuuta.

– Kävelin naapureideni ohi mäkeä alas. Sitten pimeni, nainen kertaa.

Hän havahtui kadulta muistinsa menettäneenä. Käsilaukusta löytyi kännykkä ja hän soitti ensimmäisenä luettelossa olleeseen numeroon. Numerosta vastasi ystävä, ja apua saatiin hälytettyä.

Ambulanssissa nainen näki välähdyksen siitä, kuinka joku puri häntä. Kädestä löytyi puremajäljet. Toisessa välähdyksessä näkyi mattopuukko. Silloin nainen huomasi, että hänet on merkitty.

Kolme aiempaa tapausta

Naisen päälle on hyökätty kodin läheisyydessä jo kolme kertaa. Ensimmäinen hyökkäys tapahtui kaksi vuotta sitten.

Nyt perheenäiti elää pelossa, eikä uskalla poistua kotoa yksin. Perhe ei haluaisi muuttaa pois rakkaasta kodistaan, mutta näyttää, ettei muuta keinoa ole.

Nainen huomauttaa, että hänen mielestään Suomen kansa ei ole rasistinen, vain yksilöt ovat. Ja se on maasta riippumatonta.

Meksikon Suomen suurlähettiläs Agustin Gutierrez Canet on ottanut yhteyttä Pirkanmaan poliisiin, jotta kaikki mahdollinen tehtäisiin syyllisten kiinni saamiseksi. Canet ei ole kuullut, että Suomessa asuville noin 300:lle meksikolaiselle olisi koskaan aiemmin tapahtunut vastaavaa.

Näitkö?

Pirkanmaan poliisi toivoo tapauksesta silminnäkijähavaintoja Lempäälän poliisiasemalle numeroon 071 7848090. Pahoinpitely tapahtui 17. toukokuuta kello 12.30–13.50 Sääksjärvi–Paunu–Höytämö-alueella. Pahoinpidelty nainen on tummahiuksinen ja alle 160 senttiä pitkä. Hänellä oli tapahtuma-aikaan mukanaan vihreä käsilaukku ja yllään farkut ja punainen paita.