Suomenmaa, pääkirjoitus: Eripura oireilee Soinin riveissä 16.9.2011
Ykkösen aamu-tv: Timo Soini yrittää pitää joukkonsa kurissa (video, 10 min)
Kansanedustaja Jussi Halla-ahon onneton nettikirjoitus, jossa hän piti sotilasvallankaappausta ja panssareita ratkaisuna Kreikan ongelmiin, nosti perussuomalaisten ryhmän erimielisyydet julkisuuteen.
Eilen puheenjohtaja Timo Soini joutui antamaan periksi Halla-ahon kannattajille, jotta hän olisi välttynyt arvovaltatappiolta ja välirikolta. Soini oli julkisuudessa luvannut erottaa Halla-ahon eduskuntaryhmästä kuukaudeksi, mutta ei saanut tahtoaan läpi. Eduskuntaryhmä ei totellutkaan enää puolueen puheenjohtajaa sokeasti. Kapina vältettiin, kun rangaistus lyhennettiin kahteen viikkoon. Välikohtaus saattaakin osoittaa, että mitä enemmän kokemusta uudet perussuomalaiset kansanedustajat saavat, sitä vaikeampi heitä on paimentaa.
Soinin keskiviikkona antamista lausunnoista saattoi päätellä, että hän alkaa olla jo koko lailla täynnä halla-aholaisten käytöstä. Uusin temppu eli Halla-ahon kirjoitus mustasikin koko puoluetta, johon kohdistuu mielenkiintoa myös ulkomailla. Joutuihan Soini joutui puolustautumaan yllättäviä kysymyksiä vastaan äsken Pietarissakin.
Halla-ahon kirjoitus oli huonoa mainosta myös Suomelle. Viesti levisi nopeasti ulkomaille. Kreikassa sitä siteerattiin laajasti. Lisämerkitystä se sai, kun Halla-aho on myös eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtaja. Maailmalla tiedetään hyvin Suomen onneton vakuuspolitikointikin.
On tärkeää, että Halla-ahon asemasta hallintovaliokunnan puheenjohtajana keskustellaan myös, vaikka nykyiset eduskunnan pelisäännöt eivät annakaan juuri mahdollisuutta vaikuttaa asiaan. Perussuomalaisten eduskuntaryhmä ei asiaan puuttunut, eikä Halla-aho aio itse erota vapaaehtoisesti. Mutta kuulostaa perin erikoiselta, jos valtakunnan sisäisestä turvallisuudesta vastaavan valiokunnan puheenjohtaja pitää sotilasvallankaappausta ja väkivaltaa kelpo keinoina talouden tasapainottamiseksi – vaikkakin tällä kertaa kaukana kotimaasta.
Halla-ahon kirjoitus antaa aiheen puuttua suomalaisten Kreikka-puheisiin laajemminkin. Ne ovat olleet usein tarpeettoman loukkaavia. Poliitikotkin ovat syyllistyneet tyhmiin vertauksiin ja muuhun kielenkäyttöön.
Kreikka ja monet muutkin maat ovat eläneet yli varojensa. Tavallista kreikkalaista tästä ei pidä kuitenkaan ivata. He ovat samanlaisia ”peruskansalaisia” kuin muidenkin maiden ihmiset. He ovat vain äänestäneet ja sitten eläneet niiden nuottien mukaan, jotka päättäjiksi valitut ovat määränneet.
Talousvaikeudet ovat taitamattoman politiikan syytä. Siitä ovat vastuussa hallitukset ja talouselämän johtajat. He ovat tehneet vääriä päätöksiä, luottaneet virheellisiin ennustuksiin ja vältelleet ikäviä ratkaisuja.
Mutta niin Kreikassa kuin muuallakin talouden virheet maksatetaan niillä, jotka ovat vähiten voineet suuntaan vaikuttaa – tavallisilla kansalaisilla. Peruskreikkalaisten palkkoja ja eläkkeitä leikataan, työaikaa pidennetään, veroja kiristetään ja palveluja heikennetään.
