sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Iltalehti: Turvapaikanhakijoita ennätysmäärä Raja-Joosepin asemalle - pyörällä Murmanskista asti?

Iltalehti: Turvapaikanhakijoita ennätysmäärä Raja-Joosepin asemalle - pyörällä Murmanskista asti? 1.11.2015

Tällä viikolla peräti 40 turvapaikanhakijaa on tullut Raja-Joosepin rajavartioasemalle, mistä heidät on viety Rovaniemelle.

Raja-Joosepin rajavartioasema on tällä viikolla ottanut vastaan ennätysmäärän turvapaikanhakijoita idästä.

Raja-Joosepin ylityspaikan vuoropäällikkö Kari Nivan ja Lapin Rajavartioston yleisjohtajan Tomi Tiilikaisen mukaan peräti 40 turvapaikanhakijoita on tullut tällä viikolla Raja-Joosepin rajavartioasemalle.

- Nyt muutaman päivän aikana on tullut ryhmiä enemmän kuin aikaisemmin. Kaikkiaan turvapaikanhakijoita on tullut tänä vuonna meille 48, ja heistä 40 on tullut tällä viikolla. Erillisiä kertoja on ollut 11. Pääsääntöisesti he ovat olleet afgaaneja, palestiinalaisia ja irakilaisia, Niva selvittää Iltalehdelle.

Turvapaikanhakijat ovat tulleet tietojen mukaan Murmanskin kautta.

- He ovat saapuneet polkupyörillä. Heillä on ollut olosuhteiden mukainen vaatetus. He ovat olleet iloisella mielellä, sillä he ovat halunneet tulla Suomeen Venäjän kautta, Niva kertoo.

Tiilikainen kertoo, että parhaillaan selvitellään, kuinka pitkän matkan turvapaikanhakijat taittoivat pyörällä polkien. Pyörät ovat jatkaneet matkaa turvapaikanhakijoiden mukana Rovaniemelle.

Murmanskista Raja-Joosepin rajavartioasemalle on matkaa noin 240 kilometriä, ja matkaan kuluu autolla aikaa kolmisen tuntia.

Lähin majoitus yli 300 kilometrin päässä

Kun turvapaikkahakemukset on otettu vastaan, turvapaikanhakijat kuljetetaan bussilla lähimpään vastaanottokeskukseen.

- Lähin majoitus on Rovaniemen vastaanottokeskuksessa, Niva ja Tiilikainen kertovat.

Raja-Joosepin asemalta Rovaniemelle on yli 300 kilometrin matka, johon pitää varata autolla nelisen tuntia. Tällä viikolla kyytejä Raja-Joosepin asemalta Rovaniemelle on järjestetty viitenä päivänä.

- Isot bussit ovat olleet perjantaina ja lauantaina. Sunnuntaina uusia turvapaikanhakijoita ei ole päivällä tullut yhtään, Niva raportoi.

Nopea kasvu

Tiilikaisen mukaan turvapaikanhakijoiden lisääntyneeseen määrään oli varauduttu jo ennalta. Suunnitelmia oli tehty jo pitkään.

- Tilanne ei päässyt yllättämään. Ihan näin nopeaa kasvua emme tosin ennustaneet, Tiilikainen sanoo.

Lapin Kansa kertoi ensimmäisenä, että viikon aikana Raja-Joosepin turvapaikanhakijoiden määrä on lisääntynyt.