keskiviikko 7. heinäkuuta 2010

Iltalehti: Venäläismummon ei tarvitse enää pelätä

Iltalehti: Venäläismummon ei tarvitse enää pelätä 7.7.2010

Kaksi viikkoa Viipurin sairaalassa aivoinfarktin jälkeen toipunut Antonova kuljetettiin tiistaina Villa Inkeri -yhdistyksen perustamaan vanhainkotiin Kikkerinon kylään. Se sijaitsee Inkerinmaalle noin 80 kilometrin päässä Pietarista.

Antonova siirto vanhankotiin oli lähes yhtä suuri mediatapahtuma kuin hänen saapumisensa Suomesta Viipuriin. Viipurissa vanhuksen siirtoa ambulanssiin todisti kaksi kuvausryhmää ja muutama toimittaja. Yli neljän tunnin ajomatkan päässä Kikkerinossa vanhusta vastaanotti parikymmentä median edustajaa. Antonovan käännytys ja sen saamat käänteet olivat suuri uutisaihe päivän uutislähetyksissä.

Huolimatta pitkästä ajomatkasta lähes 30 asteen helteessä Irina Antonova oli varsin pirteä perille päästyään. Hän jopa lauloi haastattelijoilleen. Antonovan vävy Ari Laitanen kertoi, ettei ole koskaan kuullut anoppinsa laulavan. Hän sanookin Antonovan olevan nyt todella helpottunut, kun kahden vuoden käännytyspiina on ohi.

-Irina pelkäsi koko ajan, milloin poliisi tulee. Nyt ei tarvitse pelätä.

Antonovan tyttären Natalia Käärikin ajatukset ovat jo tulevassa. Hän toivoo voivansa käydä äitinsä luona ainakin kerran kuukaudessa, mutta matka huonokuntoisia teitä pitkin on todella hankala ja aikaa vievä.

Omaisia helpottaa kuitenkin ajatus, että käännytysprosessi on isoäidin osalta ohi. Venäjän valtio on luvannut maksaa Antonovan asumisen vanhainkodissa siltä osin kuin hänen oma eläkkeensä ei riitä. Laitanen toteaa, että omaiset seuraavat vielä, mihin tuloksiin heidän tekemänsä valitukset käännytyspäätöksestä johtavat.