Solidaarisuutta heille pitäisi osoittaa eikä ivapuheita.
________________________________
Suomenmaa: Pentti Manninen: Milloin vilahtaa natsikortti?
Perussuomalaisten Jussi Niinistö sai muutamat edustajatoverit hiiltymään arvostellessaan eduskunnassa presidentin vallan kaventamista ja sen perustelemista ylevästi parlamentarismilla.
¬-Nykyään kun kuulenkin sanan parlamentarismi, niin sanotusti poistan varmistimen. Epäilykset heräävät heti, edustaja livautti.
Niinistön mielestä parlamentarismista on poliittisessa kielenkäytössä tehty iskusana, kun halutaan vähentää suoraa kansanvaltaa, siis myös suoralla kansanvaalilla valitun presidentin valtaa.
SDP:n Kari Rajamäki ja Ilkka Kantola tulkitsivat järkyttyneinä, että Niinistö poistelee varmistinta aseesta, kun puhutaan parlamentarismista. Rajamäen mukaan tämä on musta varjo 1930-luvulta.
Filosofian tohtori Niinistö, puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, luki demarikaksikolle uudestaan kiistellyn kohdan korostaen, että ”en sanallakaan maininnut asetta, vaan käytin vanhaa tuttua sanontaa”.
-Ja jos tämä ei mennyt perille, tulen näyttämään edustaja Rajamäelle ja edustaja Kantolalle niin sanottua natsikorttia kaikessa ystävyydessä.
Natsikortti pysyi kuitenkin Niinistön povitaskussa. Se on pelikortti, jonka kulmissa on hakaristi, ja hahmona yhden Aatun tukka ja viikset.
Väittelyn kuulemma voittaa aina, kun syyttää toista natsiksi tai vetää natsikortin esiin. Vastapuolen inttäminen loppuu siihen.
Eduskunnan puhemies joutuu nyt aprikoimaan, olisiko natsikortin vilautus salissa edustajalle kuuluvaa vakaata ja arvokasta käytöstä.
____________________________________
Etelä-Suomen Sanomat, pääkirjoitus: Maahanmuuttokina harhateillä
Perussuomalaisten kannatuksen nousu on saanut Suomessa aikaan ennen näkemättömän jaottelun. Ihmiset, jotka pitävät itseään valistuneina, kieltäytyvät näkemästä minkäänlaista ongelmaa maahanmuutossa. Niin kutsutut maahanmuuttokriitikot näkevät jokaisen ei-eurooppalaisen maahanmuuttajan uhkana isänmaalle, ainakin jos puhutaan somalista.
Julkisuudessa ei käydä oikeaa vuoropuhelua. Eri mieltä olevat kaivautuvat poteroihinsa, kieltäytyvät kuuntelemasta mitään, mitä vastapuolella on sanottavana, ja näin ollen pysyvät erimielisinä maailman tappiin saakka.
Monet maahanmuuttokriitikot sanovat olevansa realisteja. Samalla he sulkevat automaattisesti pois sen, että maahanmuuttomyönteisellä voisi olla hyvä todellisuudentaju. Erilainen mielipide on aina epärealistinen.
Kilpailevien näkemysten kannattajat ovat kehittäneet automaattisen solvausreaktion. Vastapuolen nimen mainitseminen aiheuttaa tuhahtamisia ja silmien pyörittelyä. Perussuomalaiset syyttävät eliittiä, valtiovaltaa ja ituhippejä salaliitosta, jossa pimitetään ulkomaalaisten rikostilastoja, ja jossa niistä ei keskustella avoimesti. Anti-persut syyttävät perussuomalaisia vieraanpelosta ja epärealistisista yleistyksistä. Veikkaisin, että kumpikin osapuoli on omalla tavallaan oikeassa.
