Svenska YLE: "Ingen mänsklig rättighet att bli publicerad" 1.9.2011
Terrordåden i Norge har troligen bidragit till att allt fler ansvariga utgivare börjat inse att de faktiskt har ett ansvar för vad som publiceras på nätet, säger Sveriges tidigare pressombudsman Yrsa Stenius.
Allt fler medier framför allt i Norden har efter händelserna i Norge börjat höja tröskeln för kommentarer på sina webbsajter.
Stenius påpekar att den norska massmördaren Anders Behring Breivik uppenbarligen levde i en nätbubbla av hat och att de ansvariga utgivarna kommit fram till att de inte vill medverka till att en sådan atmosfär kan uppstå på de nätfora de själva kan kontrollera.
Åtstramningen är ett tecken på att utgivarna börjat uppfatta vildvuxenheten i nätdebatterna som ett problem och att man har ett ansvar, säger hon. Man har plötsligt blivit varse att ord faktiskt kan leda till fruktansvärda handlingar. Det har vi kanske vetat i alla tider men inte riktigt insett, befarar Stenius.
I nätdebattens barndom var det många medier som släppte debatten helt fri med hänvisning till yttrandefriheten och att friheten på nätet hade ett egenvärde i sig. Men väldigt många gick tillbaka till moderering, eftersom de inte ville ha den skiten som flöt in, framhåller Stenius.
Varför ska folk inte behöva stå för sina ord?
Yttrandefriheten är ett överordnat värde i en västerländsk demokrati, fastslår den tidigare pressombudsmannen. Men hon frågar sig vad det är i yttrandefriheten som säger att vi inte ska stå för vad vi säger. Dessutom är det ett evigt dilemma hur man beaktar både yttrandefriheten och kraven på hänsyn för att inte skada enskilda och samhället, påpekar hon.
Det är en mänsklig rättighet att ha en åsikt, men inte att få den publicerad, kommenterar redaktionschef Jonas Jungar vid Svenska Yles nyheter. Yrsa Stenius håller med. Det finns kriterier på vad som är en anständig offentlighet och alla åsikter är inte lika goda, säger hon.
Anser man att alla judar ska avlivas är det i förhållande till det värdesystem vi står på i västerlandet inte en lika god åsikt som att företräda tolerans, säger Stenius.
Hon framhåller att det krävs professionalitet att sålla i debatten i det offentliga rummet. Det har redaktörer gjort i alla tider för att skilja agnarna från vetet. Webben har medfört en revolution i offentlig debatt, men vi har nu ännu mer behov av professionell överblick, framhåller Yrsa Stenius.