maanantai 18. lokakuuta 2010

Etelä-Saimaa: SAK kannattaa tilaajavastuulain uudistamista

Etelä-Saimaa: SAK kannattaa tilaajavastuulain uudistamista 18.10.2010

SAK kannattaa sosiaali- ja terveysministeri Juha Rehulan (kesk.) aloitetta tilaajavastuulain täsmentämiseksi.

— Lainsäädäntöä pitää uudistaa, jotta harmaa talous saataisiin kuriin. Hienoa, että ministeri ollut asiassa aloitteellinen, SAK:n edunvalvontajohtaja Nikolas Elomaa sanoo.

SAK:n mukaan tilaajavastuulain uudistamisessa tulisi säätää muun muassa tilaaja tai pääurakoitsija yhteisvastuulliseksi alemman portaan palkkojen, verojen ja sosiaalivakuutusmaksujen laiminlyönneistä. Tilaajavastuulakia pitäisi myös laajentaa: esimerkiksi itsenäisen työnsuorittajan selvitysvelvollisuuden tulisi jatkossa koskea kaikkia toimialoja. Alihankintaketjussa selvitysvelvollisuuden pitäisi ulottua kaikilla toimialoilla ketjun kaikkiin toimijoihin.

— Loputtomat alihankintaketjut mahdollistavat väärinkäytökset. Tilaajavastuulain pitää edellyttää pääurakoitsijalta, että lakia ja työehtosopimuksia noudatetaan alihankintaketjun joka tasolla, Elomaa muistuttaa.

Rehula ja työministeri Anni Sinnemäki ryhtyivät selvittämään tilaajavastuulain muutostarpeita Olkiluodon ydinvoimalatyömaalla tehdyssä työsuojelutarkastuksessa löytyneiden puutteiden vuoksi.

_____________________________________


YLE Keski-Suomi: Harmaa talous halutaan kitkeä rakennuksilta


Rakennusliitto vaatii suurimpia kaupunkeja selvittämään harmaan talouden esiintymisen rakentamisurakoissaan. Helsingissä kaupungin ja verottajan yhteinen tarkastus on tuonut esiin huomattavia epäselvyyksiä julkisten töiden teettämisessä. Jyväskylässä harkitaan selvitystä harmaan talouden esiintymisestä kaupungin rakennusurakoissa.

Yli kymmenesosassa Helsingin rakennusviraston urakoista oli mukana verottajan seulaan jääneitä yrityksiä.

Jyväskylässä meneillään on ennätysmäärä julkista rakentamista. Suurimman osan urakoista tekevät yksityiset yritykset aliurakoitsijoineen. Harmaan talouden selvittämistä harkitaan.

- Kyllähän sitä täytyy vähintään vakavasti harkita, sillä onhan tuo Helsingin luku aika huikea sekä prosenttimääränä että varsinkin euroina. Jos olisi syytä ajatella, että se huitelee samoissa prosenttimäärissä Jyväskylässä, on se ihan selvittämisen arvoinen idea, sanoo apulaiskaupunginjohtaja Timo Koivisto.

Harmaata taloutta pyritään kitkemään tälläkin hetkellä

- Jokaisessa urakkakilpailussa edellytetään erilaisia todistuksia urakoiden voittajilta, myös verotodistuksia siitä, että verot on asianmukaisesti maksettu. Ongelmia tulee varmaan siinä, että ketju jatkuu aika pitkälle aliurakoihin. Voisin kuvitella, että onglemat löytyvät loppupään puolelta, Koivisto toteaa.