Keskustelua käydään täysin eri arvopohjilta. Ne, jotka suhtautuvat maahanmuuttoon positiivisesti, kertaavat lehdistössä arvojaan ennakkoluulottomuudesta ja ihmisoikeuksista. Nämä puheenvuorot eivät kuitenkaan juuri koskaan huomioi niitä, joilla on pelko maahanmuuttajien suhteettoman suuresta rikollisuudesta, huoli ongelmien kasvamisesta Keski-Euroopan mittoihin ja epäilys, että kotouttamisen kulut ovat pohjaton kaivo.
Toinen ääripää sanoo, että kaikki somalit pitäisi saada pois maasta, koska heidän kontoltaan löytyy suhteettoman paljon raiskauksia kantaväestöön verrattuna. Toinen ääripää leimaa vastaavan rasismiksi ja kieltäytyy keskustelemasta koko asiasta junttien kanssa.
Tietyissä piireissä on tabu edes vihjata, että useissa Keski-Euroopan maissa on hankaluuksia maahanmuuton ja sopeutumattomuuden kanssa. Eräs asianajajaksi opiskeleva nuorimies totesi minulle närkästyneenä, että Angela Merkelin taannoinen lausunto eurooppalaisen maahanmuuttopolitiikan epäonnistumisesta oli täysin asiaton. Totesin tyynesti, ettei se ole millään tavalla asiaton, vaan Merkel nosti kissan pöydälle. Sain vastaani hämmentyneen tuijotuksen.
Ei ole rasismia kritisoida selviä ongelmia, joita sopeutumattomuudesta syntyy. Asiaa ei pitäisi lakaista maton alle kaikessa hiljaisuudessa. Toisaalta maahanmuuttoa überkiihkeästi vastustavat voisivat pitäytyä asiallisessa puheessa, jolloin heidät voisi ottaa vakavasti. Niin kauan kun pysyy asiallisena, oma viesti menee yleensä perille.
Tällä hetkellä vastapuolet eivät juurikaan perehdy tosissaan toistensa perusteluihin, vaan ne heitetään automaattisesti nurkkaan arvottomina. Juntteja ja hölmöjä mahtuu kuitenkin joka ryhmään. On helppo ruoskia itsensä vihaiseksi lukemalla älyvapaata vastapuolen kirjoittelua. Tällöin koko ryhmä kuitenkin leimautuu juuri tämän älyvapaan kirjoitelman mukaan, ja vastapuolen maltillisen enemmistön huolenaihe jää käsittelemättä.
Erilainen mielipide on aina epärealistinen
____________________________________
Turun Sanomat, pääkirjoitus: Puolueen yhtenäisyys koetuksella
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on suhtautunut pitkämielisesti sopivaisuuden rajoja rikkoviin puolueväen puheisiin ja törmäilyihin. Kansanedustaja Jussi Halla-ahon kohdalla kärsivällisyyden malja kuitenkin lopulta ja aiheellisesti täyttyi.
”Juuri nyt Kreikkaan tarvittaisiin sotilasjuntta, jonka ei tarvitsisi välittää suosiostaan ja joka voisi panna lakkoilijat ja mellakoitsijat kuriin panssarivaunuilla.” Siinä eurokriisin ratkaisumalli, jota Halla-aho esitteli internetin Facebook-sivullaan keskiviikkona.
Muukalaisvastaisuudesta tunnettu Halla-aho lavensi kannanottojensa reviiriä demokratian halventamisen puolelle. Tohtoritutkinnon suorittanut kansaedustaja osoitti täyttä tietämättömyyttä tai räikeää piittaamattomuutta tapahtumista, jotka seurasivat vuoden 1967 sotilasvallankaappausta Kreikassa.
Soinin mukaan ”kansanedustajan virassa tällaisia ei voi sanoa, tai jos sanoo, on väärässä porukassa” (HS 15.9.). Ikävä vain, että suu usein puhuu juuri sitä, mitä aivot ajattelevat.
