YLE Etelä-Karjala: Tutkija: Rasismi on ymmärrettävä tapa reagoida 13.9.2011
Venäjän ja Suomen suhde on aina ollut monimutkainen ja vaikea asia, varsinkin rajanpinnassa asuville. Viime viikolla keskusteluissa nousi jälleen esiin venäläisvastaisuus. Venäjän tutkimuksen professori ja kirjailija Timo Vihavainen pitää konflikteja väistämättöminä vieraan kansanosan kasvaessa nopeasti.
Pitkästä yhteisestä historiasta huolimatta Suomen ja Venäjän välillä on aina ollut poikkeuksellisen jyrkkä kulttuuriraja. Venäjän tutkimuksen professori Timo Vihavainen on kirjoittanut kirjan Itäraja häviää -Venäjän ja Suomen kaksi vuosisataa. Kirja kuvaa laajassa mittakaavassa suomalaisten ja venäläisten suhdetta.
- Pitkässä linjassa suhdettamme kuvaa parhaiten erillisyys. Siis pyrkimys karttaa liiallista lähentymistä, Vihavainen kuvaa.
Tämä on onnistunut kohtuullisen hyvin viime vuosiin asti. Sotien jälkeen Suomen asukasluvusta alle promille oli venäläisiä. Nykyisin se on noin prosentin luokkaa. Vihavaisen mukaan on oikeastaan käsittämätöntä miten hyvin naapurikansat ovat pysyneet erillään, ottaen huomioon, että olimme sata vuotta myös samaa valtiota.
- Tämä on ollut aika erikoinen tila. Tällaista ei varmaan ole ollut missään muualla maailmassa, Vihavainen arioi.
Kanssakäymisen esteenä ovat olleet uskonto-, kieli- ja kulttuurierot.
Sodalla ei suurta merkitystä
1800-luvulla rajan yli oli paljonkin yhteistyötä. 1900-luvun alussa venäläisvastaisuus nosti päätään, koska kansallisesti ajatteleva suomalainen eliitti pelkäsi venäläistymistä. Talvisodan taakkaa Vihavainen ei pidä merkittävänä osana venäläisvastaisuudessa.
- Historia muotoillaan aina tarpeen mukaan. Nostetaan esiin niitä asioita, joita luullaan tarvittavan ja unohdetaan toisia tarkoituksella.
Kapinointi normaali reaktio
Vihavainen pitää Etelä-Karjalassa päätään nostanutta rasismia tavallisena ja täysin normaalina reaktiona.
- Venäläisten määrä Suomessa on lyhyessä ajassa kymmenkertaisunut, joten olisi kai hämmästyttävää, ellei minkäänlaisia komplikaatioita syntyisi.
Vihavaisen mukaan minkä tahansa ulkomaalaisryhmän kasvaessa huomattavaksi, on vakavat konfliktit melkein varmoja.
- Näin on tapahtunut aina kaikkialla. On vaikea sanoa mikä se raja on, mutta kohtuullinen määrä vieraan kansan edustajia vain rikastuttaa kulttuuria, hän sanoo.
Imatralla venäläisten omistamiin asuntoihin tehtyjä murtoja Vihavainen epäilee nuorison huliganismiksi.
- Kaikenlaista huliganismia on aina ollut ja tulee olemaan. Itse ajattelen, että kysessä on alaikäisten tai ainakin henkisesti alaikäisten huliganismia.
Positiivinen kehitys
Vihavaisen mukaan nyt eletään hyvin suuren murroksen aikaa. Raja on auennut ja kulttuuriraja on madaltunut. Kansojen kosketuspinta on aivan toisella tasolla kuin aikaisemmin.
Hänen mielestään tulevaisuus ei riipu pelkästään meistä itsestämme vaan Venäjä on avainasemassa.
- Luulen, että tässä on mahdollisuudet erittäin myönteiseen kehitykseen. Jos se on kielteistä, niin ei sille tässä vaiheessa liene kovin paljon tehtävissä, Vihavainen sanoo.