perjantai 9. heinäkuuta 2010

Savon Sanomat: Afgaanikurssi aiheutti aivovuodon

Savon Sanomat: Afgaanikurssi aiheutti aivovuodon 8.7.2010
Savon Sanomat: Loikkausriski otetaan aina 9.7.2010

Siviilikriisinhallinnan koulutusta järjestävän Kriisinhallintakeskuksen 500 000 euron koulutusprojekti Afganistanin korkeatasoisille virkamiehille on päättymässä toisin kuin suunniteltiin.

Suomeen kurssille valituista 21 virkamiehestä neljä on hakenut turvapaikkaa Suomesta, yksi kuollut Afganistanissa kurssijaksojen välillä ja yksi siirtynyt tai siirretty toiseen virkaan.

Turvapaikkaa hakeneista miehistä kolme on tärkeissä viroissa olleita syyttäjiä ja yksi poliisi.

Siviilikriisinhallinnan tarkoitus on tukea kriisialueen oman siviilihallinnon organisointia, ei aiheuttaa merkittävää aivovuotoa alueelle, jossa koulutetuista osaajista on jo pulaa.

Pahimmillaan Kriisinhallintakeskuksen kurssin käänne voi johtaa siihen, että EU-maat järjestävät huippuvirkamieskoulutuksetkin jatkossa vain kriisialueella tai aivan niiden naapurimaissa eivätkä tuo koulutettavia EU-alueelle.

- On ikävää, että muutama haki turvapaikkaa ja yksi syyttäjä menehtyi, koulutussuunnittelija Jari Levonen Kriisinhallintakeskuksesta sanoo kokonaisuudesta. Levonen kysyttäessä kuitenkin myöntää.

- Tämä on hankala askel: On korkeampi poliittinen päätös, miten koulutuksia jatkossa järjestään. Voi olla, että järjestämispaikka on vastaisuudessa harkittava toisin.

Korkea-arvoisia koulutettavia

Kriisinhallintakeskus järjesti afgaanipoliisien ja -syyttäjien johdolle koulutuksen, joka esitteli korkea-arvoisille koulutettaville syyttäjien ja poliisien yhteistoiminnan tuloksellisuutta. Kurssilaiset aloittivat itse yhteistoimintakäsikirjan laatimisen.

Suomessa kurssilaiset kävivät helmikuussa ja toukokuussa. Kummallakin kerralla loikkasi kaksi.

Koulutukseen kuuluu vielä heinäkuun lopulla jakso Kabulissa Afganistanissa, jonka jälkeen jäljelle jääneiden kurssilaisten tarkoitus on viedä asiaa eteenpäin kotialueillaan.

__________________________________


Keskisuomalainen 8.7.2010

Afganistanilaisryhmälle järjestettiin muun muassa vierailuja poliisiasemille Helsingin ja Savon välillä, juhlaillallinen Kuopion kaupungintalolla ja ohjelmaa Tahkolla.
- Tahkolla tarkoitus oli päästä tekemään töitä ilman ulkopuolisia häiriöitä. Muillakaan vierailuilla ei ollut tarkoitus brassailla.

Savon Sanomien tietojen mukaan kuitenkin juuri upeat puitteet tekivät kurssilaisiin vaikutuksen ja osa siviilihallinnon virkamiehistä päätti jäädä Suomeen.
[...]
- Kurssin aikana ei tullut esille, että kukaan heistä olisi henkilökohtaisesti uhan alla, Levonen kertoo.

____________________________________

Savon Sanomat: Loikkausriski otetaan aina

Irakilaisilla ja afganistanilaisilla virkamiehillä on suurin riski loikata EU-maahan, kun heitä koulutetaan länsimaissa.

Siviilikriisinhallinnan koulutukseen osallistuvat maat kuten Suomi joutuvat ottamaan riskin, että osa koulutuksesta menee hukkaan tai esimerkiksi poliisin toimintaa jopa esitellään laajasti henkilölle, joka hakeutuukin turvapaikanhakijaksi.

Loikkausriski otetaan aina huomioon, kun siviilikriisinhallinnan koulutuksiin valitaan kriisimaan osallistujia.

- Afganistanin sisäasiainministeriö ja keskussyyttäjävirasto valitsivat yhteistoimintakoulutuksen osallistujat hyvin tarkkaan, Kriisinhallintakeskuksen johtaja Ari Kerkkänen kertoo.

- Pyrimme varmistamaan etukäteen ja tiukalla valintaprosessilla minimoimaan riskin, mutta kun toimitaan Afganistanin kanssa, aina on valmistauduttava myös takaiskuihin.

- Se tarkoittaa, että ymmärrämme tilanteen, jossa Afganistan on.