Erottaessaan Halla-ahon kahden viikon määräajaksi perussuomalaisten eduskuntaryhmä puolitti puheenjohtajansa tahdon. Alunperin Soini esitti kuukautta. Sille Soini ei kuitenkaan mahda mitään, että Halla-aholla on edelleen tukijoita, joiden arvaamattomuudessa itää ryhmän ja jopa koko puolueen hajoamisen siemen.
Vakaus ja ennakoitavuus ovat olleet suomalaisen parlamentarismin vahvuuksia jo pitkään. Kevään ”jytkyvaalien” jälkeen tilanne on pahaenteisesti muuttumassa.
Ensin maahan rakennettiin toimintakykyistä enemmistöhallitusta kuin Iisakin kirkkoa. Sitten vasemmistoliiton eduskuntaryhmästä erkani kaksi edustajaa protestiksi hallitukseen menosta. Ja nyt vaalit voittanut oppositiopuolue natisee liitoksissaan.
Puuttuu enää, että kokoomuksen ja Sdp:n hallitussukset menevät ristiin.
_______________________________________________
Aamulehti: Kommentti: Toni Viljanmaa: Viekas Halla-aho pelaa kielipeliä sekavilla viesteillään
Näppäimistönsä takaa suosioon nousseen Jussi Halla-ahon luulisi tarkkailevan omaa hiirisormeaan, jos mies joutuu jatkuvasti selvittelemään tarkoitusperiään tyyliin ”En oikeasti...”, ”Yritin sanoa...”, ”Kirjoitukseni oli tarkoitettu...” tai ”Media mustamaalaa...”.
Poliitikon viestin pitää olla selvä, jos hän haluaa johonkin vaikuttaa. Eri asia on, jos hän kokee tulleensa valituksi Arkadianmäelle vain pelaamaan jonkinlaista filosofian tohtorin kielipeliä. Se voi hyvin olla mahdollista, niin kuin säyseän siviilipalvelusmiehen vaatimus aggressiivisesta sotilasjuntasta.
Sekavaa on ollut reagointi myös Halla-ahon kannattajien Hommafoorumilla. Kuten eräs nimimerkkikirjoittajista huomautti, osa hommalaisista pitää ”täytenä asiapuheena” sitä, että tankit jyräisivät kreikkalaiset Ateenan kaduilla. Toiset taas pitävät sitä ”hyvänä läppänä”, mustana huumorina. Ei tainnut mennä Halla-ahon viesti perille edes omille kannattajille?
Muistumat sotilasjuntasta ovat sinänsä tulleet monille mieleen Kreikan mellakoita katsellessa. Kansanedustaja Osmo Soininvaara (vihr) epäili jo jonkin aikaa sitten, että tien päässä voi häämöttää kenraalien vallankaappaus.
Viekkaan oloinen Halla-aho on Timo Soinille vaikeampi pala purtavaksi kuin vaikkapa toinen möläyttelijä Teuvo Hakkarainen. Soinin ärsytyskynnys on nähtävästi ylittynyt pitkän ajan kuluessa. Hän päätti toimia ennen kuin puoluesihteeri Mikael Jungner (sd) tai joku muu vaatii taas ”persujen” kurissa pitämistä.
Soinin ilmeestä näki, että oman ryhmän vastalauseet ottivat koville. Kurinpalautus oli silti onnistunut, vaikka hän joutui antamaan pari viikkoa periksi. Koirakoulu näkyi menneen perille, sillä Halla-aho näytti katuvaisen nöyrältä. Näyte isällisestä ojennuksesta antanee vauhtia myös Soinin todennäköiseen presidentinvaalinkampanjaan.
____________________________________________________
Aamulehti: Kansanedustaja: ”En ole halla-aholainen!”
Tutkija Rauli Michelson on luonnehtinut eri lehtien jutuissa kurikkalaista perussuomalaisten kansanedustajaa Vesa-Matti Saarakkalaa ”halla-aholaiseksi”.
