torstai 20. toukokuuta 2010

Anna: Eva Biaudet: Vähemmistövaltuutettu puolustaa heikompia

Anna 20/2010: Eva Biaudet: Vähemmistövaltuutettu puolustaa heikompia 20.5.2010
(kuva1, kuva2)

Raivo yllätti Eva Biaudet'n.

Se tuli niin ennalta-arvaamatta, kesken kaiken, tavallisena arkipäivänä.

Hän istui autossaan, ensimmäisenä jonossa, odottamassa valon vaihtumista vihreäksi, kun joukko skinejä astui edessä kulkevalle suojatielle. Ryhmä ei tehnyt mitään erityistä, vain maleksi ja piti kovaa melua, mutta silti heistä - ajelluista päistä, raskaista maihinnousukengistä ja hihamerkkien koristamista pilottitakeista - uhkui vihaa.

Evan mielessä vilahtivat hänen adoptiopoikansa Davidin kasvot. Pojan, jolle hän oli joutunut opettamaan, että skinejä nähdessä kannattaa siirtyä toiselle puolelle katua. Pojan, joka Evan yllätykseksi joutui kuuntelemaan kaduilla peräänsä huudeltuja haukkumasanoja ihonvärinsä vuoksi.

Tunnekuohu sai yleensä rauhallisen naisen toimimaan. Eva siirsi kätensä töötille ja painoi. Pitkään. Uudelleen ja uudelleen, hämmästelevistä katseista piittaamatta.

[...]

Suomessa on viime vuosina vahvistunut ulkomaalaisvastainen ilmapiiri. Se on johtanut ikäviin lieveilmiöihin, esimerkiksi maahanmuuttoasioista vastaaviin viranomaisiin kohdistuvaan vihakirjoitteluun netissä. Eva Biaudet ei kavahda astumista virkaan, jossa todennäköisyys joutua nimettömien nettivihaajien maalitauluksi on suuri. Itse asiassa se on hänelle, "kukkahattutädiksi" leimatulle maailmanparantajalle, tuttua jo entuudestaan.
- Loukkaavat sanat tuntuvat aina pahoilta. Niihin on vaikea tottua, ja kolmena ulkomaanvuotenani olen nauttinut siitä, etten ole niitä kuullut. Joskus nettikirjoitusten sävy on niin aggressiivista, että pelko liippaa läheltä, mutta sille ei voi antaa periksi, Eva Biaudet sanoo.

Hän tietää, että suvaitsevamman yhteiskunnan rakentaminen on työ, joka vaatii paitsi osaamista, myös rohkeutta.

[...]

- Kansliapäällikkö sanoi minulle, että juuri tähän työhön minulla on aiemman urani perusteella ylivoimainen kokemus ja osaaminen muihin hakijoihin verrattuna, Eva Biaudet toteaa.