perjantai 8. maaliskuuta 2013

Yle: Turvapaikanhakijat joutuvat etsimään itselleen asuntoja

Yle: Turvapaikanhakijat joutuvat etsimään itselleen asuntoja 8.3.2013
Maahanmuuttoviraston tiedote: Yhä useampi vastaanottokeskuksen asukas etsii itse itselleen asunnon kuntapaikkojen puuttuessa

Yhä useammat etsivät itselleen asunnon, koska heille ei ole osoitettu kunnista majoituspaikkoja. Vastuu on alueellisilla ELY-keskuksilla.

Turvapaikanhakijoille ei löydy Suomen kunnista asuntoja riittävän nopeasti. Maahanmuuttoviraston mukaan viime vuonna lähes 1 300 oleskeluluvan saanutta etsi asunnon omatoimisesti, kun edellisvuonna heitä oli 1 100.

Vastaanottokeskuksissa odotti viime vuonna kuntapaikkaa joka kuukausi noin 400 oleskeluluvan saanutta. Määrä kaksinkertaistui vuodesta 2011.

Turvapaikkaa hakeneita oli lähes saman verran kuin edellisvuonna eli noin 3 100. Aiempina vuosina heitä on ollut tätä enemmän, minkä vuoksi majoituspaikkoja on vähennetty.

Maahanmuuttoviraston mukaan turvapaikanhakijoiden pitäisi päästä omaan asuntoon kuntiin mahdollisimman pian oleskeluluvan myöntämisen jälkeen. Vastuu on alueellisilla ELY-keskuksilla, jotka neuvottelevat kuntien kanssa henkilöiden vastaanottamisesta.

Vuonna 2012 turvapaikanhakijoita oli yhteensä kirjoilla noin 4 000. Heistä 2 900 asui vastaanottokeskuksissa tai ryhmäkodeissa. Yksityismajoituksessa oli noin 1 100 henkilöä.

__________________________________

Maahanmuuttoviraston tiedote: Yhä useampi vastaanottokeskuksen asukas etsii itse itselleen asunnon kuntapaikkojen puuttuessa

Vuonna 2012 vastaanottojärjestelmässä oli kirjoilla yhteensä noin 4 000 turvapaikanhakijaa, joista alaikäisiä ilman huoltajaa saapuneita oli 120. Hakijoista 2 900 asui vastaanottokeskuksissa tai ilman huoltajaa Suomeen saapuneille tarkoitetuissa ryhmäkodeissa. Yksityismajoituksessa asui noin 1 100 henkilöä, mikä on yli 20 prosenttia turvapaikanhakijoista.

Vuonna 2012 vastaanottokeskuksissa odotti kuntapaikkaa joka kuukausi noin 400 henkilöä, joilla oli jo myönnetty oleskelulupa. Määrä on kaksinkertaistunut verrattuna edellisvuoteen, jolloin kuntapaikkaa odotti noin 200 henkilöä joka kuukausi.

Turvapaikanhakijan tulisi päästä asumaan omaan asuntoonsa kuntiin mahdollisimman pian oleskeluluvan saatuaan. Riittävää määrää kuntapaikkoja ei ole kuitenkaan löytynyt. Vastuu kuntiin siirtymisestä on alueellisilla ELY-keskuksilla, jotka neuvottelevat kuntien kanssa pakolaisten ja oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta. Maahanmuuttovirasto tukee omalta osaltaan ELY-keskuksia kuntapaikkojen järjestämisessä.

Oleskeluluvan saaneita on kuntapaikkojen vähäisyyden vuoksi kannustettu hakemaan asuntoa itse. Vuonna 2012 lähes 1 300 oleskeluluvan saanutta muutti omaehtoisesti kuntiin asumaan (2011: noin 1 100).

Majoituspaikkojen määrää vähennettiin edelleen

Vuonna 2012 turvapaikanhakijoiden määrä pysyi lähes samana kuin edeltävänä vuonna (2012: 3 129, 2011: 3 086). Näitä aikaisempiin vuosiin verrattuna hakijoita on ollut vähemmän, mikä näkyy majoituspaikkojen määrän vähenemisenä.

Paikkamäärä on sopeutettu vastaamaan turvapaikanhakijoiden määrää. Vuoden 2012 alussa majoituspaikkoja oli 3 169, vuoden lopussa 3 057. Alaikäisille tarkoitettuja majoituspaikkoja vähennettiin vuoden aikana 233 paikasta 166 paikkaan.

Kesäkuun 2012 lopussa lakkautettiin Kontiolahden, Kontioniemen ja Helsingin Kyläsaaren vastaanottokeskukset. Myös Kontiolahden ryhmäkodin ja tukiasumisyksikön toiminta loppui 30.6.2012.

Tarkempi tilastokatsaus verkossa

Tarkempi katsaus vuoden 2012 vastaanottotoiminnan tilastoista löytyy Maahanmuuttoviraston verkkosivuilta www.migri.fi > Tilastot > Vastaanottotilastot

Ihmiskaupan uhrien auttamisesta vastaa Joutsenon vastaanottokeskus. Aiheesta on tehty erillinen tilastokatsaus, joka löytyy samalta sivulta.