– En tiedä, mihin tutkija perustaa väitteensä, mutta minä henkilökohtaisesti kiistän sen. Koen olevani itsellinen eteläpohjalainen perussuomalainen, jonka luonne ei taivu olemaan kenenkään hännystelijä, Saarakkala ilmoittaa.
Saarakkala sanoo, että hän on ollut perussuomalaisten jäsen vuodesta 2001 eikä hän kuulu mihinkään ryhmittymiin.
– Eikä sellaisia mielestäni ole edes olemassa puolueessani.
Saarakkala sanoutuu täysin irti Jussi Halla-ahon keskiviikkoisista Facebook-kirjoitteluista ja tuomitsee ne jyrkästi.
– Viestin sisältö ei ole sellainen, minkä perussuomalaiset voivat hyväksyä. Selvästi Jussi Halla-aho on toiminut huonosti, Saarakkala sanoi eilen.
Tänään perjantaina hän kertoo olevansa ryhmänsä päätöksen takana erottaa Halla-aho kahdeksi viikoksi.
– Olin valmis hyväksymään myös kuukauden erottamisen ilmoittamalla asiasta ennen ryhmäkokousta puolueen puheenjohtajalle.
_____________________________________________
Helsingin Sanomat: Timo Soini vaati uhmaajiaan astumaan esiin
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini edellytti avointa äänestystä Jussi Halla-ahon erottamisesta, jos puolueen eduskuntaryhmä ei olisi tukenut yksimielisesti Soinin ehdotusta.
Vaatimus merkitsi, että Soinia uhmaavien olisi pitänyt astua esiin.
"Minä en pidä nimimerkkikirjoittelusta enkä siitä, että puhutaan kahdella kielellä. Kun puheenjohtaja näyttää korttinsa, on muidenkin näytettävä omansa", Soini sanoo HS:lle. Ennen torstain ryhmäkokousta julkisuudessa epäiltiin yleisesti perussuomalaisten yhtenäisyyttä.
Kohu käynnistyi keskiviikkona Halla-ahon Facebook-päivityksestä. Siinä eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajanakin toimiva Halla-aho kirjoitti, että Kreikkaan tarvittaisiin sotilasjuntta talouspäätösten läpiviemiseksi.
Samana päivänä Soini sanoi aikovansa esittää Halla-aholle kuukauden mittaista erottamista eduskuntaryhmästä. Ennen torstain kokousta Soini puolitti jäähyn pituuden kahteen viikkoon.
Perussuomalaisjohtaja ei myönnä perääntyneensä, vaikka useat puoluetoverit ehtivät arvostella kovaa rangaistusehdotusta.
"Kun minä johdan, niin minulla on suunnitelma eikä siihen käytäväpuheet paljon vaikuta", Soini sanoo HS:lle.
Soini ei halua puhua Halla-ahon kirjoituksen yksityiskohdista.
"Tämä oli luottamusäänestys eikä mikään tekstianalyysi."
Soini kertoo halunneensa punnita ryhmän luottamusta sekä Halla-ahoon että itseensä.
_____________________________________________
Uusi Suomi: Halla-aho sai tukijan: ”Arvoton näytelmä”
Kansanedustaja Jussi Halla-ahon (ps.) rankaiseminen kahden viikon potkuilla ja julkisella kohulla on Venäjän tutkijan Timo Vihavaisen mielestä "absurdi näytelmä".
Vihavainen astuu Uuden Suomen Puheenvuorossa tiukasti Jussi Halla-ahon kannalle siinä, mitä kansanedustaja saa sanoa vaikkakin julkisessa Facebook-profiilissa.
- On aivan turhaa edes todistella, miten absurdia on kieltää historiallisten paralleelien ja ajatuskokeiden julkinen esittäminen, saati niiden esittäminen kaveripiirissä, jossa itse kukin on vapaaehtoisesti mukana, Vihavainen kirjoittaa.
