Salon Seudun Sanomat, pääkirjoitus: Kynnys ylittyi Salon talkkarikohussa 14.9.2011
Salon omakotiyhdistyksen talkkarijupakasta kehkeytyi kouriintuntuva esimerkki kotimaisen ilmapiirin tilasta ja sen muutoksista.
Omakotiyhdistys irtisanoi pestaamansa talkkarin, koska osa asiakkaista ei halunnut ottaa tätä töihin kuultuaan, että hän on maahanmuuttaja ja musta (SSS 6.9.).
Tapauksesta nousseen valtakunnallisen keskustelun jälkeen talkkarin työsuhde solmittiin uudelleen. Se oli hyvä ja sivistynyt ratkaisu.
JUPAKKAA ja sen taustailmiötä voi pohtia monesta näkökulmasta.
Suomen henkinen ilmapiiri on viime vuosina eurooppalaiseen tapaan koventunut. Syitä lienee monia, mutta mielialoihin vaikuttaa keskeisesti ainakin heikentynyt ja epävarma taloustilanne. Kasvanut taloudellinen eriarvoisuus nakertaa kansalaisten yhdenvertaiselta kohtelulta pohjaa.
Internetin valvomattomat ja nimettömät keskusteluareenat ovat poistaneet pidäkkeitä nopeasti ja valitettavan monilta.
Äänekäs mutta todennäköisesti varsin pieni osa kansalaisista viittaa nyt kintaalla tavanomaiselle sivistykselle ja hyville käytöstavoille. Näiden kansalaisten käymissä nettikeskusteluissa suolletaan avoimesti madonlukuja maahanmuuttajille. Kieleen on muotoutunut vihapuheen käsite.
Omakotiyhdistys teki tässä ilmapiirissä alun perin ennakkoluulottoman päätöksen pestatessaan tumman talkkarin. Ihonväriin ja maahanmuuttajuuteen perustuva reaktio tuli sitten osalta jäsenistöä nopeasti, ja yhdistyksen hallitus alentui irtisanomispäätökseen.
Voi perustellusti kysyä, olisiko näin avointa syrjintäreaktiota rohjettu ilmaista vaikkapa vain viisi vuotta sitten. Nyt uskalletaan sanoa päräyttää, mitä ajatellaan – tai oikeammin: mitä vaiston ja epämääräisen pelon kautta tunnetaan.
TALKKARIASIA antoi kuitenkin myös lohtua ja valoa. Näyttää siltä, että irtisanomisessa ylitettiin jokin kynnys. Tähän asti hiljaa pysytelleet aktivoituivat.
SSS:n sivujen nettikeskusteluun samoin kuin lehden tekstaripalstalle lähetettiin ennätysmäisesti kannanottoja. Valtaosassa paheksuttiin rasistisia reaktioita yleensä ja talkkarin irtisanomista erityisesti. Julkaistut tekstit kuvaavat saapuneen materiaalin jakaumaa; todella suuri enemmistö koki irtisanomisen epäoikeudenmukaiseksi.
EETTISEN omantunnon tulisi kolkuttaa silloin, kun toista ihmisryhmää aletaan pitää enemmän ihmisinä kuin toista.
Ihmisyyden perusasiat – inhimillisyys ja hyvyys – eivät ole muuttuneet.
Demokratian periaatteet pätevät: kansalaisten yhtäläiset oikeudet ja vaikuttamismahdollisuudet on taattava.
Vastuu on lopulta jokaisen yksilön. Hyvään suuntaan edetään, jos ihmiset suojelevat itsessään asuvaa myötätuntoa ja kieltäytyvät hyväksymästä pimeää puoltaan.