- Kyseessä on yksinkertaisesti arvoton näytelmä, jossa käytetään aseena sitä tekosyytä, joka käteen sattuu.
Tutkijan mielestä Halla-ahon Kreikka-kommenttia paheksuneet poliitikot ja toimittajat pyrkivät omaa etuaan ja ajatusmaailmaa ajaakseen rajoittamaan kansanedustajan sananvapautta.
- Näinä poliittisen korrektiuden aikoina sananvapaus ei ole enää korkeassa kurssissa ja toimittajat ovat ensimmäisinä sitä kaventamassa, takaahan tämä hovikelpoisuuden niin sanotuissa älymystöpiireissä, Vihavainen ryöpyttää.
- Ajatusleikkien täytyy demokratiassa aina olla sallittuja joka ainoalle kansalaiselle.
Lue Timo Vihavaisen koko kirjoitus Uuden Suomen Puheenvuorosta.
_____________________________________________
YLE Aamu-tv: Jälkiviisaat: Halla-ahon päivitykset ja Risto E. Penttilä
Jälkiviisaat keskustelivat Aamu-tv:ssä perussuomalaisten Jussi Halla-ahon Facebook päivityksestä ja Risto E.J Penttilän uraratkaisusta. Keskustelijoina olivat Jeanette Björkqvist, Jan Erola ja Matti Parpala.
Jälkiviisaat pulppusivat innostuneena perussuomalaisten ympärillä pyörineen kohun ympärillä.
- Huumori on vaikea laji, Jeanette Björkqvist totesi ja kehotti Jussi Halla-ahoa luopumaan huumorista, jos hän ei osaa sitä käyttää.
Matti Parpalaa ärsytti Halla-ahon vastuuttomuus mediassa.
- Kyllä kansanedustajan pitäisi ymmärtää oma roolinsa, Parpala totesi.
Jan Erola odottaa, että Halla-aho tajuaisi median ja koko maan seuraavan hänen toimiaan.
Björkqvist ei ymmärtänyt, miksi mediaa syytetään perussuomalaisten hajaannuksesta.
- Ei media istu odottamassa, että perussuomalaiset hajoaisivat kahteen ryhmään, Björkqvist tuhisi.
- Perussuomalaiset on aika hajanainen ryhmä, Parpala totesi ja pohti, aikooko Halla-aho perustaa oman ryhmän?
____________________
Iltalehti: IL-erikoishaastattelu: "Olen rääväsuu"
Erotettu Jussi Halla-aho sanoo poliitikoksi oppimisen olevan kivuliasta.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmästä kahdeksi viikoksi erotettu kansanedustaja Jussi Halla-aho suhtautuu potkuihinsa viileän rauhallisesti.
- Nyt kun asiasta ei ole enää mitään uutta nyhdettävissä irti, se painuu takaisin omiin mittasuhteisiinsa, Halla-aho sanoo Iltalehdelle.
Saiko Facebook-kohu mielestänne liian suuret mittasuhteet?
- Meillä on täällä eduskunnassa tehty juuri varsin suurta perustuslakimuutosta, jossa ollaan siirtämässä valtaa Brysseliin, mutta eihän se ketään kiinnosta. Suurempi ongelma on se, mitä joku Halla-aho kirjoittaa Facebook-päivityksissään.
- Tietenkin voin syyttää itseäni. Minun on vähän vaikea oppia sitä, että en voi tässä asemassa kirjoittaa ja puhua toiseen tyyliin yksityishenkilönä ja toiseen tyyliin kansanedustajana.
Mikä oppimisessa on niin vaikeaa? Miten Halla-aho aikoo jatkossa kirjoitella Facebookissa ja blogissaan? Oppiko mies kohusta mitään? Muun muassa näihin kysymyksiin Jussi Halla-aho vastaa perjantain 16.9.2011 Iltalehdessä.